אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אג"ח הים התיכון: התקררות צמיחת הכלכלה בארה"ב תעשה טוב לשוק האג"ח הארוכות בעולם צילום: שאטרסטוק , איי פי

השורה התחתונה

אג"ח הים התיכון: התקררות צמיחת הכלכלה בארה"ב תעשה טוב לשוק האג"ח הארוכות בעולם

אם הציפיות למזעור רפורמת המסים של טראמפ יתגשמו, הפד יתקשה לממש את שאיפתו להעלות את הריבית ל־3% עד סוף 2019

08.05.2017, 06:56 | דרור גילאון ואורנן סולומון
בעוד שבצרפת מתכוננים ליום שאחרי הבחירות הדרמטיות, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כבר הספיק להבין שדברים שרואים מכאן לא רואים משם, ולכך השלכות חשובות על המניות והאג"ח. ברשימות שהכינו המשקיעים עם בחירתו של טראמפ לנשיא נכללו תוכניות לביטול האובמה־קר, גירוש מיליוני מהגרים לא חוקיים, הטלת מכסים, פתיחה במלחמת סחר מול סין, הגדלת גירעון וקיצוץ מס החברות ל־15%. החלום להורדה דרסטית של מס החברות מ־35% ל־15% לצד הרחבה פיסקלית שתוביל לשדרוג התשתיות תוך כדי גיוס מאסיבי של עובדים, הובילו ל"טראמפ ראלי" בשוק המניות ולעליית תשואות בשוק האג"ח, שנבלמה עוד לפני השבעתו של טראמפ. אולם, כשטראמפ התיישב על כס הנשיא, הוא הופתע לגלות שהמציאות הרבה יותר מורכבת ושיש צורך להתחשב בבתי הנבחרים, בסנאט, בבתי המשפט, ובאינטרסים מדיניים מורכבים. התוצאה: אחרי 108 ימים בכהונה, טראמפ נשאר עם מימוש חלקים מצומצמים יחסית מתכניותיו.

ברשימת המשימות שבוצעו ניתן למנות את היציאה מהשותפות הטראנס פסיפית (TPP), חתימה על צו נשיאותי המורה על מו"מ מחודש לגבי הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA – הכולל בעיקר הסדרים על מעבר כוח אדם וסחורות בין מקסיקו לארה"ב), אישור בניית צינור נפט, שמרכז מחלוקת ארוכת שנים עם הגופים הירוקים, שיזרים כ־830 אלף חביות נפט ביום מקנדה לארה"ב וחקירת מניפולציות בשערי החליפין. אולם כל אלו אינן נחשבות תוכניות המשנות את חוקי המשחק ומצדיקות תמורות משמעותיות בשוק ההון כפי שראינו מאז הבחירות בארה"ב. זוהי בדיוק הסיבה שטראמפ מיהר להגיש למשקיעים את המנה העיקרית, תוכנית הפחתת המיסים, עוד לפני תום 100 הימים הראשונים לכהונתו.

 

חידת אפקט היד הנעלמה

 

התוכנית שהוגדרה על ידי גארי כהן, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, כאחת מהגדולות בהיסטוריה של ארה"ב אכן נראית כמו כזו שיכולה להגשים למשקיעים את החלום במידה ותעבור. הבעיה המרכזית היא שתוכנית זו כנראה לא תעבור, ובטח לא בהיקף המדובר. זאת היות ולתוכנית זו אין מקורות מימון מעבר לאפקט "היד הנעלמה" לפיו שיעור מס מונמך מגדיל את ההכנסה הפנויה ואת כושר התחרות של החברות, מה שמוביל בסופו של דבר לצמיחה מואצת ולגידול בגביית המיסים. תיאוריה זו אינה עובדת בכל מצב עולם ואין שום וודאות שהיא תתרחש כעת.

המסקנה העולה מכך היא שאם רפורמת המסים תמוזער באופן משמעותי, כפי שחוזים פרשנים רבים וחשובים, הרי שהכלכלה האמריקאית אינה עומדת בפני שינוי דרמטי. בתרחיש זה המשקיעים יחזרו בהדרגה לבחון את התנאים הכלכליים הבסיסיים ולהגיע שוב למסקנה שהבנק הפדראלי יתקשה לממש את שאיפתו להעלות את הריבית ל־3% עד סוף 2019. הסיבה: הבעיה המרכזית שמעיבה על צמיחת הכלכלה האמריקאית היא האטה מתמשכת בפריון. מדובר באחד האינדיקטורים החשובים לניבוי צמיחה כלכלית בריאה וברת קיימה, שכן הוא מודד את היכולת הכלכלית להגדיל את התפוקה לשעת עבודה, או במילים אחרות, להגדיל את הערך המצרפי לשעת עבודה.

בין השנים 1950 ל־2016 צמח הפריון האמריקאי בממוצע שנתי של 2.1% בעוד שהתוצר צמח בקצב שנתי של 3.1%. דרך נוספת להסתכל על הקשר בין שני המשתנים היא שהתוצר עלה בממוצע ב־50% יותר מהפריון. ב־2016 צמיחת הפריון צנחה ל־0.2% בלבד ומאז 2011 היא הסתכמה ב־0.5% בממוצע. אם נשמור על יחס שהתקיים מאז 1950, הרי שללא שיפור בפריון, התוצר האמריקאי אמור לצמוח בקצב של בין 0.75%-0.3% בשנים הקרובות. בנסיבות אלו אפשר להבין את הכרזותיו של טראמפ על הצורך בבניית אמריקה מחדש. שיפור בתשתיות הוא בהחלט צעד שתומך בצמיחת הפריון. אולם, שכפי שאנחנו מכירים מפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב, זמן ההקמה ממושך, ובמקום להגדיל את הערך בשעת העבודה העובדים תקועים בפקקים ומגדילים את זיהום האוויר.

סכנת המיתון אורבת

לניתוח זה יש להוסיף שתי עובדות מהותיות. הראשונה, הכלכלה האמריקאית נמצאת בשנה תשיעית של צמיחה כלכלית רצופה, זאת בעוד הממוצע ההיסטורי הוא שאחרי שש שנים של צמיחה, מגיעה שנת מיתון. העובדה השנייה היא שככל שהריבית תעלה, כך תוסר התמיכה המוניטארית שעזרה לחברות לגייס כסף בזול ולהגדיל את הרווחים. בנסיבות אלו נצטרך לראות את תוכנית המס עוברת במתכונת מורחבת או הרחבה פיסקלית משמעותית כדי שהכלכלה האמריקאית תחזור לצמוח בקצב שיאפשר העלאת ריבית.

אם זה לא יקרה, וכל עוד הריבית במדינות אחרות בעולם עדיין אפסית, קשה לראות את הבנק הפדראלי מממש את תחזית הריבית שלו. לנתון זה יהיו השלכות חיוביות על שוק האג"ח בארה"ב ומחוצה לה, ואף בישראל. כך ניתן להבין מדוע לאג"ח הארוכות יש מקום בתיקי ההשקעות חרף העלאת הריבית הצפויה ביוני.

השורה התחתונה: כל עוד הריבית במדינות אחרות אפסית, קשה לראות את הפד מממש את תחזית הריבית שלו. לנתון זה יהיו השלכות חיוביות על שוק האג"ח בארה"ב ומחוצה לה, ואף בישראל

דרור גילאון הוא כלכלן ראשי באזימוט בית השקעות והבעלים של האתר להאצת הידע וההון הפיננסי ואורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות

תגיות