אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משער הגיא לקיבוץ ארז: מורשת של רעות וזיכרון צילום: דוד הכהן

משער הגיא לקיבוץ ארז: מורשת של רעות וזיכרון

מאבק הפלמ"חניקים להנצחת חבריהם בשער הגיא ולא את גנדי, העלה את ותיקי דור תש"ח לכותרות. אבל הם נוצרים את זכר חבריהם תמיד. בקיבוץ ארז למשל מתכנסים כל שנה מייסדי היישוב לזכור ולהזכיר את את חבריהם שנפלו במלחמת השחרור. עדות אישית

01.05.2017, 08:54 | דוד הכהן

יום הזיכרון לחללי צה"ל הוא עבורי חוויה מרגשת. הורי שירתו בפלמ"ח. אבי לחם במלחמת השחרור בחטיבת יפתח - מהגליל העליון ועד הנגב. במהלך הקרבות הם איבדו עשרות חברים קרובים שלא נשכחו על ידם מעולם, ועברו כמעט 70 שנה. בתום הקרבות היו הורי בין מייסדי קיבוץ ארז בצפון-מערב הנגב באוקטובר 1949.

במשך שנים מקיימים הפלמ"חניקים, שהיו בהכשרת ארז, אזכרה שנתית לחבריהם שנהרגו במלחמת השחרור ולא זכו להקים איתם את הקיבוץ. הטקס מתקיים ליד האנדרטה שהוקמה בשולי הקיבוץ וממנה ניתן כמעט לגעת ברצועת עזה. גם השנה ליוותי את אבי לשם. 

ברטי קורן, לשעבר חברת ארז וניצולת שואה, בטקס השנה ליד האנדרטה, צילום: דוד הכהן ברטי קורן, לשעבר חברת ארז וניצולת שואה, בטקס השנה ליד האנדרטה | צילום: דוד הכהן ברטי קורן, לשעבר חברת ארז וניצולת שואה, בטקס השנה ליד האנדרטה, צילום: דוד הכהן

זהו טקס מרגש שמתחיל במפגש חם ומחבק של חברים שמגיעים אליו מכל קצוות הארץ, משום שרבים ממייסדי ארז עזבו את הקיבוץ בשנים הראשונות שלו והתפזרו ברחבי המדינה. בין הבאים בני משפחות הנופלים. בטקס מקריאים בני המשפחה וחבריהם הפלמ"חניקםאת סיפור חייהם של הנופלים, שנשארו צעירים לנצח.

בתום הטקס מתכנסים כולם בבית התרבות של הקיבוץ ושומעים הרצאות בנושאי מדינה וביטחון. השנה הירצה האלוף ניצן אלון, ראש אגף המבצעים בצה"ל, שסקר את ההתפתחויות הצבאיות במדינות שסביבנו, כולל הרשות הפלסטית ועזה. הוא לא זרע אשליות, אבל גם הדגיש שצה"ל מתעצם כל הזמן ואינו נרדם בשמירה. האם רק זה יביא אי פעם לשקט באזורנו? לכך לא התייחס בהיותו לובש מדים.

הטקס ליד האנדרטה בקיבוץ ארז, צילום: דוד הכהן הטקס ליד האנדרטה בקיבוץ ארז | צילום: דוד הכהן הטקס ליד האנדרטה בקיבוץ ארז, צילום: דוד הכהן

השנים עושות את שלהן, בין אזכרה לאזכרה מתמעטים הפלמ"חניקים הקשישים שנושקים לשנת ה-90 לחייהם. גם בני משפחות השכול מתבגרים ומזדקנים. אחיינים של הנופלים שהחלו להגיע לטקס כילדים הם כבר היום הורים לילדים. ההתעקשות להגיע לטקס היא כה עזה עד שאיש מהוותיקים לא רוצה לוותר גם אם יגיע עם הליכון או נשען על אחד מבני משפחתו.

