אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם מועמדים שאינם מצטיינים באקדמיה יכולים להיות עובדים מצוינים צילום: שאטרסטוק

גם מועמדים שאינם מצטיינים באקדמיה יכולים להיות עובדים מצוינים

התופעה של "המרדף אחר המצטיינים" עשויה למנוע מאנשים מצוינים להשיג תפקידים אשר בהלימה מדויקת ליכולתם ולכישוריהם, רק משום שאינם כאלו. מעסיקים יקרים, קבלו החלטה על פי מכלול של פרמטרים, ולא על פי גיליון ציונים בלבד

05.05.2017, 08:02 | יפעת ברון

סקטור ההייטק הוא מנוע הצמיחה העיקרי של המשק הישראלי. במציאות של שנת 2017, ישנן 3,566 משרות פתוחות בסקטור ההייטק (על פי נתוני הלמ"ס), נתון שמשפיע על כלל הכלכלה במדינת ישראל.

על כל 10 משרות שמאוישות בהייטק, נוצרות בערך 3 משרות במעגלי שירותים (על פי מחקר שערך מכון ERI). נשמע אידיאלי? לגמרי! אז איפה הבעיה? הבעיה מתחילה שמרבית המשרות אינן מאוישות, ואז הולכות לאיבוד שאר המשרות הפוטנציאליות. שליש מחברות ההייטק מצהירות על כך שהן אינן מוצאות מועמדים מתאימים. אם נתעכב לרגע על ההגדרה "מתאימים", אנו עשויים לגלות שזוהי בדיוק הבעיה המרכזית: מועמדים מתאימים צריכים להיות בהכרח מצטיינים.

ועכשיו, אחרי שהשלמנו את כל חלקי המשוואה, זה אך ברור ומובן מדוע יש אלפי משרות שלהן לא נמצאים מועמדים מתאימים.

מועמדים לראיון (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק מועמדים לראיון (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק מועמדים לראיון (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

חברות הייטק - יש לכן אחריות על החברה הישראלית

את חוסר ההלימה הזה בין משרות שמתקשים לאייש, לבין הדרישות המחמירות של המעסיקים קטונתי מלהבין, אבל זהו לא הנושא העיקרי שמדיר שינה מעיניי. הבעיה העיקרית הינה שהמצטיינים הללו, או "הטייסים" כפי שאנחנו מכנים אותם, הם פלח מצומצם יחסית מהאוכלוסייה. ומה זה מעיד עלינו כחברה? האם מי שאינו מצטיין אינו ראוי להיות עובד בהייטק?

לא כולנו יכולים להיות מצטיינים באקדמיה, וזה לא בהכרח מעיד על העובדים שאנחנו, או על העובדים שנהיה, לעיתים ההפך הוא הנכון. ישנן אוכלוסיות רבות, כגון: המגזר הערבי, חרדים, אנשים עם מוגבלות, שמתמודדים עם חסמים וקשיים רבים במהלך הלימודים, ונבצר מהם להיות מצטיינים. לעיתים הם נתקלים בקשיי שפה, קשיים תרבותיים, או אפילו קשיים כלכליים וצורך להשקיע גם בפרנסה במקביל ללימודים. מה שאינו מאפשר להם "להתמסר" באופן טוטאלי ללימודים ולהשיג ציונים גבוהים בהכרח. אנו מוצאים שהתופעה של "המרדף אחר המצטיינים" עשויה למנוע מאנשים מצוינים להשיג תפקידים אשר בהלימה מדויקת ליכולתם ולכישוריהם, רק משום שאינם כאלו.

הנתונים כה חמורים, עד שלעיתים אנחנו מוצאים את עצמנו משכנעים חברות לתת הזדמנות למועמדים שחסרה להם נקודה אחת שמפרידה בינם לבין הצטיינות. ואין שום רצון או הבנה לתת הזדמנות למועמד בשל הכישורים או היכולות שלו לבצע תפקיד כזה או אחר, אלא על פי גיליון ציוניים.

