אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האג"ח של מקורות מסוכנת מחוב ממשלתי צילום: שאול גולן

האג"ח של מקורות מסוכנת מחוב ממשלתי

החברה היתה אמורה לגייס ב-2016 חוב של עד מיליארד שקל; גורמים באוצר: ברגע שהחלה הכנת התשקיף, התגלתה הבעיה במתקן התפלה המים

07.05.2017, 08:12 | אלי שמעוני וליאור גוטמן
כוונתה של מקורות לגייס חוב באגרות חוב (אג"ח) סחירות הביא לחשיפת חומרת הבעיה במתקן התפלת המים, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

החברה, שהאג"ח שלה מיועדות למשקיעים מוסדיים בלבד (לא סחירות) ולא פתוחות לציבור בבורסה, היתה אמורה לגייס ב־2016 חוב של כ־700 מיליון שקל עד מיליארד שקל. לפי גורמים באוצר, ברגע שהחלה הכנת התשקיף, התגלתה הבעיה. כל הנתונים שהחברה הצליחה "להחביא" לאורך השנים בדיווחים חלקיים בדו"חות השנתיים צצו, ומקורות ויתרה על גיוס החוב ובמקומו ביצעה גיוס פרטי ממוסדיים.

לטענת האוצר, אלמלא אותו תשקיף ציבורי שלא צלח, ייתכן שחומרת הבעיות במתקן לא היתה מתגלה.

מקורות זכתה בטריפל A

 

המשבר שחווה עכשיו חברת מקורות רק מוכיח שאם בעבר חברה ממשלתית היתה שם נרדף לאיגרת חוב בטוחה מתוך הנחה שהממשלה ערבה להחזר הכספים, הרי שהובהר כי בעלות ממשלתית אינה ערובה להחזר חובות. עניין זה בא לידי ביטוי בצד הסיכון, שכן חוב של חברה ממשלתית בטוח פחות מחוב ממשלתי, הן בצד הריבית המשולמת, שכן תשואת אג"ח ממשלתית נמוכה מתשואת אג"ח של חברה ממשלתית.

מרדכי מרדכי, צילום: שאול גולן מרדכי מרדכי | צילום: שאול גולן מרדכי מרדכי, צילום: שאול גולן

מקורות מגייסת כספים בשוק ההון מאז 2004. הגיוס האחרון של החברה באג"ח נעשה בספטמבר 2016, אז גייסה 555 מיליון שקל באג"ח לא סחירות. במסגרת גיוס זה זכתה מקורות לדירוג של AAA מחברת מעלות — הדירוג הגבוה ביותר.

במסמך הדירוג נכתב בבירור כי האג"ח לא מובטחות על ידי המדינה. "עם זאת", נכתב, "דירוג איגרות החוב המונפקות מבטא את חיוניותם של המים עבור המדינה, את מורכבותו של משק המים הארצי המופעל על ידי מקורות. את הבעלות המלאה של המדינה ואת השפעתה החזקה על תהליך קבלת ההחלטות במקורות. להערכתנו, קיימת סבירות גבוהה במיוחד שישראל תעניק למקורות תמיכה יוצאת דופן במקרה של מצוקה פיננסית".

באותו סבב גייסה מקורות בתשואה של 2.38% צמודה למדד המחירים לצרכן. אג"ח אלו נפרעות בתשלומים עד 2048, ומשך החיים הממוצע (מח"מ) של החוב עומד של 12 שנים. בעת ההנפקה, אג"ח ממשלתית צמודה עם (מח"מ) של 15 שנה נסחרה ב־0.9% ואג"ח עם מח"מ של תשע שנים נסחרה ב־0.3%. כך, שמקורות העניקה מרווח של 1.8%–1.9%.

הגיוס של מקורות באג"ח פרטיות אפשר לה לחמוק מהגשת תשקיף מפורט הכרוך בהנפקת אג"ח לציבור הנסחרות בבורסה. זאת בניגוד לגיוס חוב פרטי שאפשר לה לפרסם רק את דו"ח הדירוג המצומצם של מעלות.

מקור מימון נוסף

 

מבחינת רשות החברות הממשלתיות גיוסי חוב דרך הבורסה מחייבים את החברה לעמוד ברף הדרישות של חברות דירוג וגופים מוסדיים, ומאלצים אותה להתנהל כחברה ציבורית. מבחינת המשקיעים, המודל מאפשר השקעה בחברות שנחשבות למונופול ולקבל על האג"ח תשואה גבוהה משל ממשלתית.

בדומה לחברות תשתית ממשלתיות אחרות, מקורות אמורה להתקיים מתעריפי המים שנקבעים על ידי הרשות הממונה, רשות המים. החברה מנפיקה אג"ח כדי שיהיו לה מקורות מימון לפיתוח ולא כולו ימומן על ידי המדינה. 

תגיות