אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר בתחזית אופטימית: "מגמת העלייה בהנפקות בת"א צפויה להתחזק" צילום: אוראל כהן

האוזר בתחזית אופטימית: "מגמת העלייה בהנפקות בת"א צפויה להתחזק"

יו"ר רשות ני"ע הגיש היום את הדוח השנתי ל-2016 וחשף חלק מתכניותיו העתידיות: הרחבת הרישום הכפול לבורסות נוספות מעבר לארה"ב ובפרט סינגפור והונג קונג, שת"פ עם בורסה זרה, ופרסום אנליזות לחברות בהנפקות ראשוניות. הוא הזהיר את מנהלי הפנסיה: "לא ניתן שתתנגדו לשכר רק בגלל ששכרכם הוגבל"

10.05.2017, 12:13 | רחלי בינדמן

יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר חשף אתמול כמה הפתעות בתוכניות הרשות לשנה הנוכחית, שנכללו בדו"ח שלו לסיכום הפעילות ב־2016. עם אלה אפשר למנות את האפשרות להרחיב את כללי הרישום הכפול (מסחר בשתי בורסות במקביל) גם לסינגפור והונג קונג, ומתן היתר לפרסום אנליזות בידי חתמים במסגרת הנפקות ראשוניות.

האוזר גם אותת למשקיעים המוסדיים כי לא ייתן להם להתנגד לחבילות שכר של מנהלי חברות ציבוריות, רק בגלל ששכרם הוגבל בחוק שכר הבכירים.

"האתגרים מחייבים לחשוב מחוץ לקופסה"

אף שהאוזר פתח את דבריו באתגרים העומדים בפני הבורסה המקומית, הוא שידר רמזים של אופטימיות לגבי מצבה ברבעון השני. במכתב נלווה ששלח לשר האוצר משה כחלון וליו"ר ועדת הכספים משה גפני כתב האוזר כי "בשנים האחרונות התפתח סנטימנט שלילי כלפי שוק ההון והבורסה, והוא מעכב יזמים מפני גיוס הון בבורסה". לדבריו, "האתגרים הללו ואחרים, שהשווקים מציבים בפנינו, מחייבים אותנו לחשוב מחוץ לקופסה ולהיות חדשניים. בעת הזו, תפקידנו לא רק להגן על משקיעים, לא רק לשחרר חסמים ולא רק לתקן כשלי שוק. בהתחשב בעובדה שבעת הזו הבורסה ושוק ההון אינם ממצים את הפוטנציאל העצום הגלום בהם לטובת הציבור והמשק הכלכלי, חובה עלינו גם לדאוג לפיתוח השוק ולעיצובו, על מנת להובילו למקום שבו יבואו לידי ביטוי האפשרויות הגלומות בו".

האוזר הוסיף כי "בהיעדר היצע השקעות מתאים, מתועלים כיום כ־230 מיליארד שקל מכספי החוסכים למימון פעילות עסקית בארצות הברית ובאירופה (כמעט פי עשרה לעומת לפני כעשור) — במקום בישראל. התופעה הזו מדאיגה במיוחד, גם על רקע העובדה שחברות טכנולוגיה מעדיפות לממן את פעילותן בחו"ל, ולעתים מעתיקות לשם את רוב פעילותן. כך מפסיד המשק הכלכלי בטווח הארוך לא רק תעסוקה וצמיחה, אלא גם את האפשרות לבסס פעילות כלכלית של חברות בינלאומיות בישראל ולבסס זיקה בינן לבין ישראל".

אך למרות הדברים, הביע האוזר אופטימיות ביחס לבורסה בת"א, שמתקשה להתרומם מאז משבר 2008, ומחזורי המסחר בה הולכים ומידלדלים. יו"ר הרשות טוען כי הוא כבר מרגיש ברוחות השינוי ובהשפעת הצעדים שנקטה הרשות לעידוד משקיעים וחברות לשוב לבורסה. "בחודשים הראשונים של 2017 אפשר לזהות תחילת שינוי מגמה במספר החברות שמנפיקות לראשונה הון או חוב בתל אביב. ברבעון הראשון היו ארבע הנפקות ראשוניות של מניות, ועוד שתי הנפקות ראשונות של איגרות חוב. נראה שמגמת השיפור בהנפקות אלה צפויה להתחזק גם ברבעון השני השנה. אני משוכנע כי לפעילות האינטנסיבית של הרשות בשנים האחרונות היתה תרומה משמעותית לשינוי זה במגמה".

שמואל האוזר , צילום: עמית שעל שמואל האוזר | צילום: עמית שעל שמואל האוזר , צילום: עמית שעל

במסגרת התוכניות לשנת 2017 חשף האוזר כי "בכוונתנו להעמיק את הטיפול בנושא מדרג הרגולציה, לאפשר גמישות פיננסית בגיוסי הון וחוב, לוודא שהאכיפה תרתיע אך לא תשתק את פעילות החברות ולהשלים את החקיקה שתאפשר מימון המונים והלוואות Peer to Peer. בנוסף, בכוונת הרשות גם לקדם את החקיקה להקמת גוף מפקח על עבודת רואי החשבון (PCAOB ישראלי)".

עוד אמר האוזר "בכוונתנו להגדיל את היצע מכשירי ההשקעה, לפעול להפחתת העמלות למשקיעים ולפתוח שער לשירותים מקוונים ולמיזמים אינטרנטיים. בכוונת הרשות לנסות לקדם גם מכשירי השקעה שיעניקו טיפול מס דומה לזה שיש בקופת הגמל להשקעה, ולבחון את האפשרות להנפקת אג"ח חברתי". בכך מכוון האוזר ליצירת מוצר מתחרה למוצר שיצא לשוק השנה — קופת גמל להשקעה, מוצר המפוקח בידי המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. זאת אף שמדובר במוצר פיננסי שיתחרה בקרנות הנאמנות ובחברות ניהול התיקים שתחת פיקוחו. האוזר התנגד להשקת קופת הגמל להשקעה, המציעה הטבות מס עדיפות על המוצרים הפיננסים הקיימים, ודרש השוואת פערים מול המוצר החדש. כעת הוא מודיע שיפעל להשיג הטבות מס דומות גם לקרנות הנאמנות.

ביחס לבורסת ת"א כתב האוזר: "יש מקום לבחון הקמת בורסה משנית (רשימה ייעודית) לחברות קטנות ובינוניות, שתתנהל ברגולציה מופחתת, כדי לטפל ביעילות הבורסה ולפעול ליצירת תשתית מתאימה לשיתוף פעולה של הבורסה המקומית עם בורסות בעולם". בכל הנוגע לאכיפה אמר "מלבד הטיפול בתיקים החשובים המתנהלים היום, כחלק ממדיניות אכיפה בלתי מתפשרת כלפי מפרי חוק, בכוונתנו לטפל בזירות פורקס הפועלות ללא רישיון ולמגר את הפעילות באופציות הבינאריות בישראל".

האוזר ביקש במכתב להחיל "הודנא" — אמנה של הרגולטורים בחסות משרד האוצר ומשרד המשפטים להקפאת רגולציה מחמירה חדשה וליצירת ודאות רגולטורית. לדבריו, "מאז המשבר ב־2008 היו שינויים רגולטוריים תכופים, שגרמו לחברות רבות להדיר רגליהן משוק ההון. הנזק החמור ביותר הוא יצירתה של אי־ודאות רגולטורית, המקשה על חברות לתכנן צעדיהן מראש. מוצע שהרגולטורים הפיננסיים יגיעו לכלל הסכמה, תוך שאיפה שרגולטורים נוספים יצטרפו אליה, על כך שלמשך כחמש שנים יימנעו מרגולציה מחמירה חדשה, מלבד בנסיבות מיוחדות".