אך בחיים כמו בחיים, גם פה יש חסרון גדול. אותם המצטיינים שכולם מחפשים אותם ורודפים אחריהם, אלו המועמדים הכי מחוזרים בעולם העבודה, והם לגמרי מבינים זאת. רובם מבינים את כוחם הגדול בשוק העבודה. הם מחפשים בכל עת למקסם את האפשרויות שלהם, לעיתים בזמן חתימת החוזה הם כבר תרים אחר ההזדמנות הבאה. ואפילו שהמעסיקים עצמם יודעים זאת, הם עדיין ממשיכים לחפש את המצטיינים.

מעסיקים יקרים, גייסו עובדים טובים. תבחנו את המועמדים באשר הם, נהלו תהליכי מיון שמהם תוכלו ללמוד על המועמדים, באמצעות מבחני כישורים ויכולות, יש כאלו בשפע בשוק. קבלו החלטה על פי מכלול של פרמטרים, ולא על פי גיליון ציונים בלבד. זה, לא בהכרח מעיד דבר וחצי דבר על העובדים שהם יהיו. דאגו לגייס עובדים "רעבים", בעלי מוטיבציה להוכיח את עצמם ולהצליח, בעלי נחישות, מסירות ורצון עז ללמוד את התפקיד ולהצליח. יש סבירות גבוהה שהם יהיו המצטיינים שלכם.

תפתחו את הראש, תחשבו מחוץ לקופסא. גיוון תעסוקתי - זה משתלם.

הכותבת היא מנכ"לית עמותת ITWORKS, הפועלת לקידום גיוון בתעסוקה ומימוש הפוטנציאל התעסוקתי של אוכלוסיות שונות

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
נו באמת. "אנחנו מוצאים את עצמנו משכנעים חברות לתת הזדמנות למועמדים שכמעט-מצטיינים."
עבדתי ב-4 חברות היי-טק. בהן, כזו עם 5 עובדים וכזו עם מעל 500. באף אחת לא גייסו "רק מצטיינים". ולו רק בגלל שיש מרחק רב בין בקיאות בחומר תיאורטי ליכולת עבודה מעשית. מחפשים אנשים חכמים ובעלי יכולת ביצוע. זה יכול להיות מהצבא, מהלימודים, מתפקיד קודם.. אחרי 3-4 שנים בעבודה, לאיש לא אכפת ממוצע הציונים שלך. אפשר בהחלט לסיים בממוצע סביר, להתקבל לחברה גדולה (אמדוקס, תע"א, אלביט וכו'), להתמקצע ולהתקבל לכל חברת הייטק.
נתנייתי  |  07.05.17
4.
את מניחה שמעסיקים מסוגלים לנהל תהליכי מיון
שזאת הנחה גדולה מאוד. רובם לא רוצים לעשות זאת. הם עושים זאת כי הם מוכרחים (צריכים לגיס אבל שונאים את התהליך). מרדדים את הדרישה לגליון ציונים כי זה קל יותר. לא ניתן ללמד בני אדם משהוא שהם לא רוצים ללמוד. מנסיון שלי החברות שהצליחו בכך נדירות ובנסיבות מיוחדות.
משה מלצר  |  07.05.17
2.
כתבה לעניין
נכון בהחלט, המתאם בין הצלחה באקדמיה להצלחה בתעשיה אינו גבוה, סטודנט מצטיין לא יהי בהכרח עובד מסור או כזה שמוכן לבצע גם משימות רוטיניות כמו תיקוני באגים. עובד צעיר עם ציונים גבוהים יחפש אחרי שנה מקום עבודה אחר שמשלם קצת יותר. מעסיק מנוסה לוקח עובדים ממגוון רחב - גברים, נשים, צעירים, מבוגרים, ממגזרי אוכלוסיה שונים
דנה  |  06.05.17
לכל התגובות