אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ההחלטה ששינתה את חיי" - השכירים שהפכו לעצמאים והצליחו במו ידיהם

"ההחלטה ששינתה את חיי" - השכירים שהפכו לעצמאים והצליחו במו ידיהם

"עצמאות היא חופש שיש בו הרבה כאב ראש, אבל אין לו מחיר"; שלושה אנשים שיצאו לדרך עצמאית והקימו עסק בתחום שבו עבדו בעבר כשכירים מספרים על ההחלטה, על הקשיים שבדרך ועל ההצלחה

02.05.2017, 18:14 | מעין מנלה
היציאה של שמעון סבאג, מנכ"ל "קום תיאום בינלאומי", יצרנית מוצרי הניקוי FIX לעצמאות קרתה לפני שנתיים וחצי בלבד, אחרי שעבד כשכיר בסנו 21 שנה. בתקופה הזאת הוא הקים עסק שמייצר מוצרי ניקיון תחת מותג הנמכר במחיר נמוך מהמותגים המתחרים בשוק. "הצלחתי למכור את המוצר הנמוך ביותר בחמישה שקלים לצרכן וכולם מרוויחים. מבחינתי זה הסיפוק וזו ההצלחה. אני חושב שמחאת הקוטג' היא כלום לעומת מה שקורה בתחום חומרי הניקוי. הפערים בין עלות ייצור המוצר למחיר לצרכן הם עצומים, כולם יכולים להרוויח, השאלה היא כמה. אפשר לעשות גם פרסומות בטלוויזיה, אפשר הכל ולא חייבים להחיל הכל על הצרכן הסופי", הוא אומר.

קראו עוד בכלכליסט

את דרכו בסנו התחיל סבאג אחרי הצבא בתור סוכן מכירות ולימים התמנה למנהל מכירות. באותה תקופה הוא הקים פיילוט במגזר הערבי שהפך להיות מאוד מצליח. הוא הגיע לתפקיד מאוד בכיר והיה מקורב לבעלים של החברה. חמש שנים לפני שעזב את סנו עזב סמנכ"ל מכירות והחלו מינויים שהרגישו לדבריו כמו החלפת שלטון. מנהלי מכירות התחילו לעזוב כשגילו שלא קודמו. "לא היה לי רצון לקבל תפקיד של מנהל מכירות ארצי כי למעשה הייתה לי חברה בתוך החברה אבל באיזשהו שלב הרגשתי שהמינויים התחילו לנגוס לי בסמכות", הוא מספר.

שמעון סבאג, מנכ"ל "קום תיאום בינלאומי" שמעון סבאג, מנכ"ל "קום תיאום בינלאומי" שמעון סבאג, מנכ"ל "קום תיאום בינלאומי"

האירוע שסימן עבורו את הדרך החוצה היה כאשר איש מכירות בניהולו הגיע ליעד מאוד גבוה שהציבו לו ולא קיבל את הקרדיט על כך. "במקום לשבח אותו אמרו לי להוריד לו את הפרמיה כדי שלא יקבל את הבונוס. זה שבר את איש המכירות והרגשתי שזה קורה בגללי, הבנתי שאני לא יכול להשפיע יותר", הוא אומר. כשהחליט לעזוב הוא קיבל הצעות לעבוד בחברות מתחרות והייתה לו התלבטות קשה אם לקבל את ההצעות או לצאת לדרך עצמאית. "מה שהכריע את הכף היה החשש מלהגיע לאותה נקודה שהגעתי אליה אחרי כל כך הרבה שנות נתינה ועשייה. הרגשתי שהגיע הזמן לעשות לעצמי".

הוא חבר לשותף שמרבית הפעילות שלו הייתה ייבוא ומיתוג פרטי והם החליטו ליצור מותג משלהם בנובמבר 2014. היום יש להם כמה מוצרים תחת המותג FIX וכן הם יבואנים של המותג ABC, מותג פרימיום מבית קולגייט ושל מוצרי התינוקות BEBE. המוצרים נמכרים ברשת יינות ביתן וכן ברשתות במגזר הערבי שם בנה קשרים רבים במהלך עבודתו כשכיר. הם מעסיקים היום 20 עובדים.

