אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"לא בונים חברה של מיליארד דולר בלי המון מזל ונסים"

כך סיפר יובל טל, נשיא ומייסד פיוניר, בכנס הפינטק השנתי של KPMG. במהלך מושב שסקר צמיחת חברות, הסביר על השלבים שצריך סטארט-אפ פינטק לעבור בדרכו להצלחה, על חשיבות הרכב הדירקטוריון ועוד

10.05.2017, 14:45 | הגר רבט

"הכותרת של המושב הזה היא איך בונים חברה של מיליארד דולר, אבל לא בונים מראש חברה של מיליארד דולר, ובכל מקרה אי אפשר לבנות לא חברה קטנה ולא חברה גדולה בלי המון מזל והרבה ניסים", אמר יובל טל, מייסד ונשיא פיוניר, בכנס הפינטק השנתי של KPMG.

קראו עוד בכלכליסט

"נפריד רגע בין ניסים למזל. ניסים זה הגיוס שהיה לנו ביולי 2008, אם היינו מפספסים בחודשיים לא היה לנו עם מי לדבר, כי התחיל חורף גרעיני. מזל זה משהו אחר, אבל אני אגיד שכשיש צוות שאוהב לעבוד ביחד ומוצר טוב יש הרבה יותר מזל". אמר. "ב-2005 הקמתי את פיוניר מתוך כוונה שזו תהיה חברה קטנה וחמודה, היום אנחנו 900 עובדים עם מחזור של מאות מיליוני דולרים בשנה".

יובל טל בכנס הפינטק של KPMG, צילום: אוראל כהן יובל טל בכנס הפינטק של KPMG | צילום: אוראל כהן יובל טל בכנס הפינטק של KPMG, צילום: אוראל כהן

פיוניר שנוסדה ב-2005 היא חברת הפינטק הפרטית הגדולה בישראל. החברה פיתחה פלטפורמה שמאפשרת העברת תשלומים מאובטחים באינטרנט באמצעות כרטיסי אשראי, כרטיסי דביט, ארנקים אלקטרוניים והעברות בנקאיות. הטכנולוגיה שלה נמצאת בשימוש חברות ענק כמו גוגל, אמזון ו-Airbnb.

"אני לא מאמין שמישהו התחיל חברה וחשב כבר בשלב הראשון שהיא תגיע למיליארד דולר. בדרך כלל מתחילים במסע שלא יודעים איפה הוא ייגמר. כשאתה בונה בית אתה יודע כמה חדרים וכמה קומות יהיו בו, ביזמות יש שנים של אי וודאות. אלה האתגרים אבל זה גם חלק מהכיף".

"כדי להגיע לחברה של מיליארד דולר, סטארט-אפ צריך לעבור כמה שלבים באמצע, צריך להיות שווים קודם 20 מיליון ואז 100 מיליון וכן הלאה. והשלבים האלה חשובים. ככל שאפשר להכניס יותר שלבים מוקדמים ולקבל בהם ולידציה, כך קל יותר להמשיך ולעלות בסולם".

"לא לכל חברה יש את הפוטנציאל להגיע לסכומים גדולים. את חברות הפינטק אפשר לחלק לשני סוגים: יש כאלה שמפתחות מוצר שמשרת חברות ובנקים והן בדרך כלל יהיו חברות קצת יותר קטנות. אבל אם אתם אלה שנוגעים בכסף ומנהלים אותו ויש לכם קשר עם הלקוחות, כך יש לכם פוטנציאל התרחבות גדול יותר".

איך בונים חברת פינטק?

טל הרחיב והסביר כיצד יש לבנות חברת פינטק באופן חכם ויעיל, לפי ניסיונו. "כולם אומרים תמיד 'הכל זה אנשים' וזה מפחיד כמה שזה נכון. האחריות של יזם בימים הראשונים היא לא רק למצוא אנשים טובים, אלא לוודא שהם עובדים טוב ביחד, וזה לא קל. את כל הסיטואציות הקשות שקורות בתוך ארגונים אפשר למנוע. כשאתם מזהים רוע, הנמכה או לקיחת קרדיט בתוך הארגון אתם צריכים לדעת לשחרר אנשים, גם זה חלק חשוב מאוד מתרבות ארגונית".

"באותו הקשר צריך לדבר על הדירקטוריון. ליזם יש המון השפעה על איך הדירקטוריון נבנה ומתנהל. ואם אתם מצטרפים לחברה, אני מאוד ממליץ לכם לרחרח ולראות מה קורה בבורד ומי האנשים".

"נקודה נוספת היא מימון - מי שבונה חברת פינטק לא יכול לעשות את זה מחסכונות, בניית חברת כזו חייבת להיעשות עם כסף של ארגונים וקרנות. אני לא חושב שיש איזושהי קרן הון סיכון שהכוונות שלה רעות, אבל בתור יזמים חשוב לברר על הקרנות לפני שלוקחים כסף".

"נקודה נוספת היא מה שאני מכנה אומץ, כשהכוונה היא ניהול סיכונים והיכולת לצאת מסיכונים, כמו גם האומץ לגייס אנשים חזקים ממך. תחשבו על מישהו שאתם מעריצים וחושבים שאין לכם סיכוי לעבוד איתם ותנסו להגיע לסיטואציה שבו בסופו של דבר הוא חלק מהצוות שלכם. גם סקוט גאליט הוא מישהו שהגענו אליו כדי לקבל ממנו ייעוץ ואחרי חצי שעה של שיחה הבנתי שהוא יודע על המוצר שלנו אפילו יותר מאתנו. בסוף הפגישה אמרתי לו שאני מקווה שיום אחד אוכל לפנות אליו בהקשר אחר, והיום הוא המנכ"ל שלנו. "לבסוף, יש המון דברים שהנטייה הטבעית שלנו היא להדחיק אותם, בעיות עם עובדים ולקוחות למשל, אבל צריך להתמודד איתם ומולם".

תגיות