אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא מחכים לברקזיט: האיחוד האירופי רוצה להבריח את חברות הסליקה מבריטניה צילום: רויטרס

לא מחכים לברקזיט: האיחוד האירופי רוצה להבריח את חברות הסליקה מבריטניה

מחרתיים צפויה הנציבות האירופית לפרסם הצעת חוק שתגביל את האפשרות לבצע בלונדון סליקת עסקאות ביורו. שני שלישים מהמסחר הגלובלי היומי בנגזרים מבוססי יורו עוברים בלונדון, בהיקף שמגיע ל־850 מיליארד יורו

02.05.2017, 20:20 | שירות כלכליסט

חקיקה חדשה של הנציבות האירופית עשויה להאיץ את תהליך העזיבה של המוסדות הפיננסיים מהסיטי של לונדון, עוד לפני תחילת המשא ומתן עם בריטניה על תנאי עזיבת האיחוד. מחרתיים צפויה הנציבות לפרסם טיוטה של הצעת חוק שיגביל את יכולתה של לונדון להמשיך לסלוק עסקאות ביורו - כך דיווח "פייננשל טיימס".

קראו עוד בכלכליסט

הליך אישור ההצעה יחל ביוני. מפגן הכוח של הנציבות עלול להפוך למכשול של ממש בפני המוסדות הפיננסיים בלונדון, שנלחמו במשך שש שנים בניסיונות שהובילה צרפת להעביר את מרכזי הסליקה של המטבע לתחומי גוש היורו. אף ששרי האוצר בגרמניה ובצרפת מזהירים זה זמן מה שהברקזיט יהפוך את שליטתה של בריטניה בסליקת היורו לבלתי אפשרית, החקיקה הנוכחית הופכת את האזהרה לאיום ממשי שיפגע בסיטי של לונדון, עוד טרם סיום תהליך עזיבתה של בריטניה את האיחוד האירופי.

טיוטת החקיקה, שהגיעה לידי "פייננשל טיימס", מעידה על הכוונה לבצע "מרכוז של הפיקוח" על חברות סליקה ברחבי האיחוד האירופי, אם הן מספקות "פונקציות לשוק ההון" שיש בהן חשיבות מערכתית לאיחוד האירופי. המסמך מציין כי לעזיבת בריטניה את האיחוד "השפעה משמעותית" על תהליכי הפיקוח הקיימים היום, מכיוון שתהפוך לכוח חיצוני בשוקי ההון, אך לא תישאר תחת הרגולציה של האיחוד האירופי.

רובע הסיטי של לונדון. כ-80 אלף משרות בלונדון קשורות למסחר בנגזרים מבוססי יורו, צילום: רויטרס רובע הסיטי של לונדון. כ-80 אלף משרות בלונדון קשורות למסחר בנגזרים מבוססי יורו | צילום: רויטרס רובע הסיטי של לונדון. כ-80 אלף משרות בלונדון קשורות למסחר בנגזרים מבוססי יורו, צילום: רויטרס

שני שליש מהמסחר הגלובלי בנגזרים מבוססי יורו עובר בלונדון, בהיקף יומי השווה ל־850 מיליארד יורו. כ־80 אלף משרות בלונדון קשורות לפעילות זו, כך על פי דו"ח שערך המכון למחקר פוליטי כלכלי באוניברסיטת שפילד באפריל.

לפי המסמך, על מפעילי סליקה שאינם מהאיחוד האירופי יהיה לעבור תהליך "שמבוסס על מדדים אובייקטיבים, כדי לוודא שחברות סליקה מרכזיות לתהליכים המערכתיים של שוקי הפיננסיים באיחוד האירופי יהיו כפופות לחוקים שנקבעו על ידו". בין המוסדות הפיננסיים שצפויים להיפגע מהמהלך נמצאים מרכזי סליקה כגון בורסת הנגזרים הבינלאומית (Eurex) של דויטשה בורסה ו־ LCH קלירנט, חברת הסליקה הגדולה ביותר בלונדון.

באיחוד האירופי שוקלים להציב שורה של דרישות סף כדי להחליט אם חברות סליקה שלא מהאיחוד האירופי צריכות להיות נתונות לפיקוח אירופי מוגבר. חברות הסליקה שלהן פעילות אירופית בהיקף רחב יהיו נתונות לפיקוח צמוד יותר, לכל הפחות, כולל החובה להעביר נתונים לרשויות האירופיות לטובת ניהול סיכונים מושכל. הנציבות האירופית שוקלת גם חלופה פחות קשוחה, שתהפוך לחובה את "מדיניות המיקום" שמחייבת מעבר לתחומי גוש היורו רק אם בריטניה תסרב לתנאים הרגולטורים שיציב האיחוד האירופי.

מיקום, מיקום, מיקום

ב־2011 קבע הבנק המרכזי האירופי את מדיניות המיקום, שלפיה על חברות סליקה שלהן חשיבות מערכתית לאיחוד האירופי להירשם בתחומי האיחוד ולהיות כפופות לפיקוחו הישיר.

תגיות