את הקולגות לשעבר מסנו, שהיום הם מתחרים, הוא עדיין פוגש באירועים והוא לא מתנצל. "אין מה לעשות. כשעזבתי את סנו אמרתי שאני לא אהפוך להיות טייס מחר בבוקר. זה התחום שאני מכיר ואוהב ומן הסתם אדם מחפש לעסוק בתחום שהוא הכי מתחבר אליו והכי טוב בו".

"עדיף להיות עצמאי"

בילאל להואני, מייסד ומנכ"ל חברת הסטארט אפ ePaper, המתמחה בפתרונות מתקדמים בעולמות הדפוס, התחיל את דרכו בשוק התעסוקה בבניין לאחר שהתקשה למצוא עבודה בתור מהנדס אחרי סיום לימודיו בטכניון. עבודתו הראשונה כמהנדס הייתה בחברת BOS הישראלית שפיתחה מערכות קישוריות למחשבים של IBM, פיתחה את הטרמינלים שעבדו מול המערכת וגם מול מדפסות.

כשהגיע להואני לחברה היה מהלך של החלפת המדפסות למדפסות זולות יותר. תחום המדפסות היה תחום חלש בפעילות החברה והוא הפך אותו לחזק ביותר "אפילו IBM קנו את הפיתוח שלנו", הוא אומר. לאחר ההצלחה הזו הוא התחיל לעבוד מול הרבה לקוחות של החברה ומתוך הקשיים שלהם החל לפתח פתרונות בתחום ההדפסה. "ראיתי הרבה לקוחות מתאמצים כדי לעשות משהו שאם היה להם פתרון זה היה מפשט את הדברים. עלה לי רעיון לפתח משהו שיעזור ללקוחות, בהתחלה אמרו לי שזה מסובך מאוד". את הפיתוח שלו התחילו למכור ובתוך שנה מכר את הפיתוח שלו לאחד הבנקים הגדולים בסכום של למעלה ממיליון דולר. המחלקה שלו הפכה למובילה בחברה עם מכירות מוצלחות מאוד.  

בילאל להואני, מייסד ומנכ"ל חברת ePaper בילאל להואני, מייסד ומנכ"ל חברת ePaper בילאל להואני, מייסד ומנכ"ל חברת ePaper

ב-2005 היה שינוי של בעלי המניות בחברה בה הועסק ולהואני הרגיש שהשינוי הולך למקום לא נכון. היו לו גם רעיונות שהארגון לא איפשר לו לפתח. על ההחלטה להפוך לעצמאי הוא מספר: "בתוך החברה הייתי גם יחסית עצמאי, החלטתי מה יהיה במוצר אבל מצד שני היו גם רעיונות שלא התייחסו אליהם כשהייתי שכיר. ידעתי שאם יזמתי משהו בתוך החברה והפכתי אותו למוצר העיקרי כמעט בחברה, למעשה בניתי יחידה של אמנם עובדים בודדים אבל הרווחית ביותר בחברה, אז אני יכול לעשות את זה עבור עצמי".

הוא עזב והתחיל לבנות עסק משל עצמו. בתחילה כיועץ במשך שנה וחצי בהן מכר שעות ייעוץ, הידע והמוניטין שצבר במהלך עבודתו כשכיר עזרו לו בתחילת הדרך. חברות רבות ביקשו לעבוד איתו כיועץ. "התחלתי למכור את הזמן שלי וראיתי שיש גבול לאן אתה יכול להתפתח ממכירת שעות. צריך לפתח מוצר שאפשר לייצר הרבה ולמכור הרבה וכך נולד המוצר", הוא אומר. "בימים הראשונים לא היה לי פשוט, חשבתי כל הזמן, הייתה לך רמת חיים מסוימת, יש לך אישה ילדים, לקחתי עובד, גם הוספת לעצמך אחריות לעוד עובד, אבל היום בדיעבד אני חושב שזו ההחלטה הכי נכונה שעשיתי בחיים שלי".

