אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וויקיליקס, האקרים מרוסיה והימין האמריקאי בוחשים בבחירות בצרפת צילום: אי.אף.פי, אם.סי.טי

דו"ח טכנולוגי

וויקיליקס, האקרים מרוסיה והימין האמריקאי בוחשים בבחירות בצרפת

מה עומד מאחורי פרסום המסמכים הפנימיים של מקרון דווקא עכשיו ומי זייף אותם, האם מארק צוקרברג מכין את השטח לחיים פוליטיים, אילו נתוני מדיה חברתית תדרוש ארה"ב ממבקשי ויזה ולמה חברות ביטוח מתחילות לאסוף צילומי סלפי של לקוחות

07.05.2017, 18:23 | יוסי גורביץ
התקפה משולבת

צרפת הולכת היום לבחירות והאופציות נראות כמו דבר או אנגינה: ניאו-פאשיסטית עם נגיעות אנטישמיות מול בנקאי עם היסטוריה של פירוק מדינת הרווחה. רוסיה כבר הודיעה שהיא בצד של מארין לה פן (באמצעות חשבון הטוויטר של משרד ההגנה שלה), ולגמרי במפתיע צצו הדלפות מהמטה של מקרון 36 שעות לפני הבחירות.

כאן חשוב לציין את חוק הבחירות הצרפתי: חל איסור מוחלט לערוך קמפיין ב-36 השעות שלפני הבחירות. מקרון מצא את עצמו במצב בלתי אפשרי: אלפי מסמכים שלו הודלפו לרשת והוא לא יכול היה אפילו להתייחס לכך. גם היריבה שלו לא יכולה, אבל זה לא אומר שכלי המדיה החברתית שלה לא יכולים.

עמנואל מקרון ומרין לה פן, צילומים: איי אף פי , אי פי איי עמנואל מקרון ומרין לה פן | צילומים: איי אף פי , אי פי איי עמנואל מקרון ומרין לה פן, צילומים: איי אף פי , אי פי איי

המסמכים נגנבו ככל הנראה לפני שבועיים, כך שהשחרור שלהם לא היה מקרי. יתר על כן, לא נמצא שם שום מסמך מרשיע או אפילו מעניין, אחרת כבר היינו שומעים עליהם. החתימות על המסמכים, שמכילים ערבוב של מסמכים אמיתיים ופברוקים מטומטמים, מזכירות את החתימות של Fancy Bear, קבוצת ההאקרים שמסונפת/משויכת/מופעלת על ידי ה-GRU, המודיעין הצבאי הרוסי. עד כמה היו הזיופים מטומטמים? ובכן, אחד מהם טען שפוליטיקאי צרפתי זקן הזמין סמים, שילם עליהם בביטקוין, ואז ביקש לשלוח אותם למשרד שלו בפרלמנט - הכל באמצעות קבלות.

מה שחשוב כאן הוא פחות המסמכים עצמם, שאין בהם עניין, אלא צורת ההפצה שלהם. Fancy Bear גונבים את המסמכים (הקמפיין של מקרון הודיע לפני שבועיים שהוא תחת התקפה), עוברים עליהם ולא מוצאים שום דבר מעניין; הם מדליפים אותם לבלוגרים ימנים מארה"ב, שהמוביל שבהם הוא מי שהפיץ את תיאוריית הקונספירציה המגוחכת של Pizzagate, אחד Jack Posobiec. אחרי שפוסובייק החל את ההפצה, עם ההאשתג השקרי #Macronleaks, החלה מכונת הימין האמריקאית להפיץ את המסמכים בכל הכוח, ואז נרשמו כמה רגעים מבדרים כשימנים אמריקאים שלא יודעים צרפתית ניסו לטעון שמסמכים רגילים לגמרי מרשיעים איכשהו.

תוך מספר שעות, הצטרף עוד סוכן רוסי חשוב לחגיגה: ויקיליקס החלה לפמפם את המסמכים. לארגון הזה יש עדיין שאריות אמינות מחוץ לימין האמריקאי, אז הפרשה תפסה תאוצה. עם זאת, עורך הדין הצרפתי של וויקיליקס – חואן ברנקו – כתב בטוויטר שהעלק-הדלפות "מגעילות אותו" ושאל "במה אנחנו משחקים פה?" ברנקו, יש לציין, הוא מתומכיו של מלאנשון ומועמד בעצמו לפרלמנט הצרפתי.

