אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעות המקרטעות של דוידי: תדיר גן וח.מר לא מתרוממות צילום: צביקה טישלר

ההשקעות המקרטעות של דוידי: תדיר גן וח.מר לא מתרוממות

הזרקורים תמיד מופנים לאקזיטים המרשימים של קרן פימי, שמחזיקה כיום בשליטה ב־30 חברות — 14 ציבוריות. בשתיים מהן הנס לא עובד, בינתיים

10.05.2017, 08:11 | ניר טל

שמה של קרן פימי הולך לפניה, בעקבות הצלחותיה בהשבחת חברות והאקזיטים המרשימים שהיא מביאה למשקיעיה. על פי חברות מחקר זרות, פימי היא אחת מחמש קרנות ההשקעה הפרטיות הטובות בעולם. רק השבוע מכרה את חלקה (14%) בחברת תחנות הכוח הגיאותרמיות אורמת טכנולוגיות ברווח של 300 מיליון דולר לאחר חמש שנות השקעה, מהלך שסידר לה תשואה של 300% בחישוב הדיבידנדים.

קראו עוד בכלכליסט

הקרן בניהולו של ישי דוידי, המנהלת נכסים בהיקף של 4.5 מיליארד דולר, מחזיקה בשליטה בלא פחות מ־14 חברות ציבוריות מתוך 30 חברות בסך הכל, ונהנית ממוניטין הנתמך ב־20 שנות פעליות ללא סגירת חברות או מחיקת חובות.

למכירת האחזקה באורמת קדמו עסקאות מוצלחות, כמו זו של מכירת חברת התוכנה ריטליקס ל־NCR תמורת 800 מיליון דולר לפני כמה שנים. בעבר הקרוב יותר הנפיקה את חברות הלוגיסטיקה אוברסיז ונובולוג בבורסת תל אביב, כשהאחרונה הניבה לפימי תשואה של 300% על ההשקעה, והיד עוד נטויה, נוכח עלייה של 12% מאז ההנפקה.

ובכל זאת, לצד שורת ההצלחות המרשימה יש לפימי גם חברות שעוד לא החזירו את ההשקעה "על הנייר", ותוצאותיהן בשלב זה אינן מעודדות. עם אלה נמנית קבוצת מר, הפועלת בתחום התשתיות והביטחון, שאליה נכנסה פימי לפני 3.5 שנים. נכון להיום, שווי האחזקות של פימי בה נמוך ב־25% מהיקף ההשקעה בה. גם מיצרנית המכלולים לרכב תדיר גן, שאליה נכנסה פימי לפני שש שנים, כשהיא על סף פשיטת רגל ופיטורי מאות עובדים, פימי לא ממש רווה נחת. שווי האחזקות הסחירות של הקרן בה, נכון להיום, נמוך בכ־10% מהיקף ההשקעה בה עד כה.

תדיר גן תדיר גן תדיר גן

תדיר גן: המנכ"ל החדש יעביר את החברה לרווחיות?

פימי החלה את הקדנציה השנייה שלה בתדיר גן במרץ 2011, לאחר שרכשה 69.6% ממניות החברה, שהיתה על סף פירוק, תמורת 42 מיליון שקל. קודם לכן השקיעה בחברה בשנים 1999–2006 עד למימוש כל אחזקותיה ברווח. עם השנים ביצעה החברה השקעות נוספות במסגרת הנפקת מניות וזכויות בסכום כולל של 93 מיליון שקל. ההשקעה נטו, בניכוי דמי ניהול שלהם היתה זכאית הקרן (250 אלף דולר בשנה) במהלך השנים, עומדת על 88 מיליון שקל. לפני כשנה החליטה פימי, כי לאור מצב החברה, לא תמשוך דמי ניהול.

ישי דוידי , צילום: צביקה טישלר ישי דוידי | צילום: צביקה טישלר ישי דוידי , צילום: צביקה טישלר

תדיר גן מתמחה בייצור ושיווק של מכלולים מכניים (אגני שמן, שסתומים) לרכב, ועם לקוחותיה נמנות פולקסווגן, בוש וג'נרל מוטורס. הכנסות תדיר גן ב־2016 הסתכמו ב־68 מיליון דולר, ירידה של 16% לעומת התקופה המקבילה, על רקע ירידה בהיקף הפרויקטים.

2013 היתה השנה היחידה שבה רשמה החברה רווח נקי לבעלי המניות בהיקף של מיליון דולר. בחמש השנים האחרונות הניבה פעילות החברה הפסד של 23 מיליון דולר לבעלי המניות, מה שמנע ממנה לחלק דיבידנד (החברה מעוניינת לחלק מחצית מהרווח מדי שנה) מאז נכנסה פימי לשליטה בה. בשנה האחרונה החברה היתה הפסדית כבר בשורת הרווח הגולמי.

