אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיון סוער בכנסת על ההקלות לחברות הביטוח; מיקי לוי: "אסור לסכן את הציבור"    צילום: עומר מסינגר

דיון סוער בכנסת על ההקלות לחברות הביטוח; מיקי לוי: "אסור לסכן את הציבור"

הוועדה דנה בפרק הזמן שיקבלו חברות הביטוח לצורך הסתגלות לתקנות שדורשות מהן לרתק יותר הון כדי לעמוד בהתחייבויות למבוטחים. רוב חברי הוועדה תומכים בעמדת מגדל, שדוחפת לתקופת הסתגלות ארוכה מזו שהמפקחת דורשת. סלינגר לא הגיעה לדיון

08.05.2017, 14:09 | גולן חזני

ועדת הכספים דנה היום בנושא הוראות סולבנסי 2; לפי ההוראות האלו, החישוב שקובע כמה כסף צריכה כל חברת ביטוח לשים בצד כדי להבטיח שהיא תוכל לשלם למבוטחים את כל הכסף שהן חייבות להם, ייעשה לפי תמהיל סיכונים ועל בסיס תרחישי קיצון ולא ביחס לגודלה של החברה כפי שנעשה עד כה. התקנות צפויות להשפיע לרעה על יחס הלימות ההון של החברות וכתוצאה מכך היכולת שלהן לחלק דיבידנד תיפגע. מניות חברות הביטוח בבורסת תל אביב עלו אתמול - וממשיכות לעלות גם היום - ככל הנראה בשל העובדה שמרבית חברי ועדת הכספים תומכים במתן הקלות לחברות הביטוח בהחלת הוראות סולבנסי 2.

13:30 - הדיון בוועדה הסתיים.

בינתיים מסתמן כי הח"כים מיקי לוי, זהבה גלאון ומיכל בירן בעד סלינגר. אורן חזן ומשה גפני נגד.

12:58 - ח"כ מיקי זוהר (הליכוד): "חברות הביטוח לא אוהבות אותי ובדרך כלל אני דואג לאזרחים. בכל העולם מאמצים את הנושא של הסולוונסי. הפתרון פשוט. יש בעיה אחת עם הסיפור. אם נלך לרעיון של דורית סלינגר במלואו - הלקוחות החדשים ישלמו מחיר יקר יותר על הפוליסות וגם הלקוחות הקיימים עלולים להיפגע. אין שום דרך לבצע את זה בהקשר של חברת מגדל, אלא אם נעשה את זה בפריסה שתהיה יותר ארוכה. על מספר השנים צריך לנהל מו"מ ואין שום בעיה להחריג את מגדל. לדורית אין שום דבר נגד מגדל. היא אמרה לי".

משמאל יו"ר מגדל, יוחנן דנינו, צילום: עמית שאבי משמאל יו"ר מגדל, יוחנן דנינו | צילום: עמית שאבי משמאל יו"ר מגדל, יוחנן דנינו, צילום: עמית שאבי

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד): "להחריג חברת ביטוח?"

ח:כ זוהר: "עמדתי ברורה. צריך להחריג את מגדל. לאפשר לה פריסה גדולה יותר שלא תסכן את המבוטחים. אפשר ליצור מנגנון כזה.

זוהר ביקש מיו"ר ועדת הכספים משה גפני לא לעשות הצבעות.

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "אנחנו צריכים לשאול עצמנו למי אנחנו מחוייבים. בתחום הביטוח הישראלי אין באמת ביטחון. מגדל באה ואומרת אין לנו הנכסים המתאימים לתת היום".

יוחנן דנינו, יו"ר מגדל: "לא אמרנו את זה".

ח"כ מיקי לוי , צילום: עומר מסינגר ח"כ מיקי לוי | צילום: עומר מסינגר ח"כ מיקי לוי , צילום: עומר מסינגר

ח"כ חנין: "אם פורמים את המודל הזה יהיה לזה נזק היקפי כי כל החברות האחרות יצטרכו גם לסגת. זה יהיה מסר קטלני לחברות הביטוח. אם זה יקרה אקרא בפייסבוק לכל המבוטחים להפסיק מיד את תשלום כספי הביטוח שלהם".

ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני): "זה תחום שאני לא מכיר לעומק מקצועית. אסתמך על שכל ישר ולא מעבר לזה. ברור לגמרי שצריך להחיל בארץ את סולוונסי 2. השאלה העומדת על הפרק האם יש מקום להחריג את מגדל. התיק הביטוחי של מגדל מאופיין במספר מבוטחים ישנים משמעותית גבוה מחברות אחרות. התיק הישן, הההיסטורי. מצד שני אני שומע, להאריך את הפריסה. כדי להחליט על החרגה, אני חייב לקבל מידע קונקרטי ומדויק, איך התיק הזה משפיע על היקף ההארכה. בואו לא ננהל דיון של שוק. אם חושבים על החרגה, זה צריך להיות מותנה בכך שמגדל לא תחלק שקל דיבידנד כל עוד לא הגיעה למטרה. אני מציע לא לקיים הצבעה היום, כי אין לנו הכלים לנהל דיון בצוה כזו ובלי תמונה ברורה".

ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני): "דורית היתה צריכה להיות פה וחבל שהיא לא פה. הדיון הוא חשוב. ההסתיגויות כאן נראות כאילו מגדל כתבו אותן".

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו): "אני לא מקבל את זה. תתייחסי לתוכן ההסתיגויות. אלה האשמות חמורות. אין לנו הכלים המקצועיים להגיד מה יגרום נזק, 4, 6 או 8 שנים. זה לא בסדר שדורית לא כאן, והיא היתה צריכה להיות כאן ולהסביר. למרות הכל שהיעדר חלופות אני בעד לקבל את הצעת המפקחת".

 

12:44 - ח"כ מיקי לוי (יש עתיד): "אני מכיר את הנושא מ-2008. לא הממונה הנוכחית התחילה איתו. מדובר בהון עצמי שיעמידו חברות הביטוח עבור ההתחיבויות שלה כלפי המבוטחים. שיפור ההון יגביר את הסיכוי שחברות הביטוח יעמדו בתשלומים. זה מודל סיכון עולמי שאומץ ע"י מדינת ישראל, וקיבל את ברכת קרן המטבע האירופית והבינלאומית.

"חברות הביטוח יודעות על המודל מ-2008. 12 חברות מתוך 13 חברות ביטוח עומדות כבר היום בתקנות. ידין ענתבי התחיל בכלל במהלך. כשאליהו רכש את החברה הוא ידע על המהלך. עודד שריג קיבל ג'וב מאותו בעלים של חברת ביטוח. אם לא ניתן גב, אנחנו מסכנים את הציבור הישראלי. אם נגדיל את הפריסה ל-2031 נעקר את החוק מתוכן ונגרום לסיכון אמיתי של הציבור הישראלי. רוב חברות הביטוח עומדות כבר בכושר פרעון של 97%.

ח"כ מיכל בירן ח"כ מיכל בירן ח"כ מיכל בירן

יוחנן דנינו יו"ר מגדל, פנה בשלב הזה לגיא רוטקופף, מנכ"ל איגוד חברות הביטוח, ואמר לו: "אתה חייב להתייחס לנושא הזה", כשכוונתו לעובדה ש-12 חברות חתמו על ההסכם עם סלינגר חוץ ממגדל. רוטקופף דחה את הבקשה על הסף: "אתה תתעסק בשלך, ואני אתעסק בשלי".

 

12:37 - ח"כ משה גפני: "אני לא נפגשתי עם מגדל. לא נפגשנו לא עם אליהו לא עם אנשים שלו, לא עם דנינו (יו"ר מגדל). אני רק לא מבין למה אנחנו צריכים להיות יותר קיצוניים ממדינות העולם. אני מציע שגם פה לא נלך לקיצוניות".

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו): "להנחיות האלה ישהשפעות משקיות. ביקשתי לפרט מה ההשלכות של התקנות האלה. ביקשתי להתאים את התקנות האלה לתקנות האירופיות".

גיא רוטקופף, מנכ"ל איגוד חברות הביטוח , צילום: ענר גרין גיא רוטקופף, מנכ"ל איגוד חברות הביטוח | צילום: ענר גרין גיא רוטקופף, מנכ"ל איגוד חברות הביטוח , צילום: ענר גרין

פורר טען כי "כן, נפגשתי עם מגדל ואפגש עם כל מי שפנה ויפנה אלי. העובדה שמנפנפים לנו שכל חברות הביטוח הסכימו, זה שיטה של הפרד ומשול. נוח לסגור עם קבוצה מסוימת ולהשאיר אחת בצד. התיק הביטוחי של מגדל שונה מהתיקים האחרים. נעשה כאן מעשה שגם הנתונים שמביאים בפנינו לא נכונים".

ח"כ רחל עזריה (כולנו): "העובדה שהגיעו להסכמות עם 12 חברות ביטוח מעידה על כך שיש תוכנית טובה. אי אפשר לתת כח לא פרופורציונלי לקבוצה אחת מבין כולם. תהליך בניית ההון הוא קריטי וגם מגדל צריכה לבנות את ההון כמו שצריך. אני לא מסכימה עם האמירה שזה יגולגל על הציבור. אין כאן עלויות מגולגלות על הציבור. זה שוק תחרותי".

ח"כ אורן חזן (הליכוד): "מאיפה יבוא הכסף? למה אתם לא יודעים לענות לי?. אם דורית סלינגר היתה פה הייתי שואל אותה אבל היא לא פה".

ח"כ עזריה: "יש פה שוק תחרותי והעלויות לא יעלו. אנחנו לא צריכים לדאוג שבעלי מגדל יעשו את המהלכים שהם רוצים לעשות. זה מהלך חשוב".

ח"כ חזן: "אתם לא מבינים במה מדובר. שיהיה ברור שהאינטרס שלנו הוא משותף לשמור על אזרחי המדינה. גם אני אומר שבסוף התהליך יהיה להם הון שווה ערך להתחייבויות שלהם. נשאלת השאלה איך עושים את זה. לא יכול להיות מצב שיש דרישה שמחר בבוקר מגדל צריכה להביא 8-6 מיליון שקל, לא בתהליך ולא באיסוף נכוון. אתם צועקים דיבידנד. כמה מדובר? 200, 100 מיליון שקל בשנה? כבר היום המחירים גבוהים יותר. דבר שני - המצוקה שאף אחד מכם לא מתמודד איתה, זה שעוד 20 שנה לא יהיה כסף לפנסיות של החברים שלי. צריך לעשות את התהליך אבל בקצב אחר. אני מציע שהתוכנית לא תכלול ביטוחים ישנים, ושתהיה בפריסה יותר ארוכה קדימה. אם באירופה תוחלת החיים יותר גבוהה ושם בנו 16 שנים, אני לא רוצה לומר לך שפה צריך להיות 30. אבל לא ביום אחד".

 

12:15 - המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, לא הגיעה לדיון בוועדת הכספים - ועוררה את זעמם של חברי הכנסת.

סלינגר דורשת שלחברות הביטוח יינתנו 6 שנים (שיגיעו לתומן ב־2021) כדי להסתגל לשינוי וליישם את התקנות, בעוד ששלמה אליהו, בעל השליטה במגדל — חברת הביטוח שצפויה לספוג את הנזק הגדול ביותר מהתקנות בשל תיק ביטוח החיים הגדול שלה - דורש שתקופת ההסתגלות תוארך ל־16 שנים, כפי שנהוג באירופה. יישום התקנות דורש את אישור ועדת הכספים ואליהו פועל לגייס ח"כים לטובתו, תוך שמגדל טוענת כי יישום התקנות במועד שבו דורשת הפקחת יגרור עימו העלאת מחירים.

דורית סלינגר, צילום: אוראל כהן דורית סלינגר | צילום: אוראל כהן דורית סלינגר, צילום: אוראל כהן

ח"כ יצחק וקנין מש"ס הודיע כי אינו מוכן לקבל את העובדה שסלינגר לא הגיעה. ח"כית זהבה גלאון ממרצ אמרה: "כרגע עשינו דיון ששר האוצר לא בא אליו. מה ההשתלחות הזו במפקחת? השתגעתם?" וקנין: "היא ישבה איתי שעתיים והסבירה לי את העמדה שלה ולכלכה על כל מיני חברי כנסת. איפה היא? איך היא לא באה?"

יו"ר ועדת הכספים משה גפני החליט לקיים את הדיון כרגיל. לדבריו, "סלינגר היתה צריכה להיות כאן אבל היא לא הגיעה; אם הוועדה תקבל החלטה ששונה מההחלטה של הממונה, אז זו תהיה ההחלטה שקובעת".

חברי הוועדה מטעם הקואליציה בראשות ח"כ דוד ביטן וח"כ מיקי זוהר דוחפים למתן תקופת הסתגלות של 8—10 שנים לחברות הביטוח. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" גם הח"כים משה גפני, נאווה בוקר, אורן חזן, עודד פורר ואחרים תומכים באליהו. חלקם אף התבטאו בחריפות נגד הצעדים של סלינגר. ח"כ פורר דרש מהמפקחת להציג דו"ח שמנתח את הסיכונים שגלומים בהוראות וביטן אמר כי "לא שמעתי עדיין את סלינגר, אבל על פניו נראה לי שהיא לא צודקת. היא היתה צריכה לנהל את הנושא בצורה טובה יותר. יש משהו במבנה האישיות שלה שגורם לה לה לחשוב שהיא יותר חכמה מכולם, אבל בתפקיד ציבורי צריך לשמוע גם דעות נוספות. ננסה לשכנע אותה להגיע לפשרה. אם סלינגר ומגדל לא יסכימו, נקבל אנחנו את ההחלטה". הח"כים מיקי לוי וזהבה גלאון תומכים בעמדת סלינגר.

 

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, צילום: עמית שעל שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל | צילום: עמית שעל שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, צילום: עמית שעל

עם זאת, פשרה של תקופת הסתגלות של 8-10 שנים להחלת ההוראות, לאו דווקא תאפשר לאליהו למשוך דיבידנד ממגדל - שלו הוא זקוק כדי לפרוע את חובותיו לבנקים - משום שהדבר כרוך בהסכמתה של סלינגר, משום שמגדל לא הגיעה עדיין ליעדי הלימות ההון הסופיים שהמפקחת קבעה לה אלא רק ליעדי הביניים. בהקשר זה אמר אתמול חבר ועדת הכספים ח"כ מנואל טרכרטנברג כי יש לשקול להעניק למגדל תקופת הסתגלות ארוכה מזו שסלינגר דורשת בשל מבנה התיק הביטוחי של החברה, אולם יש לאסור על אליהו למשוך דיבידנדים בתקופה הזו. "לא לגיטימי לבקש יותר זמן כדי שבתקופה הזו החברה תוכל לחלק דיבידנדים. אם מגדל תתחייב לא לחלק דיבידנדים, על המפקחת לשקול להתחשב בהרכב התיק ולתת למגדל הארכה שתאפשר להם לצבור את ההון הנדרש", אמר טרכטנברג ל"כלכליסט".

תגיות