אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביה"ד הארצי: עובדי חברת החשמל רשאים לשבות צילום: אלעד גרשגורן

ביה"ד הארצי: עובדי חברת החשמל רשאים לשבות

פסק הדין ניתן במסגרת ערעור שהגישה המדינה על החלטת בית הדין האזורי בחיפה מ-2014; "בידי ארגון העובדים חופש הבחירה להחליט באילו צעדים ארגוניים ינקוט"

04.05.2017, 19:07 | ליאור גוטמן

ביה"ד הארצי לעבודה, בראשות השופט יגאל פליטמן, הודיע היום שהוא מתיר לעובדי חברת החשמל לשבות. פסק הדין ניתן במסגרת ערעור שהגישה המדינה על פסק דין דומה של בית הדין האזורי בחיפה מ-2014, שלפיו משק החשמל עובר שינויים רבים אותם מבצעת המדינה לכאורה "במעמד צד אחד בלבד" ומבלי לשתף את העובדים.

קראו עוד בכלכליסט

עיון בפסק הדין מעלה שהשופטים מזהירים מפני המצב שנוצר במשק החשמל, במסגרתו כשליש מייצור החשמל עבר לידיים פרטיות מבלי שהמדינה תאזן את צרכי עובדי חברת החשמל. "מצאנו מקום לציין, כי מאז שנחקק חוק משק החשמל, תשנ"ו ( 1996) , שביקש להסדיר מחדש את פעילות משק החשמל בארץ, בין השאר על ידי הנפקת רישיונות ייצור חשמל לגורמי פרטיים, מאז ועד היום, משך למעלה מ-20 שנה, לא גובשה תוכנית רפורמה לחברת החשמל תוך היוועצות ומשא ומתן עם נציגות העובדים. לאור השלכותיה של אותה רפורמה על תנאי עבודת וביטחונם התעסוקתי של עובדי החברה, הגם שלפי דברי נציג המדינה בפנינו - כ-30% מייצור החשמל הועבר לידיים פרטיות", אומרים השופטים.

במסגרת פסק הדין מחדדים שם שהמדינה הודיעה בעצמה רק באפריל האחרון כי שינתה את מתווה הרפורמה ובדעתה להוציא את כלל יצור החשמל מידי החברה לטובת השוק הפרטי, ולהשאיר בידיה רק את התחנות הפחמיות שיעבדו רק במקרה חירום.

תחנת כוח בחיפה, צילום: אלעד גרשגורן תחנת כוח בחיפה | צילום: אלעד גרשגורן תחנת כוח בחיפה, צילום: אלעד גרשגורן
לפיכך, ביה"ד הארצי לעבודה קובע ש"למותר לומר, וכפי שאישרה גם המדינה, כי הוצאת תחום ייצור החשמל כאמור מידי חברת החשמל משמעה המעשית המסתברת הינה - פיטורי עובדים רבים (לטענת ההסתדרות כ -5,000 עובדים העוסקים ישירות בייצור חשמל ובתמיכה במערך ייצורו, ואילו לטענת המדינה נדרשת התייעלות המחייבת פיטורי כ-2,000 עובדים, או ללא קשר להוצאת ייצור החשמל מידי חברת החשמל)", כאשר "חשש נוסף הועלה על ידי נציגות העובדים מפני אובדן הכנסות ופגיעה כתוצאה מכ במצבה הכלכלי של חברת החשמל, באופן שיחייב פגיעה בזכויות העובדים שיישארו"

התוצאה הסופית אינה מעודדת מבחינת משרדי הממשלה: לפי פסק הדין "שביתה אומנם צריכה להיות מידתית, ונוקטיה חבים בחובת תום הלב במימושה ובכלל זה הודעה מראש על מועד נקיטת העיצומים ועל פי המקרה גם לגבי דר מימושה; ואולם בכפוף לכך בידי ארגון העובדים חופש הבחירה להחליט באילו צעדים ארגוניים ינקוט", כאשר "בנסיבות אלו, וככלל, אין לחייב ארגון עובדים לפנות מראש לקבלת אישור שיפוטי למתווה שביתה קונקרטי", אומרים השופטים, וזאת בתנאי שמתווה השביתה "לא יכלול פגיעה בחשמל, לא יפגע בביטחון המדינה ולא יגרום לסכנת חיים". במילים אחרות, כל עוד אספקת החשמל השוטפת נמשכת, העובדים יכולים להשבית כל פעולה של משק החשמל, לרבות סירוב לבצע סקרי חיבור של תחנות כוח פרטיות חדשות, וזאת מבלי להודיע לאף אחד.

מבחינת המדינה, שמנסה לכפות על חברת החשמל רפורמה, מדובר בכשלון שלישי רצוף בניסיון לשכנע את ביה"ד שהעובדים פועלים באלימות או בפראות. כזכור, רק בסוף מרץ התיר ביה"ד לעבודה לעובדי אגד לשבות, כאשר כשבוע לאחר מכן הוא הוסיף אישור דומה גם לשני הנמלים. 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אם כך ברור מה ועד העובדים צריך לבדוק אם אפשר לבצע
הפסקה מידית בהקמת רשתות חשמל חדשות בנוסף להפסקה בשיפור ותחזוקת רשת החשמל בכל המדינה. לא יוקמו תחנות השנאה חדשות ולא יוגדל הספק התחנות הישנות האטה בבדיקה ובחיבור בניינים חדשים לחשמל השבתה חלקית של מוקד 103 לא יחוברו תחנות כוח חדשות לרשת החשמל ותיבדק אפשרות לניתוק התחנות שכבר פועלות בתנאי שתחנות הכוח של חברת החשמל יכולות למלא את החסר כל המוסיף רעיונות יצירתיים הרי זה משובח
קצת רעיונות לועד  |  05.05.17
לכל התגובות