אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: התקשרויות בלתי תקינות בפטור ממכרז עם הסוכנות היהודית צילום: עמית שאבי

המבקר: התקשרויות בלתי תקינות בפטור ממכרז עם הסוכנות היהודית

בין המטרות: העמקת הזהות היהודית בקרב חיילים משוחררים, מתן הלוואות לבעלי עסקים בירושלים ומתן תמריצים לסטודנטים לרפואה בגליל. המבקר מתריע שפרשנות מרחיבה יתר על המידה לפטור ממכרז של הסוכנות "עלולה לפגוע ביכולתם של גופי המגזר השלישי להתחרות על אספקת שירותים לממשלה"

16.05.2017, 16:00 | שחר אילן

מבקר המדינה יוסף שפירא מצא שממשלה ביצעה התקשרויות בלתי תקינות עם הסוכנות היהודית בפטור ממכרז. זאת תוך חריגה מהנושאים המקנים לסוכנות זכות לפטור כזה. מדובר בפרויקטים של העמקת הזהות היהודית בקרב חיילים משוחררים, מתן הלוואות לבעלי עסקים בירושלים ומתן תמריצים לסטודנטים לרפואה.

"חוק המעמד" מקנה לסוכנות היהודית את הסמכות לפעול עבור המדינה לפיתוח ויישוב ארץ ישראל, עלייה וקליטה. מכוח החוק נכרתה בין הממשלה לסוכנות אמנה ב-1954. ב-1979 נכרתה אמנה חדשה שהחליפה אותה. תקנות חובת המכרזים מקנות פטור ממכרז להתקשרויות של הממשלה עם הסוכנות למטרות ציבוריות. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר, קבעה ב-2015 שיש לאפשר פטור ממכרז לסוכנות רק למטרות שנקבעו בחוק המעמד או באמנה.

בשנת 2016 בוצעו 26 התקשרויות של הממשלה, חלקן רב-שנתיות, לביצוע פעולות משותפות עם הסוכנות ועם חברות בת שלה. הסכום הכולל של ההתקשרויות היה כ-3 מיליארד שקל, מתוכם 2.4 מיליארד שקל (78%) במימון הממשלה, והשאר במימון הסוכנות (21%) וגורמים אחרים (1%). הסכום הכולל של ההתקשרויות לשנת 2016 בלבד היה כ-600 מיליון שקל, ו-70% מסכום זה (443 מיליון שקל) מימנה הממשלה.

עסקים קטנים במרכז ירושלים, צילום: אלכס קולומויסקי עסקים קטנים במרכז ירושלים | צילום: אלכס קולומויסקי עסקים קטנים במרכז ירושלים, צילום: אלכס קולומויסקי

25 התקשרויות עם הסוכנות ב-2016 נעשו בפטור ממכרז. המבקר קובע מתוכן 8 "משקפות פרשנות מרחיבה ביותר, לעיתים יתר על המידה של תפקידי הסוכנות כפי שנקבעו באמנה, לדוגמה לחיזוק החינוך היהודי בתפוצות, למימון לימודים בבתי ספר יהודיים בחו"ל ולשיכון גרעיני התיישבות". הוא מתריע שפרשנות מרחיבה יתר על המידה לפטור ממכרז של הסוכנות "עלולה לפגוע ביכולתם של גופי המגזר השלישי להתחרות על אספקת שירותים לממשלה".

התקשרות עם המשרד לשירותי דת

שלוש מההתקשרויות כלל לא תאמו את תפקידי הסוכנות לפי האמנה: המשרד לשירותי דת התקשר עם הסוכנות להעמקת הזהות היהודית בקרב חיילים משוחררים בהיקף של 2 מיליון שקל. יודגש, לא מדובר דווקא בעולים, אלא באוכלוסיית החיילים המשוחררים המועסקים בעבודה מועדפת בבתי מלון.

הרשות לפיתוח הנגב והגליל מסרה לסוכנות תכנית חלוקת מלגות לסטודנטים לרפואה בגליל בהיקף של מיליון שקל. הרשות לפיתוח ירושלים העבירה לסוכנות תכנית למתן הלוואות לעסקים קטנים בירושלים בהיקף של 6.4 מיליון שקל. המבקר קבעי כי שלושת המטרות אינן תואמות את תפקידי הסוכנות על פי האמנה ולכן לא היה מקום והתקשרויות באמצעות פטור ממכרז.

משרד הבינוי ואגף החשב הכללי התקשר בהיקף של 1.9 מיליארד עם הסוכנות היהודית לצורך הקמה ותחזוקה של 2,650 דירות לדיור ציבורי. מדובר במכרז ל-25 שנה. המבקר קובע שלא נבדקו חלופות אחרות להתקשרות עם הסוכנות שאולי היו יעילות יותר כלכלית.

עוד לפני שפורסם הדו"ח, העבירו חברי הכנסת דוד ביטן (הליכוד) ונחמן שי (המחנה הציוני) חוק שהרחיב בהרבה את הנושאים שבהם תקבל הסוכנות פטור על פי האמנה. בין המטרות שנוספו: חיזוק הזהות היהודית והמורשת בתפוצות ועוד. יצוין שגם לפי המטרות החדשות הגברת התודעה היהודית של חיילים משוחררים או מתן הלוואות לעסקים קטנים לא יכולים להיחשב כחלק מהמטרות המעניקות לסוכנות פטור ממרכז.

תגיות