אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא סין לא אהב שמשווים אותו ל"בית הקלפים" – אז הוא יצר סדרה משלו צילום: youtube

נשיא סין לא אהב שמשווים אותו ל"בית הקלפים" – אז הוא יצר סדרה משלו

פקידים מושחתים שמחביאים מיליונים במזומן ונתפסים במיטה עם המאהבת, כך נראית הסדרה "בשם העם", המראה לראשונה זה שנים את הפנים המכוערות של הפוליטיקה בסין. 350 מיליון סינים צפו בפרק הראשון

29.04.2017, 10:33 | אופיר דור, בייג׳ינג

בנאום מפורסם שנשא במהלך ביקורו בסיאטל ב-2015, הגיב נשיא סין שי ג'ינפינג להאשמה כי מאחורי קמפיין המלחמה בשחיתות המסיבי שהוא מוביל, עומד רצון לנטרל יריבים פוליטיים. "אין כאן מאבק פוליטי, זה לא דומה לבית הקלפים", אמר שי תוך שהוא מתייחס לסדרה הפוליטית האמריקאית מלאת התככים מבית נטפליקס, שזוכה להצלחה גדולה מאוד גם בסין.

במסגרת קמפיין המלחמה בשחיתות הנרחב בסין, הורשעו בארבע השנים האחרונות מאז עלה שי לשלטון כ-200 אלף נושאי משרות, חלקם בכירים מאוד, בשורה ארוכה של סעיפי התנהגות לא הולמת משוחד ומעילה ועד קשר מיני אסור. הקמפיין חדר לכל הגופים החזקים בסין ובין השאר הודחו מתפקידם ונענשו כ-140 גנרלים בצבא הסיני, ביניהם כאלו שמכרו קידום בדרגה תמורת תשלום.

קראו עוד בכלכליסט

אפשר להעריך ששי סבור שהגרסה הסינית של בית הקלפים, הסדרה "בשם העם" שעלתה בחודש שעבר על המרקע בסין, משקפת טוב יותר את מיזם המלחמה בשחיתות שלו. כמו בבית הקלפים האמריקאי, בדרמה הפוליטית הסינית יש לא מעט נבלים בדמות פקידים ובכירים מושחתים. אולם בניגוד לגרסה האמריקאית, כאן יש גם דמויות טובות של חוקרי הוועדה לבדיקת משמעת, העשויים ללא חת והם אלו שמנצחים בסוף.

מתוך הפרק הראשון של הסדרה. סצנות שטרם נראו בטלוויזיה הסינית, צילום: youtube מתוך הפרק הראשון של הסדרה. סצנות שטרם נראו בטלוויזיה הסינית | צילום: youtube מתוך הפרק הראשון של הסדרה. סצנות שטרם נראו בטלוויזיה הסינית, צילום: youtube

"בשם העם", שעלילתה מתרחשת במחוז פיקטיבי בשם חאן-דונג, משודרת לכל סין בערוץ הטלוויזיה של חונאן מידי ערב ב-19:30, שעת צפיית שיא. הסדרה זוכה להצלחה אדירה ולפי הדיווחים, 350 מיליון איש צפו בפרק הפתיחה שלה בשידור חי בטלוויזיה או בצפייה נדחית באחד מאתרי הווידיאו באינטרנט.

העובדה שהחוקרים גוברים על המושחתים לא מפתיעה, בהתחשב בכך שמאחורי הפקת הענק עתירת הכוכבים שעלתה כ-17 מיליון דולר ל-55 פרקים, עומד לא מאחר מאשר מדור התעמולה של פרקליטות המדינה הסינית. הפרקליטות הסינית כבר הפיקה בעבר שני סרטים תיעודיים על המלחמה בשחיתות כמו גם שורת וידויים טלוויזיונים של נאשמים בשחיתות. בזכות התמיכה הרשמית, קיבל יוצר הסדרה ג'ואו מיי-סן אפשרות להיפגש עם בכירים הכלואים באשמת שחיתות בבתי הסוהר. בראיון לתקשורת הסינית טען ג'ואו כי הופתע מהחופש לו זכה ומהשינויים הספורים שנדרשו ממנו בתסריט.

חשיפה פומבית של שחיתות יכולה להיות חרב פיפיות עבור שלטון חד-מפלגתי כמו בסין ,כי ככל שיותר מוגלה ורפש יוצאים החוצה עלול הציבור לאבד את האמון במערכת השלטונית. מאז 2004 אסרה הצנזורה הסינית על שידור סדרות העוסקות בשחיתות שלטונית בזמן צפיית שיא, מתוך חשש להמשיך להראות את הפנים המכוערות של הפוליטיקה המקומית. סדרות אלו הוגלו לאחרי 11 בלילה, שעת נידחת במדינה כמו סין, בה הולכים לישון מוקדם.

"בשם העם" דווקא מראה את הפנים המכוערות של הפוליטיקה בפירוט מקסימלי. יש כאן פקיד מושחת שמסתיר בווילה שלו עשרות מיליוני יואן במזומן וכשנתפס, זוחל ומתחנן על חייו בסצנה שנראית כאילו נלקחה דווקא מתוך הסדרה "שובר שורות". יש גם בכיר אחר שנתפס על ידי המשטרה כשהוא במיטה עם מאהבת בלונדינית. סצנות כאלו לא נראו עדיין בטלוויזיה הסינית.

"בשם העם". חשיפה פומבית של שחיתות יכולה להיות חרב פיפיות לשלטון, צילום: youtube "בשם העם". חשיפה פומבית של שחיתות יכולה להיות חרב פיפיות לשלטון | צילום: youtube "בשם העם". חשיפה פומבית של שחיתות יכולה להיות חרב פיפיות לשלטון, צילום: youtube

בעוד סדרות קודמות בז'אנר התמקדו בתיאור שחיתות בקרב פקידים זוטרים, המכונים בסין "זבובים". הסדרה החדשה לא בוחלת בהצגת שחיתות גם בקרב בכירים במנגנון השלטוני, המכונים “נמרים". גם הסוג השלישי, "השועלים", הפקידים המושחתים הנמלטים לחו"ל מופיעים בסדרה.

אין דמויות נשיות מצליחות

 

מה שאין בסדרה כל כך אלו דמויות נשיות מצליחות וחיוביות. הנשים בסדרה מוצגות כעובדות לא יעילות, עקרות בית צייתניות ובמקרה הטוב נשות עסקים חסרות מעצורים שמתקדמות לפסגה דרך המיטה. הצגה סטריאוטיפית זו הרגיזה לא מעט ארגוני נשים בסין.

נראה שעצם ההחלטה לשדר את הסדרה משקפת ביטחון גדל של השלטון בסין ביחס ללגיטימיות שלו ויכולתו לשכנע את הציבור בכך שהוא מבצע ניקוי אורוות מלא ואפקטיבי בין שירותיו. לא פחות חשוב כנראה הוא רצונה של הוועדה לבדיקת המשמעת, שהפכה בשנים האחרונות לגוף החקירה החזק בסין, להראות את הישגיה החוצה. לפי דיווחים, ״בשם העם״ היא רק הראשונה בסדרת סדרות שיעסקו בשחיתות.

יש מי שמייחס את תזמון שידור הסדרה לניסיון מצד הנשיא שי לחזק את מעמדו לקראת קונגרס המפלגה הקומוניסטית ה-19 שייערך בהמשך השנה. שי אמנם לא צפוי להיתקל בקשיים בדרך לבחירה לכהונה שנייה של 5 שנים, אך הוא ינסה לקדם כמה שיותר ממקורביו לתפקידים בכירים. על הפרק עומדת גם השאלה האם ואנג צ׳י שאן, הממונה על הוועדה לבדיקת המשמעת ומקורבו של שי, יישאר בתפקידו או יפרוש. האם יכול להיות שגם בסין עושים תעמולת בחירות?

תגיות