אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זוג גמלאים זכה בפטור על חובות של מיליונים צילום: שאטרסטוק

זוג גמלאים זכה בפטור על חובות של מיליונים

אף שמימוש נכסי החייבים הביא להחזר זעיר של חובותיהם, ביהמ"ש נענה באחרונה לבקשתם לקבל הפטר על רקע גילם ומצבה הרפואי הקשה של האישה

18.05.2017, 09:48 |  עו"ד רועי כרמונה

בני זוג, הוא בן 65 והיא בת 61, נקלעו לחובות עצומים בעקבות קריסת שתי חברות שעבורן חתמו על ערבויות אישיות. נגד האישה הוגשו תביעות חוב בסכום של מעל 6 מיליון שקל ונגד הבעל הוגשו תביעות בסכום של מעל 13 מיליון שקל.

ב-2013 הוצא צו כינוס על נכסיהם והם הוכרזו כפושטי רגל. במהלך התקופה שחלפה מאז, מומשו מספר נכסים של בני הזוג שכללו ירושה שקיבל הבעל מאביו, מכירת שתי דירות בחיפה, מכירת זכויותיהם בבקשה לרישום פטנט והחזר עירבון שהגיע להם בעקבות ניהול הליך משפטי.

אך עדיין הסכום שהצטבר בקופת פשיטת הרגל הגיע לכ-600,000 שקל בלבד. באחרונה הגישו השניים בקשה לקבל הפטר (פטור) מיתרת החובות. הם טענו שמצבה הבריאותי של האישה רע ונקבעו לה 80% נכות והבעל עומד על סף פרישה ויכולתו להשתכר אפסית.

הנאמן מצדו הסב את תשומת לב בית המשפט לכך שיש שלוש סוגיות שטרם באו על פתרונן. האחת, זכויות בני הזוג לקבל קצבאות מגופים שונים. השנייה, זכות האישה להגיש תביעת חוב בתיק פירוק של חברה מסוימת והשלישית, זכויות המגורים שלהם באחד המשקים במושב באזור השרון.

אחת הנושות, אחותה של החייבת, טענה שאין מקום לבחון את בקשת ההפטר במצב בו יש לחייבים זכות מגורים שניתן לממש ויכולה להעשיר את קופת הכינוס בסכומים ניכרים. לטענתה, יש להורות לחייבים לפדות את הזכות באמצעות העברת שוויה לקופה או מכירת הנכס.

החייבים השיבו שמדובר בבית בו הם גרים שנים ארוכות וכי לנוכח מצבה הרפואי של האישה והעובדה שהיא זכאית למקום מגורים נגיש ומותאם אין כדאיות כלכלית לפנות אותם. לדבריהם, יש להעביר לקופת פשיטת הרגל רק את הסכומים המגיעים להם מהגופים המוסדיים ומתיק הפירוק. 

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

בשלב זה הסכימה הנושה למתווה שהציע הנאמן ושלפיו ביתם של החייבים יושכר למשך 5 שנים והתמורה תועבר לקופת הכינוס ובמקביל יועמד לרשותם נכס חלופי.

"אין אינדיקציה להיעדר תום לב מצד החייבים"

השופטת הלית סילש מבית המשפט המחוזי מרכז-לוד ציינה בפתח דבריה כי למעט חוב אחד (שלגביו לא הוגשה בקשה פרטנית שלא ייכלל בהפטר) אין אינדיקציה להיעדר תום לב מצד החייבים ביצירת החובות.

היא הדגישה כי כל הנכסים שהיו ברשות החייבים מומשו, למעט שלושה, והותרתם בהליך למשך שנים ארוכות נוספות לא תביא לשינוי המצב. בנסיבות אלה לקביעתה, יש הצדקה למתן ההפטר. עם זאת השופטת התנתה את ההפטר בתנאים מסוימים. היא קבעה כי כל הכספים והזכויות העומדים לזכות החייבים בגופים שונים (זכויות פנסיוניות ואחרות) יועברו לקופה, יחד עם זכות החייבת בתיק הפירוק.

ביחס לזכות המגורים במושב השופטת הורתה לנאמן לבדוק מה שווי השכרת הנכס לעומת עלות שכירת דירה חלופית מותאמת למגורי החייבים. היא הוסיפה שלאחר קבלת הנתונים יהיה על החייבים לפדות את זכות המגורים שלהם באמצעות תשלום ההפרש לקופת הכינוס.

השופטת קבעה בנוסף כי החייבים ישלמו לקופת הכינוס עוד 10 תשלומים שווים של 650 שקל כל אחד.

השופטת ציינה שאמנם ההפטר מביא למצב בו החזר החוב הצפוי לנושים נמוך מאוד אך לדבריה "אין להתעלם מהעובדה שמטרת הליך פשיטת הרגל היא לאזן בין זכויות הנושים לבין מתן האפשרות לחייבים לפתוח דף חדש בחייהם".

לפסק הדין

• שמות באי כוח החייבים לא צוינו בפסק הדין

• הנאמן: עו"ד שגיא רוזנק

* עו"ד רועי כרמונה עוסק בפשיטות רגל

** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין" .

תגיות