המוצר שפיתח להואני ב-2007 היה להדפסה מאובטחת, כך שעד שלא מעבירים כרטיס אי אפשר לראות את ההדפסה. "בארגונים גדולים ההדפסות מבזבזות הרבה מאוד כסף והצלחנו להוריד את עלויות הדפסה ב-25%-30%. המוצר שלנו נמצא היום כמעט בכל ארגון גדול. אנחנו אמנם חברה מהמגזר אבל הטכנולוגיה שלנו נמצאת בצבא, בתעשייה האווירית, במשרד הביטחון, בבנקים, בחברות כמו תנובה ושטראוס", הוא אומר. החברה מעסיקה כ-20 עובדים וממשיכה לפתח מוצרים בתחום ההדפסה. "להתחיל ממשכורת של עשרות אלפי שקלים בחודש ולרדת למשהו לא ידעו לא היה פשוט, במיוחד שבחברה לא היו משקיעים, עשיתי הכל בעצמי".

"כשאתה בעל הבית זה משחרר"

"להרבה שכירים יש המון אחריות על הכתפיים גם ברמה האישית וגם המקצועית אבל היא מתחילה ונגמרת בתחום האחריות שלהם. כשאתה עצמאי יש לך אחריות כלפי כולם, כל העובדים, המשפחה שלך. זה שונה בחשיבה ובגישה. כל החלטה מתקבלת ממניעים יותר רחבים כי בסופו של דבר להיות אחראי היום על קרוב למאה משפחות זו אחריות עצומה שאין אותה לאף שכיר בחברה שלי. זה הבדל עצום. מהצד השני זה גם חופש שהכל תלוי בך הכל, החופש לעשות. את הדין וחשבון אתה חייב לעצמך או לשותף שלך. כשאתה בעל הבית זה הרבה יותר משחרר", אומר אמיר גולן, מנכ"ל משותף ב-CodeOasis.

אמיר גולן, מנכ"ל משותף CodeOasis אמיר גולן, מנכ"ל משותף CodeOasis אמיר גולן, מנכ"ל משותף CodeOasis

לדרכו העצמאית יצא גולן לאחר שעבר שש שנים בחברת התוכנה eWave שמספקת שירותי תוכנה בעיקר בתחום האינטרנט. הוא עבד שם בתור מנהל פרויקטים ואחר כך ניהל את כל חטיבת הפרוייקטים ובשנתיים האחרונות היה מנהל מכירות. היציאה לדרך עצמאית הייתה משהו שבער בו עוד מהבית. "אני בא מבית של עצמאי ותמיד ידעתי שבסופו של דבר אהיה עצמאי. כשאתה גדל בבית כזה אתה חי את זה וזה מה שאתה סופג ומקבל. באיזשהו שלב כאשר אישתי הייתה בהריון והחלטנו לעבור למקום מגורים אחר זו הייתה ההזדמנות מבחינתי לעשות שינוי בחיים", הוא אומר.

גולן עזב את החברה בה עבד ונכנס כשותף בחברה שנותנת שירותי תוכנה. זו הייתה חברה של כמה אנשים בודדים שהיום מועסקים בה קרוב למאה עובדים. כשהתחיל הוא עשה בדיוק את אותם הדברים שעשה כשכיר רק שעשה את כולם ביחד, ניהל פרוייקטים ואת המכירות בחברה. מיד כשהודיע שהוא עוזב את eWave הוא התחיל לחפש מהן האפשרויות שעומדות בפניו ואחת מהאופציות הייתה להיכנס בשותפות מלאה לעסק קיים עם חבר שלו מהלימודים. "ידעתי שיש לנו חיבור טוב והחלטתי להיכנס כשותף". העסק התחיל במרכז פיתוח במצפה רמון אך גדל וצמצם את הפעילות בדרום וכיום הוא ממוקם בהרצליה.

"זה חופש שמלווה בהמון כאב ראש אבל אין לזה מחיר לדעתי", הוא אומר.

תגיות