האם גם פוטין מעורב? האם גם פוטין מעורב? האם גם פוטין מעורב?

מאחר והמסמכים הם בנאליים לגמרי, יש להם רק מטרה אחת: ליצור ספק ברגע האחרון, לגרום למצביעים מהססים ששקלו בכל זאת להצביע למקרון לא להגיע לקלפי כי "אם יש עשן ודאי יש אש". מקרון לא יכול להזים את ההאשמות נגדו. העיתונות הצרפתית, ייאמר לשבחה, לא פעלה כפי שפעלה התקשורת האמריקאית כשוויקיליקס פרסמה מסמכים חסרי ערך שנגנבו מהקמפיין של קלינטון, ולא משתפת פעולה עם מתקפת המידע הרוסית. יכול להיות שהמהלך הזה ישיג אפקט הפוך משציפו רוקחיו: יש דיווחים לפיהם ההתקפה הזו מניעה פטריוטים צרפתים לקלפי, שמצביעים נגד לה פן, אותה הם תופסים כבובה של פוטין.

מרוץ לנשיאות? מה פתאום

לפני כשבועיים, קיבל דניאל מור מאוהיו שיחת טלפון לא ברורה. מישהו, שטען שהוא מייצג מיליארדר בעל נטיות פילנטרופיות, אמר לו שהמיליארדר רוצה לבקר בביתו. המתקשר נאלץ לשכנע את מור, שחשב שמדובר בסוג של מתיחה.

הסודיות נמשכה ימים נוספים: עובד נוסף של המיליארדר התייצב בביתו של מור, בחן את המקום והחליט על החדר שבו יישב המיליארדר לארוחה ספונטנית עם בני הבית. עובדים אחרים הגיעו לעיירה והזמינו את הקייטרינג שישמש לארוחה. בסופו של דבר, בערב הפגישה עצמה, הודיע עובד נוסף למור שזהותו של המיליארדר המסתורי תיחשף רק רבע שעה לפני הגעתו.

נחשו מי בא לסעוד, צילום: פייסבוק נחשו מי בא לסעוד | צילום: פייסבוק נחשו מי בא לסעוד, צילום: פייסבוק

שעות ספורות לאחר מכן, עצרה מכונית מול בית משפחת מור ומארק צוקרברג הגיח ממנה. הוא היה מלווה בשמונה שומרי ראש, כולם - כך על פי מה שנאמר למשפחת מור - יוצאי השירות החשאי של ארה"ב. הביקור של צוקרברג הוא חלק ממסכת ביקורים שהוא מתכנן ב-30 מדינות בארה"ב עד סוף 2017, לדבריו "כדי להכיר את הארץ שהוא חי בה".

ההנחה היא שצוקרברג שוקל מירוץ פוליטי. פייסבוק כבר שינתה את הכללים שלה כך שהוא יוכל להמשיך ולנהל אותה אם ייבחר לתפקיד פוליטי - התנהלות שהיתה נחשבת לשערורייתית עד אימה בימים שלפני דונלד טראמפ. ויש רק תפקיד אחד שצוקרברג עשוי לחשוק בו. תפקיד של סנאטור או מושל, שלא לדבר על חבר קונגרס עלוב, יהיה קטן עליו. ב-2020, אלא אם הוא יקבל רגליים קרות, יתכן שהבחור ירוץ לנשיאות ואז נראה מה היכולת של פייסבוק להטות בחירות.

לא נסחפנו בכלל

מחלקת המדינה של דונלד טראמפ הודיעה שהיא מתכוונת, החל מתאריך לא ידוע, לבקש מכ-65,000 מבקשי ויזות לארה"ב את פרטי המדיה החברתית שלהם. המדובר בכ-0.5% מכלל מבקשי הוויזות, אבל אין ספק שהמהלך הזה יוריד את מספרם הכולל.

אנשים ש"מצריכים בדיקה נוספת ביחס לקשר שלהם לטרור או חשודים באי התאמה לקבלת ויזה מסיבות בטחון לאומי אחרות" (להגדרת הממשל) יצטרכו לספק את כל מספרי הדרכון הקודמים שלהם, כתובת המייל, מספרי הטלפון, שם משתמש לכל חשבונות המדיה החברתית שלהם בחמש השנים האחרונות, כמו גם מידע ביוגרפי מעמיק על 15 השנים האחרונות שלהם.

ויזה? תנו לו גישה לאינסטה שלכם, צילום: איי פי ויזה? תנו לו גישה לאינסטה שלכם | צילום: איי פי ויזה? תנו לו גישה לאינסטה שלכם, צילום: איי פי

במחלקת המדינה טוענים שכל המידע הזה יאפשר להם לוודא, אחרי תהליך של חצי שנה בערך, האם האדם שרוצה להכנס לארה"ב הוא אכן מי שהוא טוען שהוא. וואלה. אם היה לכם ספק מלכתחילה, לא יותר פשוט לומר "לא"?

קצרצרים

1. מפרסמים את צילומי הסלפי שלכם ברשת? אולי זה לא רעיון כל כך מוצלח. מעבר לעובדה שעצם הצילום מגביר את הסיכוי שלכם למוות משונה (והדוגמאות מרובות), כעת אתם חשופים לסכנה אחרת. חברות הביטוח, שמתקיימות על העקרון של גביית כמה שיותר כסף תוך התחמקות מתשלום בכל תירוץ אפשרי, מתחילות לעקוב אחרי הסלפי הלקוחות שלהם. הרעיון הוא לצרף כמה שיותר צילומים כדי לקבוע את תוחלת החיים הצפויה של המבוטח ובהתאם את הפרמיה שלו. כרגיל, מציעים לנו עסקת פאוסט: תן לנו גישה לצילומים שלך, ואנחנו נאפשר לך לקושש פוליסת ביטוח חיים מקוונת תוך עשר דקות, שזה הרבה, הרבה יותר מהיר מהזמן שבו תוכל לקרוא אותה כמו שצריך. לא, תודה.

סלפי עם דוב, לא רעיון טוב סלפי עם דוב, לא רעיון טוב סלפי עם דוב, לא רעיון טוב

2. השעה 12:53, וזה אומר שאובר שוב בצרות משפטיות. על פי דיווחים שטרם אושרו, נפתחה נגדה חקירה פדרלית בארה"ב בקשר לשימוש שלה בתוכנת Greyball. התוכנה איפשרה לנהגי אובר להתחמק מחוקרים ורגולטורים, והציגה לשוטרים וחוקרים אחרים מפת-רפאים של נהגי אובר שלעולם לא עוצרים להם. הניו יורק טיימס חשף את התוכנה במרץ, ומיד לאחר מכן הודיעה החברה על הפסקת השימוש בה. טיפה מאוחר מדי, כמסתבר. במקביל, העיר פורטלנד הוציאה צו הבאה לאובר בדרישה לכל המידע שיש לה על שימוש בגרייבול בעיר; עורכי הדין של אובר מנסים להתחמק, וטוענים שהשימוש בתוכנה בעיר היה "מוגבל בצורה יוצאת דופן". וואלה. ואנחנו אמורים להאמין לכם?

3. יבגני מורוזוב, דיסידנט מבלארוס ומבקר בולט של אוטופיית הרשת, מזכיר לנו שאחת הסיבות לכך שהאקרים מסוגלים לפרוץ הגנות רשת בקלות, היא העובדה שבמשך כמה עשרות שנים העלמנו עין מכך שמדינת המעקב המערבית יצרה את הפרצות הללו. דלתות אחוריות, שלכאורה אמורות לשמש את המדינה למעקב אחרי טרוריסטים ופושעים מסוכנים, לא רק משמשות בפועל למעקב אחרי פעילים ומתנגדי משטר - הן פרוצות לכל. דלת אחורית, ברגע שאתה לומד עליה, יכולה לשמש את כולם. יתר הצפנה תעזור לכולנו ותשבש את פעולות הלוזרים של פוטין - אבל מאחר והיא תפגע בפעולות של שירותי המודיעין מבית, הצפנה נתקלת בהתנגדות מכל עבר.

4. הפסל של הילדה שניצבת בעמדה מתריסה מול הפר של וול סטריט הפך למפורסם תוך זמן קצר, ובעקבותיו צצה אפליקציית מציאות רבודה - בינתיים רק בארה"ב ובאירופה - שמציבה לצד פסלים של גברים ברחבי הערים פסל וירטואלי של נשים חשובות שפעלו באזור. המטרה היא להעלות למודעות את העובדה שההיסטוריה נכתבת במידה ניכרת על ידי גברים ועבור גברים, בין השאר משום שלגברים היה את הפנאי לכתוב היסטוריה בזמן שנשים נאלצו לעסוק בעבודות הבית. 

תגיות