אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוק של גפני נועד לעקוף את בג”ץ צילום: עומר מסינגר

החוק של גפני נועד לעקוף את בג”ץ

הצעת גפני היא חלק ממשיכת החבל שמתנהלת בישראל בין 2 מרכיבי זהותה - היהודית והדמוקרטית. היא נועדה לצוד שתי ציפורים: גם להכות בבג"ץ "החילוני-דמוקרטי" וגם לסגור את המרכולים בת"א

04.05.2017, 08:17 | משה גורלי

הצעת החוק של משה גפני נועדה להתגבר ולעקוף את הבג"ץ שמצדו "התגבר" על הימנעותם של שרי הפנים - שלושה שרים במשך שלוש שנים - לאשר את חוק העזר העירוני בתל אביב.

בהצעה, מותנית פתיחתם של חנויות ומוסדות בימי מנוחה, בהסכמת שר הפנים לחוק העזר. ואם לא ניתנה הסכמה, בג"ץ יהיה מנוע מלפרש את השתיקה המתמשכת כהחלטה שלילית בלתי מנומקת שניתן להפוך, כפי שנעשה בבג"ץ שעורר את גפני לפעולה. דברי ההסבר של גפני מפליגים בשבחי קדושתה של השבת, אבל התוצאה שלו היא פוליטית ולא ערכית. שר חרדי, או שר "מתחזק" כגדעון סער, לא יאשרו את חוק העזר. שרים מהמרכז ושמאלה יחתמו עליו.

הצעת גפני היא חלק ממשיכת החבל שמתנהלת בישראל בין שני מרכיבי זהותה וצביונה - היהודית והדמוקרטית. והיא נועדה לצוד שתי ציפורים: גם להכות בבג"ץ "החילוני-דמוקרטי" וגם לסגור את המרכולים בתל אביב.

הממד הפוליטי בהצעה מאפיל על הערכי, לא רק ב"הכפפת" השבת להשקפתו של שר מזדמן, אלא גם בניסיון של גפני לחקות את חבריו בקואליציה שמכוונים כל הזמן למרכז המפלגה ול”בייס” הבוחרים. במקרה שלו, לפחות אי אפשר להתלונן על מניפולציה פסולה שהרי מדובר בשבת. אלפי שנים, נכתב בדברי ההסבר, מסרו יהודים את נפשם על השבת, אז הצעת חוק היא המעט שיכול גפני לתרום. האם גפני ימסור את נפשו ויבקש לבטל גם את משחקי הכדורגל בשבת? במקרה כזה, נדמה שהמסירה והביטול ישתלבו היטב זה בזה. 

פקחים של עריית תל אביב בחנות שפתוחה בשבת (ארכיון), צילום: צביקה טישלר פקחים של עריית תל אביב בחנות שפתוחה בשבת (ארכיון) | צילום: צביקה טישלר פקחים של עריית תל אביב בחנות שפתוחה בשבת (ארכיון), צילום: צביקה טישלר

מחולל ההצעה הוא פסק הדין של בג"ץ ש"פתח" את המרכולים בשבת בתל אביב. שתי קומות היו להחלטה זו. הראשונה, המנהלית - המשמעות המשפטית של הימנעותם

הנמשכת של שרי הפנים להחליט בעניין חוק העזר. בג"ץ קבע שהעיכוב פירושו החלטה שלילית ללא הנמקה מתחייבת, ולכן "פסל" החלטה זו. למעשה, מדובר בשרים שפוחדים פעמיים, מיוצרם ומייצרם: גם לאשר את חוק העזר וגם לנמק את פסילתו. לכן בחרו לא לעשות דבר.

ומה לגבי הכדורגל?

אחרי שבג"ץ תיקן את הפחדנות הזו, הוא נדרש לקומה השנייה, הערכית: האם חוק העזר חורג מאיזון סביר בין יהודית לדמוקרטית. ההסדר החקיקתי בישראל מחלק תפקידים בין השלטון המקומי למרכזי. הרשות המקומית מוסמכת לחוקק חוקי עזר שיחילו את הצביון הקהילתי בפרהסיה הציבורית - למשל, בפתיחה מוגבלת של כמה מתחמי מסחר ומרכולים בשבת. לשר הפנים ניתנה סמכות שלא לאשר חוקי עזר, רק במידה והם נגועים באי־חוקיות, או שוללים מוסכמות בסיסיות של החיים בישראל.

בדומה למתחמים ולמרכולים שפתיחתם מוסדרת בחוקי עזר, מוסדרת העבודה בהם בשבת לפי היתרים של שר הכלכלה. מסעדות, קולנוע, שידורי טלוויזיה ועוד מעסיקים על בסיס היתרים אלה. והנה, שוד ושבר, התברר שהכדורגל משוחק בשבת ללא היתרים. העניין ממתין להכרעת ועדה שמינתה השרה רגב ולבג"ץ שהוגש בנדון. גפני מוזמן להציע הצעת חוק גם בנושא זה.

תגיות