אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשיבות החברתית של פקודת פשיטת הרגל בשיקום החייב צילום: שאטרסטוק

החשיבות החברתית של פקודת פשיטת הרגל בשיקום החייב

כחברה יש לנו יש תועלת רבה בשיקום החייבים, כי המחיר החברתי אותו אנו משלמים עת נמחקים לחייבים חובות הינו רב ומגולם במחירי הריביות במשק ובקריסת עסקים קטנים

16.05.2017, 14:44 | בשיתוף משפטיפ - עו״ד הילה נדב

רבות נכתב על כך שישראל הפכה להיות גן עדן לחייבים. בין אם בשל החקיקה המטיבה שמקורה סוציאלי בין אם מדובר במוסר התשלומים הירוד או בין אם האשמה נעוצה במדיניות האשראי, לא ניתן להתווכח עם נתוני כונס הנכסים הרשמי המעידים על עלייה מתמדת במספר הבקשות לצו כינוס.

מאחר ופשיטת רגל כבר אינה הליך משפטי השמור לאנשים בודדים, נראה כי ישנה חשיבות בהבנת הבעיה החברתית לצד הפיתרון המשפטי. גם המחוקק הבין זה מכבר את החשיבות החברתית של פקודת פשיטת הרגל והכניס לתוך ההליך המשפטי אלמנטים חברתיים שמטרתם - חינוך החייב להתנהלות כלכלית נכונה.

כך, לדוגמא, נדרש החייב להמציא דיווח שוטף על כלל הכנסותיו והוצאותיו, להתנהל ללא אשראי ובעצם ללמוד איך לחיות בהתאם להכנסותיו. אולם לא פעם התנהלות כזו הינה אוטופית, המתאימה אולי לאקדמיה וברת יישום על הנייר אולם אינה מוכיחה עצמה בחיי היומיום. דוגמא זו ממחישה זאת היטב: חייב שמקבל משכורת בסך 5,000 שקלים משלם צו תשלומים בסך 1,500 שקלים ומזונות בסך 2,000 שקלים נדרש להתקיים מסך של 1500 שקלים בלבד. דרישה לא סבירה בעליל, בהתחשב ביוקר המחייה. אולם, אם יחרוג החייב מסך ה-1500 שקלים וידווח על הוצאות גבוהות יותר או לחילופין לא יעמוד בתשלומים בתיק פש"ר או בתשלומים למזונות, יהיה חשוף לביטול הליך הפשר באופן מוחלט. מצב קשה זה מוביל חייבים רבים ליצירת חובות חדשים תוך כדי ההליך. בעשור האחרון, במסגרת עבודתי, אני מלווה חייבים רבים ואבחנתי מספר מאפיינים משותפים באשר להתנהלותם הכלכלית והאישית.

פשיטת רגל, אילוסטרציה, צילום: bigstock פשיטת רגל, אילוסטרציה | צילום: bigstock פשיטת רגל, אילוסטרציה, צילום: bigstock

לדעתי, שיקום החייב צריך לכלול חשיבה הוליסטית אשר שמה את החייב במרכז ולא את חובותיו. חשיבה הוליסטית, מקורה בהבנה כי לא די לפטור את החייב מחובותיו אלא באמת ללמדו כיצד להתנהל נכון כלכלית וזאת בכדי שבתום ההליך הוא לא יחזור את טעויות העבר.

בשל כך, פיתחתי את תוכנית הליווי לחייבים שמטרתה להעניק לחייב מגוןן רחב של כלים מתחום כלכלת המשפחה ועולמות ההתפתחות האישית אשר מטרתם לחזק את הדימוי העצמי של החייבים וללמד אותם כיצד להתנהל נכון וזאת לא רק משפטית, באמצעות מילוי דוחות אלא גם באמצעות הבנה עמוקה של המשאבים העומדים לרשות החייב וניצולם תוך כדי מקסום הרווח.

חשוב לציין כי כחברה יש לנו יש תועלת רבה בשיקום החייבים. המחיר החברתי אותו אנו משלמים עת נמחקים לחייבים חובות הינו רב ומגולם במחירי הריביות במשק ובקריסת עסקים קטנים. ולפיכך, לטעמי, מוטב להשקיעו בחייבים שעברו חינוך כלכלי מחדש ויכולים להוות תרומה לחברה על אף הטלטלה אותה עברו.

עו"ד הילה נדב , צילום: אלי מעייני עו"ד הילה נדב | צילום: אלי מעייני עו"ד הילה נדב , צילום: אלי מעייני

חשוב גם לא לשכוח שלכל אחד מגיעה הזדמנות שנייה ועלינו לאפשר אותה באופן מלא ואמיתי על כל המשתמע מכך.

עו"ד הילה נדב עוסקת בתחום פשיטות-הרגל והוצאה לפועל.

תגיות