מניית החברה נסחרת כיום במחיר הנמוך ב־11% מהמחיר שבו רכשה פימי את השליטה. חלק מהסיבה לכך היא דילול בהון המניות, כתוצאה מהנפקות זכויות לאורך השנים, שבהן לקחה החברה חלק. שווי האחזקות של פימי, הנגזר משווי החברה הסחיר, עומד על 80 מיליון שקל, נמוך ב־10% מהיקף ההשקעות נטו של החברה לאורך השנים.

עיקר תשומת הלב של תדיר גן יופנה בעתיד להמשך התרחבות גיאוגרפית, במטרה להתקרב ליצרניות בעולם. לטובת זאת מונה לפני כחצי שנה למנכ"ל אריה גוטליב, שכיהן כמנכ"ל נילית ונחשב למנהל מנוסה. הוא החליף לאחר קדנציה של חצי שנה בלבד את עודד טורבן — אינדיקציה מובהקת לחוסר שביעות הרצון של פימי מניהול החברה.

להיקף ההכנסות שתדיר גן תפיק יש משמעות ניכרת על תוצאותיה, בשל מבנה ההוצאות. צבר ההזמנות שלה מהווה אינדיקציה חלשה יחסית לבחינת השינוי, ומכאן שלהסכמי המסגרת שהיא חותמת עליהם, לרוב ל־7–5 שנים, חשיבות גבוהה יותר. בסיכום השנה עמד היקף הסכמי המסגרת שנפרסו על פני 5 שנים על 317 מיליון דולר.

קבוצת מר: מנסה להתגבר חולשת הטלקום באפריקה

פימי נכנסה להשקעה בקבוצת מר הוותיקה בסוף 2013 כשרכשה 29.17% ממניותיה תמורת 95 מיליון שקל. ב־2015–2016 ביצעה הקרן כשבע עסקאות קטנות במחירים נמוכים, שהעלו את אחזקתה ל־29.5%.

באמצעות החברות־הבנות שלה מרכזת ח.מר, בהנהלת ניר למפרט, את פעילותה בשוק התשתיות והביטחון במגזרי הטלקום, מערכות המודיעין והסייבר והקלינטק. את 2016 סיימה הקבוצה עם הפסד של 18 מיליון שקל לבעלי המניות, שעיקרו נבע מירידה בהכנסות ל־624 מיליון שקל — ירידה של 21.5% לעומת 2015. המגזר שהיה חלש מכולם הוא הטלקום הדומיננטי, שסבל מהחולשה באפריקה.

נכון להיום, נסחרת מניית ח.מר לפי מחיר של 23 שקל, מחצית ממחירה ביום העסקה עם פימי. שווי האחזקות של פימי בקבוצת מר על בסיס שווי השוק הנוכחי עומד על 71.2 מיליון שקל, נמוך ב־25% מהיקף ההשקעה עד כה.

גם בקבוצת מר לא חילקו דיבידנדים בארבע השנים האחרונות, והשנה אף קיבלה החברה כתב ויתור מתאגידים בנקאיים, לאחר שלא עמדה בחלק מאמות המידה הפיננסיות שקבעו לה. בשלב זה היא עומדת בהן.

ובכל זאת, תוצאות הקבוצה בשלב זה משקפות גם סימנים מעודדים לעתיד. הרבעון האחרון של 2016 הציג תוצאות טובות עם שיפור בכל הפרמטרים ורווח נקי של 10 מיליון שקל, דבר שמיתן את ההפסד השנתי. בנוסף, החברה דיווחה בחודש האחרון על זכייה בשלושה פרויקטים בהיקף של 69 מיליון שקל בשנה הקרובה.

גם ההשקעה בגילת עדיין מאתגרת

לאור העובדה שפימי מנהלת נכסים בהיקף של 4.5 מיליארד דולר, הרי שלאחזקות בתדיר גן וח.מר אין השפעה של ממש על ביצועיה, אלא יותר על המוניטין שלה — עדות לכך שגם מנהל הקרן ישי דוידי מתקשה לפעמים בעולם השקעות. דוגמאות לכך היו גם לפני כמה שנים בתפרון ובבכיר, שמהן יצאה הקרן בשן ועין.

השקעה מאתגרת נוספת של פימי היא בגילת רשתות לוויין, שבה הפכה לבעלת שליטה לפני יותר משנתיים, עם הגדלת אחזקותיה ל־34.3%. בשלב זה עוד מוקדם לבחון את מימוש הפוטנציאל של גילת, אך ההשקעה בה כבר החזירה את עצמה על הנייר. בנוסף, יש לזכור כי שנים לפני מכירת ריטליקס עוד היו כאלה שפקפקו בהשקעה, ובסוף אכלו את הכובע.

תגיות