אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן ההשקעות האירופית אומרת "לא" לקרנות הון סיכון בבריטניה צילום: עמית שעל

FT

קרן ההשקעות האירופית אומרת "לא" לקרנות הון סיכון בבריטניה

מאז הותנע תהליך הברקזיט בחודש מרץ מתקשות קרנות הון סיכון בממלכה לקבל תמיכה מהקרן שעליה הסתמכו מאז שנות ה־90. אף שמנהלי הקרנות קיבלו הבטחה להמשך המימון עד תום הברקזיט, גורמים בתעשייה: הדרישות כלפי בריטניה הוקשחו

11.05.2017, 10:58 | קדים שובר וג'ים ברונסדן, פייננשל טיימס

החששות כי בריטניה תאבד את מעמדה כבירת הטכנולוגיה של אירופה בעקבות הברקזיט, מתחילים לקנות אחיזה במציאות. קרן ההשקעות האירופית (EIF), שותפות ציבורית־פרטית שאחראית ליותר משליש ההשקעה בקרנות הון סיכון בבריטניה, מאטה את פעילותה בממלכה ומסרבת לפניות קרנות אשר היו זכאיות בעבר להשקעה - כך על פי גורמים בתעשיה.

קראו עוד בכלכליסט

"קיימים סימנים ברורים לכך כי מדיניות ה־EIF השתנתה מאז הותנע סעיף 50 באמנת ליסבון", כך על פי מייקל קולינס, מנכ"ל קרן אינווסט יורופ, המייצגת את מגזר ההון סיכון האירופי. "עד אז היו אלה עסקים כרגיל עבור מנהלי הקרנות בבריטניה וקרנות שבסיסן בבריטניה", אמר. "מאז (התנעת הסעיף), נאמר למנהלים כי יקשה עליהם עתה לקבל השקעה מהקרן". עוד אמר קולינס, כי בעוד הקרן לא סגרה את הדלת בפני קרנות שבסיסן בבריטניה, היא הבהירה כי משום שלעתים נדרש זמן רב להשקעות שלה להניב החזר, הרי שהתנעת הברקזיט בחודש מרץ "מקשה עליה הרבה יותר לתמוך במנהלי קרנות בבריטניה".

  , צילום: בלומברג צילום: בלומברג   , צילום: בלומברג

בתגובה לפניית "פייננשל טיימס" אמרו שני מנהלי קרנות, כי אכן חל שינוי במדיניות של ה־EIF. הקרן סירבה למסור תגובתה. בה בעת, גורמים שעודכנו במדיניות הקרן, אמרו כי הדרישות כלפי בריטניה הוקשחו אף כי לדבריהם לא דווח על השעיה רשמית של פעילות הקרן בבריטניה.

אובדן השקעות מהקרן יהווה מכה קשה עבור מגזר ההון סיכון הבריטי, שהוא הגדול באירופה. הקרן הוקמה על ידי האיחוד האירופי בשנות ה־90 כחברה־בת של בנק ההשקעות האירופי. אך שלא כמו בנק ההשקעות, שנמצא בבעלות מלאה של המדינות החברות באיחוד האירופי, קרן ההשקעות היא שותפות פרטית וציבורית. עם בעלי המניות בה נמנים בנקים מסחריים וגופים פיננסיים נוספים.

מדיניותה של הקרן היא להשקיע בקרנות הון סיכון התומכות ביזמים ומאפשרות להם לפתח את רעיונותיהם. הקרן היתה עד כה מהתומכים המרכזיים של הון סיכון בבריטניה והיתה אחראית ליותר משליש ההשקעות בקרנות הון סיכון שבסיסן בבריטניה בשנים 2015־2011. זאת באמצעות סכום כולל של 2.3 מיליארד יורו שהושקע ב־144 קרנות כאלה — כך לפי נתוני ה־EIF.

"הם היו משקיע חשוב מאוד במערכת האקולוגית של הון סיכון בבריטניה", אמר טובי קופל, ממייסדי מוזאיק ונצ'רז, קרן הון סיכון שבסיסה בלונדון, שאינה ממומנת מכספי הקרן האירופית. "הקרן היא באופן מסורתי משקיעה מרכזית שמעבירה כ־40% מההשקעה ומהווה חותמת רשמית לפעילותן", אמר. קופל הזהיר מפני השפעה משנית עבור חברות סטארט־אפ בבריטניה, שכן הברקזיט מסבך את מעמדן של קרנות בריטיות שכבר נתמכות על ידי הקרן האירופית.

אל המימון מהקרן מתלוות גם הנחיות לגבי יעדי השקעה ומיקומי מטות של חברות. עד לאחרונה, מנהלי קרנות הון סיכון בבריטניה קיבלו הבטחה כי הקרן תמשיך להשקיע בהן כרגיל, עד שבריטניה תתנתק רשמית מהאיחוד האירופי, כאשר מיד לאחר הצבעת הברקזיט בקיץ שעבר, אמרה כי "לא תשנה את גישתה לפעילות בבריטניה".

ישועה חלקית עשויה להגיע עתה מבנק העסקים הבריטי, שהוקם ב־2014 ותומך בקרנות הון סיכון ובחברות סטארט־אפ. שר האוצר הבריטי פיליפ המונד נתן את הבטחתו להזרים 400 מיליון ליש"ט לקרנות הון סיכון בריטיות, באמצעות הבנק.

תגיות