לוחמי פלמ"ח בצפת במלחמת השחרור, 1948
לוחמי פלמ"ח בצפת במלחמת השחרור, 1948 צילום: אוסף פרטי של דוד הכהן

משכיחים את לוחמי תש"ח

הטקס הזה מזכיר לי את המאבק שניהלו לאחרונה פלמ"חניקים להנצחת חבריהם פורצי הדרך לירושלים בשער הגיא ולא את רחבעם זאבי גנדי, שהסתיים בהצלחתם. קבוצת הפלמ"חניקים ובהם המשורר חיים גורי, ראש המוסד לשעבר צבי זמיר ואלוף פיקוד הדרום במלחמת ששת הימיםשייקהגביש, התייצבו כמו שרק בני תש"ח יודעים, מול החלטה מעוותת שמניעיה פוליטיים, ודרשו צדק היסטורי. בערוב ימיהם חשוב להם עוד יותר מבעבר להנציח את הנופלים. 

מחאת הפלמ"חניקים בשער הגיא, צילום: אוהד צויגנברג   מחאת הפלמ"חניקים בשער הגיא | צילום: אוהד צויגנברג מחאת הפלמ"חניקים בשער הגיא, צילום: אוהד צויגנברג

לפני שבוע פרסמה דלית עופר פוסט בפייסבוק ובו העלתה את השאלה הכואבת, האם אפשר לקיים את טקס הדלקת המשואות השנה, שהוא בסימן איחודה של ירושלים, בלי נציג של פורצי הדרך לירושלים: "הנה ככה משכתבים היסטוריה. כי הכל הרי התחיל ב-1967 ולוחמי תש"ח לא שיחררו או איחדו את העיר אלא רק סתם נלחמו והגנו עליה (ואגב כך שילמו מחיר יקר).אז החלטתי להשיא משואה לכבודם של לוחמי תש"ח ולכבודו של חמי היקר – משה (מוסה) ירקוני, יליד ירושלים 1928, שלחם בקרבות במשלטי שער-הגיא ופעל רבות להנצחת הנופלים באתרים השונים באזור ירושלים".

בערב יום הזיכרון 2017, צריך לקחת דוגמה מהפלמ"חנקים שנלחמו בשער הגיא, בגליל העליון ובנגב, שנאבקים לשימור זכרם של חבריהם שנפלו בתש"ח.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
זוכרים ברגלים בשטח
נולדתי וגדלתי במדינת ישראל התינוקת. השנה-תשע"ז,העברתי את יום הזכרון עם משפחתי בפריצה מחודשת לשער הגיא,על דרך בורמה. בצפירה,שצפירות רבות חובקות אותנו מכל עבר, השקפנו על קרבות לטרון ממצפה הראל ומשם סיירנו לאורך דרך בורמה בואכה שער הגיא. להבנתי,ימי הזכרון חייבים להיות גם עם הפנים לעתיד. החוויה המשפחתית על דרך בורמה,שהנה תולדה של כשלונות ליווי השיירות וביניהן שיירת חולדה עם 22 הרוגים,לימדה אותנו כי...לא לעולם חוסן... וחובה עלינו בכלל,ועל המערכות ובעלי התפקידים המנהלים את המדינה בפרט,לבדוק כל העת כי,יחד עם שגשוג המדינה והחברה אנחנו מוכנים לכל הפתעה בלתי צפויה. חג עצמאות שמח.
יעקב מישל  |  02.05.17
7.
גדוד מוריה ממשיך את המורשת
גדוד מוריה, לא שוכח את המסורת של תש״ח , השבוע , כמו בכל שנה, מפקדיי הגדוד וילדיהם, הניחו זרים באתרי המורשת. מוסא ירקוני ורומק ממיסדי הגדוד ליווי בסיפורי קרבות. מנטף לקסטל משם לפיסגת זאב ( כיכר מוריה ברחוב השישה עשר) לישיבה ברחוב שמואל הנביא לחוצות היוצר ולסיום ברמת רחל. הגדוד גאה להיות חלק ממורשת תש״ח
מפקדת גדוד מוריה  |  01.05.17
לכל התגובות