אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה תוכניות בנייה צריכה העיר אופקים? צילום: ישראל יוסף

כמה תוכניות בנייה צריכה העיר אופקים?

הוותמ"ל מקדמת תוכנית להרחבת אופקים בכ־50% על קרקע חקלאית של התנחלויות בהר חברון, אף שלעיר כבר יש תוכניות מאושרות לאלפי דירות והיצע קרקעות גדול. העיקר להציג התקדמות

17.05.2017, 08:28 | דותן לוי

עתירה שהוגשה נגד תוכנית לבניית שכונה רחבת היקף באופקים במסגרת הוותמ"ל מעלה את השאלה האם במינהל התכנון מקדמים עוד ועוד תוכניות לאישור למרות ההבנה שלא יהיה בהן שימוש בעשור הקרוב. העתירה, שהוגשה על ידי שלוש התנחלויות — יישובים חקלאיים שיתופיים בהר חברון באמצעות עו"ד רון רוגין, חושפת תמונה שלפיה לאופקים לא צפוי מחסור בקרקעות בעשור הקרוב, ולמרות זאת, מקדמת הוותמ"ל תוכנית שתפגע לא רק בשטחים הפתוחים, אלא גם בתושבי היישובים, שכן הקרקעות עליהן היא מתוכננת הן ברובן חקלאיות.

שטח חקלאי סמוך לאופקים, צילום: ישראל יוסף שטח חקלאי סמוך לאופקים | צילום: ישראל יוסף שטח חקלאי סמוך לאופקים, צילום: ישראל יוסף

שכונת אפיקים חדשים אשר הובאה לאישור הוותמ"ל הוכרזה בתחילה על שטח של כ־13 אלף דונם, ובהמשך צומצמה לשטח של כ־6,450 דונם ומוצעת בה בנייה של כ־9,919 יחידות דיור בצפיפות של כ־5.4 יחידות לדונם. בנוסף למגורים, מתוכנן בה שטח נרחב למסחר ותעסוקה. ההרחבה תגדיל את תחום השיפוט העירוני של אופקים ביותר מ־50% ותגדיל את האוכלוסייה פי 1.5.

שלוש ההתנחלויות שהגישו את העתירה, כרמל, מעון ויתיר, מעבדים יחד את הקרקעות הללו מאז שנות ה־70. מדובר ב־3,500 דונם של גידולי שדה הכוללים את גידול הבוטנים הגדול בישראל, שדות גזר המניבים כ־10 אלף טון בשנה, וכן גידול תפוחי אדמה המניב כ־4,500 טון בשנה. ביישובים טוענים כי פרנסתם העיקרית היא מחקלאות, כך שהפקעת השטחים מידם היא אסון חקלאי. אלא שעיקר הטיעונים נגעו לשאלה האם יש בכלל צורך בהפקעת הקרקעות הללו. כיום יש כמה תוכניות מאושרות לבנייה באופקים אשר טרם נבנו, או שבנייתן טרם הושלמה, כך למשל ניתן לציין את תוכנית המתאר שאושרה בנובמבר 2011 לבנייה של 1,382 יחידות דיור. חלקים מהתוכנית לא שווקו ואחרים שווקו ללא הצלחה, כך שרק חלק קטן מהתוכנית נמצא בשלבי בנייה ואכלוס. תוכנית נוספת, מאושרת גם היא לבנייה, של 1,154 יחידות בצפיפות נמוכה של כ־2.98 יחידות דיור לדונם, שווקה לחברת דמרי אך בנייתה טרם הושלמה. תוכנית נוספת, חורשת נח, אושרה בדצמבר ובמסגרתה מתוכננת שכונת מגורים של כ־1,000 יחידות דיור, אך השיווק טרם החל.

לצד תוכניות אלה, נראה כי גם בהשוואה לערים אחרות בפריפריה, שטח השיפוט של אופקים אינו מנוצל כהלכה. אופקים משתרעת על שטח של כ־10 אלף דונם ומתגוררים בה פחות מ־30 אלף תושבים, כשבעשור האחרון גדל מספר התושבים בכ־2,000 בלבד. לשם השוואה, נהריה משתרעת על פני שטח דומה ומתגוררים בה 54 אלף תושבים, כך גם רמלה ולוד, המשתרעות על כ־12 אלף דונם כל אחת ומתגוררים בהן 72 אלף תושבים בכל עיר. לכן, ההנחה היא שגם אם ירצו באופקים להגדיל את מספר התושבים ניתן יהיה לעשות זאת בשטח העיר, לפני שעושים שימוש בעתודות קרקע לא מפותחות.

בשיחה אתו צידד ראש העיר איציק דנינו במינהל התכנון ואמר כי כבר היום אין בעיר מגרש אחד פנוי, כך שהדרך היחידה להתרחב מבלי לבצע התחדשות עירונית היא על שטחים חדשים. דנינו הודה כי אכן לא יהיה צורך בתוכנית הוותמ"ל בשלב זה, אך לאור הליכי האישור הארוכים הוא סבור כי מוטב שיהיה מלאי תכנוני. מהוותמ"ל נמסר: "עם קבלת העתירה ולימוד הטענות, תובא עמדת הוועדה בפני בית המשפט".

תגיות