יו"ר הרשות ביקש משר האוצר לסייע ב"הקלות במס, על מנת לעודד את הציבור להעדיף השקעה בשוק ההון על פני השקעה פיננסית בנדל"ן. מוצע לטפל באמצעות הקלות מס, בהוראת שעה לתקופה מוגבלת, כדי ליצור עדיפות להשקעה בבורסה על פני השקעה בשוק הנדל"ן".

החלו מגעים לשת"פ עם הבורסה הלונדונית

האוזר הוסיף כי רשות ני"ע תבחן, בדומה למגמה הקיימת בעולם, שיתוף פעולה עם בורסה זרה ושילוב מערכות מסחר מוכרות. ל"כלכליסט" נודע כי אחת המתעניינות בשיתוף פעולה עם בורסת ת"א היא בורסת לונדון, וכבר החלו מגעים ראשונים בנושא, אם כי עדיין לא ברורה מתכונת שיתוף הפעולה. על פי רוב, בורסות המשתפות פעולה מעודדות חברות לבצע רישום באחת מהן ורישום נוסף בשנייה. שיתוף פעולה שרקם מנכ"ל הבורסה הקודם יוסי ביינארט עם בורסת נאסד"ק לא צלח.

האוזר הדגיש כי יעודד חברות להירשם למסחר בישראל וציין במיוחד את צ'ק פוינט, מלאנוקס, וויקס וסייברארק, שלדבריו "נמנעות מלגייס כסף בת"א, או לפחות לרשום מניותיהן למסחר, וזאת למרות הרישום הכפול, שפוטר אותן כמעט לחלוטין מהוראות חוק ני"ע הישראלי. בכוונת הרשות לבחון דרכים לגרום לחברות אלה להירשם למסחר גם בישראל, באמצעות נקיטת צעדים שיבטיחו כי התנאים בישראל יהיו דומים ככל הניתן לאלה שחלים עליהן בארצות הברית או בבריטניה. בכוונת הרשות גם לשקול להרחיב את תחולת הסדר הרישום הכפול כך שיכלול גם בורסות במדינות נוספות (למשל סינגפור והונג קונג), ובמטרה למשוך גם חברות זרות להירשם למסחר בבורסה בת"א באמצעותו. ככל הנראה, יבחנו ברשות את הרחבת הרישום הכפול גם להונג קונג, שכן לאחרונה חשפה הבורסה שם כי תאפשר לראשונה לחברות ישראליות להירשם בה למסחר. המשמעות היא, כמובן, תחרות לבורסה הישראלית על חברות שפועלות בשוק האסיאתי, וכדי להשאיר את החברות האלה קרוב לישראל, הבורסה בוחנת כאמור לאפשר לחברות שיבחרו להירשם למסחר בהונג קונג תנאי רישום כפול מקלים בתל אביב. האוזר חשף כי הרשות תשקול לפרסם אנליזה על ידי חתמים במסגרת הנפקות ראשונות, דבר שאסור כיום.

האוזר הוסיף כי יפעל לייצר בהירות באופן הטיפול בהצבעות לא ענייניות של משקיעים מוסדיים, בנוגע לשכר בכירים בחברות ציבוריות. "כיום משקיעים מוסדיים פיננסים, ששכר הבכירים בהם הוגבל, מעדיפים לעתים להגביל שכרם של בכירים בתאגידים ריאליים, רק משום שהגבילו את שכרם. לתופעה הזו השפעה שלילית לא רק על הרצון של תאגידים ריאליים להנפיק בבורסה, אלא היא גם גורמת לחברות בורסאיות לשקול מחיקתן מהבורסה. הרשות תפעל להבהיר למשקיעים המוסדיים את חובתם להצביע באופן ענייני בהחלטות על גובה שכר מנהלים בתאגידים ריאליים".

תגיות