אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גירעונות בתי החולים - לא גזירה משמים צילום: אלעד גרשגרון

גירעונות בתי החולים - לא גזירה משמים

אם מדיניות האוצר לא תשתנה הגירעונות לעולם יהיו חלק מעתידו של בית החולים. וכמו תמיד, החולים הם שישלמו את המחיר הכבד. השלב הבא הוא כבר בלתי נמנע - רפואה ציבורית חלשה, חוסר יכולת לעמוד אל מול הדרישות והרבה תסכול

19.05.2017, 07:29 | חזי לוי

בתקופה האחרונה מפנה משרד האוצר אצבע מאשימה אל עבר מנהלי בתי החולים בכל הנוגע לגירעון התקציבי איתו הם מסיימים את השנה. בשבועות האחרונים אף נשמעים קריאות על ניהול כושל והצמדת חשב מלווה לכל מנהל בית חולים, הנמצא בגירעון, שיעזור לו לעמוד ביעדי הממשלה.

הביקורת הציבורית המתמשכת מתייחסת לתורים הארוכים לטיפולים, למשך המתנה ארוך במיון ולחולים הנאלצים להתאשפז במסדרון בתנאי צפיפות מחפירים. אבל מתברר שהגמל לא רואה את דבשתו. מי שסוגר את הברז התקציבי ומכניס את מנהלי בתי החולים בעל כורחם לגירעון הוא דווקא משרד האוצר. והגיע הזמן להבין למה.

התקציב עבור בתי החולים נקבע בתוכנית העבודה השנתית. עד כאן מקובל. מכאן הבעיות רק מתחילות. משרד האוצר מתקצב מראש את בתי החולים בחסר של 800-700 מיליון שקל, ועם זה הוא מצפה מהמנהלים לעמוד ביעדי התקציב.

משרד האוצר למעשה מרעיב את מערכת הבריאות, אבל מצפה ממנה לעמוד בדרישות בלתי הגיוניות. הוא מתפאר בתוכניות חדשות ויוצא בהצהרות על קיצור תורים ו'פול טיימרים', אבל לא דואג לתקצוב מתאים. פקידי האוצר מתעסקים במספרים ובדיאגרמות בזמן שאנחנו מתעסקים בחיי אדם. הם קושרים לנו את הידיים מאחורי הגב, ואז בעזות מצח טוענים שהבעיה היא אצלנו ונובעת מניהול כושל.

התקציב השוטף של בית החולים ברובו 'צבוע'. כלומר, משרד האוצר מגדיר תקציב לכל סעיף בפעילות, כמו תקציב למכשור רפואי, עלות לניתוח כזה או אחר, וכן הלאה. ברגע שמנהל בית החולים ניצל את התקציב של אותו הסעיף, וזה קורה מהר יותר ממה שאתם חושבים, הוא אמור לצעוק 'זהו, אין לי יותר ממה לתת אני סוגר את הפעילות'. אבל למציאות תוכניות משלה. בהיעדר כסף, מנהל בית החולים נאלץ למצוא דרכים יצירתיות כדי לקושש תרומות ולגייס משאבים, וכן בדרך כלל הוא גם מכניס את היד לתוך הכיס של בית החולים והתוצאה היא - גירעון.

בית החולים ברזילי באשקלון, צילום: חיים הורנשטיין בית החולים ברזילי באשקלון | צילום: חיים הורנשטיין בית החולים ברזילי באשקלון, צילום: חיים הורנשטיין

איך נוכל לומר בלב שלם שהחולה במרכז

ההוצאה הלאומית לבריאות אינה ממריאה מזה שנים. נהפוך הוא. משרד האוצר לא מתקצב כראוי את בתי החולים ביודעין. וכאן אולי אפתיע אתכם, אין כמעט בית חולים שלא נמצא בגירעון. 

בהיעדר כספים, מנהל בית החולים, שנשבע להציל חיים, עושה הכל כדי שהחיסכון של משרד האוצר לא יבוא על חשבון החולים. הוא עומד בכל שנה מול שוקת שבורה. הדילמה שלו היא עצומה. יש יעדים תקציביים בהם הוא צריך לעמוד ויש חולה שמגיע לו לקבל את הטיפול הטוב ביותר, ולא פעם הצדדים הללו מתנגשים האחד בשני. צו המצפון שלנו לא נותן לנו להזניח את המגיע לחולה. אחרת איך נוכל לומר בלב שלם - שהחולה במרכז - מטבע לשון אותו קבע משרד הבריאות, ובצדק רב!!

והמרכז נמצא בכל מקום, לא רק מגדרה לחדרה. לפריפריה מגיע לא פחות אם לא יותר. אז אנחנו פונים לאפיקים אחרים רק כדי שנוכל להעמיד את החולה על הרגליים במקום להשכיב אותו על מיטת אשפוז במסדרון. אנחנו נאבקים כדי לקנות טכנולוגיה חדשה, משפרים את כל מדדי האיכות, משכנעים רופאים מהשורה הראשונה להצטרף לשורותינו בשם האידיאולוגיה (שלמזלנו עדיין בחינם), מקדמים מלונאות לרווחת החולים ומשפחותיהם - עושים קסמים רק כדי שנוכל להסתכל למטופלים בעיניים ולהוכיח להם שאנחנו עומדים בדרישות שמגיעות להם. וכל זה עולה כסף שלציבור החולים מגיע.

אם מדיניות האוצר לא תשתנה הגירעונות לעולם יהיו חלק מעתידו של בית החולים. וכמו תמיד, החולים הם שישלמו את המחיר הכבד. השלב הבא הוא כבר בלתי נמנע - קריסה, חוסר יכולת לעמוד אל מול הדרישות והרבה תסכול. יש צורך בתוספת של כמיליארד שקלים כדי להבטיח רפואה שתכבד את הציבור שלה. בל נהרוס אותה במו ידנו!!

לא ייתכן שבשנת 2017 העולם כולו אץ אל עבר העתיד בזמן שמערכת הבריאות נשרכת הרחק מאחור. ויפה שעה אחת קודם.

ד"ר חזי לוי הוא מנהל המרכז הרפואי ברזילי אשקלון ויו"ר פורום מנהלי בתי החולים בישראל

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
צודק!
למשרד האוצר אין אינטרס להשקיע במערכת הבריאות כי היא לא מכניסה כסף למדינה ואין לה כוח כמו לציבור החרדי ולמתנחלים. ככה יוצא שגם הצוות הרפואי המצומצם קורס תחת הנטל המתגבר, ללא הוספת תקנים עם אוכלוסייה שגדלה ונהיית אלימה יותר ויותר, ומצד שני הציבור, שאין לו מיטות במחלקות, משוחרר לביתו גם כשהוא צריך להמשיך באשפוז רק כי צריכים את המיטה שלו ואין מספיק מיטות לכולם, מאושפז במסדרון, מחכה במיון 10 שעות עד שיתפנה מקום במחלקה. למגיב שכתב על קרן מחקרים - בין השאר, הם משלמים משכורות למתמחים שלא מקבלים תשלום ממשרד הבריאות, מתמחים שחייבים בבית החולים כדי שיהיה מי שיחזיק את המחלקה (לבד!) בלילה. בית חולים לא יכול להסתדר רק מתקציב משרד הבריאות כמו שחייל בסדיר לא יכול להתקיים רק מהמשכורת הצבאית אלא חי בעצם על חשבון הוריו.
אורית  |  27.05.17
5.
עובדים עליכם
חלק מהגירעונות הם גירעונות מלאכותיים שבתי החולים יוצרים לכו ובדקו את הקרן למחקרים בכל בית חולים והאם הכספים הנכנסים אליה הם לא על חשבון תקציב בתי החולים לדוגמא הוזמנתי לפני זמן לבדיקה במרפאות החוץ של בית חולים בשעות הבוקר ומי ששלח אותי היה חייב לרשום על ההפניה הקרן למחקר או משהו דומה, התוצאה היא שהרופא ממומן מתקציב ביה"ח וכך גם הפקידות אבל הכסף עבור הבדיקה לא נכנס לתקציב אלא מופנה לקרן המחקר שמשלמת תוספות שכר לרופאים, דוגמא אחרת: הייתי צריך העתק בדיקה בבית חולים אחר אז שילמתי לקרן המחקר והפקידה הממומנת מתקציב ביה"ח נתנה לי דיסק שנקנה על ידי ביה"ח והופק במכונה שנקנתה על ידי בית החולים אך הכסף לא נכנס לתקציב ביה"ח אל לקרן המחקר בקיצור ישראבלוף
יס מיניסטר  |  20.05.17
4.
אין שום גירעון, הכותב בונה על כך שאיש מהקוראים לא מבין בכלכלת בריאות
למי שלא מכיר את הנושא, הקומבינה של בתי החולים הממשלתיים מאוד פשוטה: הם מנהלים ספרי חשבונות כפולים. ישנו הספר הגירעוני, הרשמי, שבו רושמים בעיקר את ההוצאות של בית החולים, וישנו הספר האמיתי, שכולל גם את ההכנסות של קרנות המחקרים/תאגידי הבריאות של בתי החולים. זאת גם הסיבה שאף בית חולים ממשלתי לא פושט רגל למרות שלכאורה הם כל הזמן בגירעון, משום שמדובר בגירעון פיקטיבי שמטרתו לייצר לחץ ציבורי על משרד האוצר להגדיל את תקציבי בית החולים, למרות שבפועל בית החולים מאוזן לפי ספר החשבונות האמיתי, לא הרשמי.
כלכלן  |  20.05.17
לכל התגובות