אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל Fuchsia: ורוד הוא האנדרואיד החדש צילום: Pocket How

גוגל Fuchsia: ורוד הוא האנדרואיד החדש

תמונות ראשונות שדלפו לרשת חושפות את עיצוב פוקסיה, מערכת ההפעלה החדשה שמפתחת גוגל למכשירי מובייל. בניגוד לקודמתה, היא לא תתבסס על ליבת לינוקס - מה שמהווה רעידת אדמה למפתחים - ותכלול ממשק שדומה לווינדוס בתפיסתו

11.05.2017, 13:28 | רפאל קאהאן

מזה שנה שגוגל עובדת על מערכת הפעלה חדשה; השמועות המוקדמות דיברו על איחוד של אנדרואיד וכרום OS, אך ממידע חדש שפורסם בארס טכניקה אמש (ד') מתברר שמדובר בהרבה יותר מכך.

קראו עוד בכלכליסט

ההבדל העיקרי בין שתי המערכות הנוכחיות של גוגל ובין פוקסיה היא שהאחרונה לא תתבסס על ליבת לינוקס. מדובר ברעידת אדמה למפתחים: גוגל תמיד התגאתה בגיבוי שהיא מספקת לקהילת הקוד הפתוח ושימוש בקוד קנייני כפי שככל הנראה יקרה בפוקסיה יבחן את ההצהרה הזו ועשוי להגביל את בוני האפליקציות. המיקרו-ליבה החדשה של פוקסיה המכונה "מג'נטה" והיא פיתוח עצמי של גוגל שדומה יותר למערכות סגורות כ-OS X של אפל או לווינדוס.

נעים להכיר: גוגל פוקסיה, צילום: Pocket How נעים להכיר: גוגל פוקסיה | צילום: Pocket How נעים להכיר: גוגל פוקסיה, צילום: Pocket How

אך מה היא פוקסיה? גוגל ציינה שהיא מיועדת ל"סמארטפונים ומחשבים מודרניים המצויידים במעבדים מהירים, כמות גדולה של זיכרון פעולה ושמסוגלים להתממשק עם תוספים שונים". החברה לא ציינה באופן רשמי למה מיועדת המערכת אך לפי התיאור הזה היא עשויה לרשת את אנדרואיד. אחד היתרונות העיקריים של המערכת היא היכולת שלה להתמודד עם חישובים מסובכים בקלות וביעילות, מה שמאפשר לה להתמודד עם דרישות גרפיקה תובעניות במיוחד כגון רינדור של אפליקציות ב-120 פריימים לשנייה (FPS) או התמודדות עם ממשקים בעיצוב עשיר אנימציות.

עיצוב גוגל פוקסיה, צילום: ars technica עיצוב גוגל פוקסיה | צילום: ars technica עיצוב גוגל פוקסיה, צילום: ars technica

הממשק של פוקסיה הוא יצור חדש שגוגל מכנה ארמדילו; דף הבית אינו מקובע למשל, ניתן לגלול אותו מלמעלה למטה. הוא כולל מיקום עבור מקלדת עתידית, מנהל קבצים וכפתור בית. התמונות שדלפו מראות שניתן יהיה להוסיף חלון פרופיל עם ציון מיקום ועוד פריטי מידע כגון מזג אוויר, אחוז שימוש בסוללה או שעון. במקום שהאפליקציות בשימוש יופיעו תחת חלון ייעודי, הן יהוו חלק מדף הבית, שילוב של ממשק חלונות מסורתי עם תצורת אנדרואיד.

ממשק פוקסיה, צילום: ars technical ממשק פוקסיה | צילום: ars technical ממשק פוקסיה, צילום: ars technical

חלון האפליקציות מכנה את מה שרץ בתוכו "סיפורים", מה שמעיד על כך שאלה לא רק אפליקציות אלא גם כרטיסיות בסגנון גוגל Now למשל. את הסיפורים ניתן ל"משוך" מתוך החלון ולזרוק אותם לתוך דף הבית כאשר ניתן לפתוח מספר יחידות כאלה במקביל. תכונה זו מזכירה מאוד את תכונת החלון הכפול באנדרואיד וכמו זו ניתן להגדיל או להקטין את שטחם כמו חלונות במחשבים. מתוך חלון הפרופיל מאפשר להקפיץ תפריטים קצת כמו עם קליק ימני של עכבר. בשלב הנוכחי התפריטים מספקים גישה להגדרות שונות כגון קישוריות ושליטה בבהירות המסך. בתחתית חלון דף הבית ממוקם גוגל Now עם חלונית חיפוש ולחיצה עליו מקפיצה גם את המקלדת.

ממשק הכרטיסים החדש, צילום: BGR ממשק הכרטיסים החדש | צילום: BGR ממשק הכרטיסים החדש, צילום: BGR

פרשנות: לאן תיקח גוגל את פוקסיה?

לא ברור מה טומן העתיד לפוקסיה; גוגל ידועה כחברה שמסוגלת לבטל ברגע פרויקטים, גם אם הושקו באופן ציבורי (זוכרים את Wave?). עם זאת, בחברה מתעקשים שמדובר בפרויקט שצפוי להבשיל למוצר סופי. אנדרואיד פותחה בימים שלפני האייפון ויועדה במקור להפעיל מצלמות. היא עברה אחר כך גלגולים שונים החל מהעתק של בלקברי OS, עבור בחיקוי של iOS וכלה במערכת שאנו מכירים כיום. השינויים הללו גררו עימם ירושות תוכנה שמכבידות על שינויים וכובלות את גוגל להחלטות עיצוביות שבוצעו לפני שנים רבות - ולא תמיד מתאימות לכיוונים החדשים שבחרה. בעיה אחת ידועה היא, למשל, חוסר השליטה על עדכוני אנדרואיד, מה שמפלה משתמשים שלא מצוידים בגרסה הנקייה שלה, או ממשק משתמש מסובך שאינו תמיד קל לשימוש כמו אצל אפל.

פוקסיה בהחלט נראה כמו פרויקט שמתבסס על השאלה: "איך היינו מעצבים את אנדרואיד כיום?", וכפי שזה נראה מתוך העבודה שבוצעה עד כה, בגוגל מנסים כל מיני רעיונות כדי שהיא תוכל להתאים לשימוש על מספר נרחב ככל האפשר של התקנים. לא ברור מה ישאר בגרסה הסופית ועל מה המפתחים יוותרו. בנוסף לא ברור האם פוקסיה תתחשב בעולם אפליקציות האנדרואיד ותספק תאימות מלאה לאחור. ויתור על אקוסיסטם של מיליארד ומשהו אפליקציות עשוי לפגוע בפרויקט - אך גם עשוי להכביד על השינויים וההתאמה לצרכים של המאה 21.

יש לציין שאחד מראשי הפרויקט ציין בערוץ ה-IRC של צוות הפיתוח שתאריך הלידה הרשמי של תחילת פיתוח פוקסיה היה בתחילת 2016. אם ניקח בחשבון שפיתוח של מערכת הפעלה הוא פרויקט מורכב שיכול להימשך כמה שנים - ישנה סבירות נמוכה שנראה אותה כמוצר מוגמר לפני 2020.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות