אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקיבוץ גבע נפטרה בגיל 102 יונה ברקאי, הספרנית הכי ותיקה בישראל צילום: ששון תירם

בקיבוץ גבע נפטרה בגיל 102 יונה ברקאי, הספרנית הכי ותיקה בישראל

ברקאי, ילידת העיירה פוניבז' שבליטא, עלתה לישראל בגיל 21 ומאז חייתה בקיבוץ גבע שבעמק יזרעאל. בתה שרהל'ה: "הספרייה עזרה לה לעבור תקופות קשות במהלך השנים"

21.05.2017, 10:40 | דוד הכהן
בסוף השבוע הובאה למנוחות בקיבוץ גבע שבעמק יזרעאל, הספרנית הכי ותיקה בישראל, יונה ברקאי, שהלכה לעולמה בגיל 102.

יונה נולדה ביוני 1915 בעיירה פוניבז' שבליטא כיונה פיגלמן. בגיל 16 סיימה את הגימנסיה העברית "תרבות" בפוניבז'. שנתיים אחר כך עברה לעיר קובנה ולמדה שפות באוניברסיטה. במקביל הצטרפה לתנועת גורדוניה, מתוך כוונה לעלות לארץ ישראל. מהר מאד התקבלה להנהגת התנועה והחליטה לקטוע את הלימודים ולעלות לארץ. ערב ראש השנה 1936 הגיעה עם חברה לנמל חיפה, שהתה כמה ימים בבית הפועלות בחיפה וביקשה להצטרף לחבריה בקיבוץ משמרות.

אולם התנועה החליטה שהשתיים יצטרפו דווקא לקבוצת גבע. "האכזבה היתה גדולה. אמא רצתה קיבוץ חדש - לא קיבוץ 'ותיק' כמו גבע שנוסד ב-1921. היא סיפרה שחששה שתהיה שם יונה קצוצת כנפיים", ספדה לה בתה שרהל'ה בר שדה, תושבת זכרון יעקב. 

יונה ברקאי בספרייה (ארכיון גבע) יונה ברקאי בספרייה (ארכיון גבע) יונה ברקאי בספרייה (ארכיון גבע)

יונה וחברתה הגיעו ברכבת העמק של אז עד לתחנת כפר יחזקאל. "פעמים רבות סיפרת לי שכשירדתן מהרכבת באו לקבל את פניכן שני חברי הקיבוץ אהרון אתקין ונחשון אליהו. כשהציגו עצמן בפניהם שאלת: 'אתה נחשון אליהו שכותב בניב הקבוצה (ניב הקבוצה היה כתב עת של חבר הקבוצות, ולאחר מכן של איחוד הקבוצות והקיבוצים)?' נחשון היה המום מהבקיאות שלה ומהעברית המשובחת שבפיה", סיפרה הבת.

בתחילת דרכה בגבע עבדה יונה בכרם, שם פגשה את מי שיהיה בעלה זלמן, שהיה מהנדס חשמל במקצועו. הם נישאו ב-1938 בבית הכנסת בכפר יחזקאל. ב-1942 נולדה בתם הבכורה נעמי שנקראה על שם זיסלה - אמו של זלמן. "פירוש השם זיסלה הוא מתוק. אמא מצאה את השם נעמי מתאים ואף שלחת מכתב לאקדמיה ללשון כדי לוודא תרגום נכון לשם זיסלה ותשובת היתה אכן נעמי", מספרת שרהל'ה. בהמשך נולדו ליונה וזלמן הבת שרהל'ה.

בשנים ההן עבדה יונה כמטפלת תינוקות. "לאמא היה קשה להכיל את המשטר הנוקשה שהיה נהוג אז בטיפול בתינוקות והיא הפכת לכתובת לאמהות רבות שחיפשו אוזן קשבת וגמישות בגידול הילדים. עד היום ישנן אמהות בגבע המוקירות לה תודה על כך", סיפרה שרהל'ה.

ב-1955 נולדת הבת רינה'לה, עם תסמונת דאון והיא נפטרה בגיל שנה וחצי. יונה לא היתה מסוגלת להמשיך כמטפלת תינוקות ועברה לעבוד בגני הילדים ובמטבח.

שר התחבורה ישראל כץ עם ותיקי עמק יזרעאל בנסיעת הבכורה של רכבת העמק המחודשת ב-2016. משמאל יונה ברקאי אז בת  101, צילום: ששון תירם שר התחבורה ישראל כץ עם ותיקי עמק יזרעאל בנסיעת הבכורה של רכבת העמק המחודשת ב-2016. משמאל יונה ברקאי אז בת 101 | צילום: ששון תירם שר התחבורה ישראל כץ עם ותיקי עמק יזרעאל בנסיעת הבכורה של רכבת העמק המחודשת ב-2016. משמאל יונה ברקאי אז בת  101, צילום: ששון תירם

בשנות ה-60, בזכות העברית הרהוטה שלה, היא קיבלה הצעה להיות מורה לעברית באולפן בגבע. 10 שנים אח"כ, בשל מחלת בעלה, נאלצה יונה לעזוב את ההוראה באולפן והפכה לספרנית של גבע. שם עבדה מעל 40 שנה. "אין מילים לתאר כמה אהבה את הספרייה ואיזה מקום מרכזי הספרייה הייתה בחייה. אהבה לקרוא ולהמליץ על ספר. אהבה לדבר על ספרים. הספרייה עזרה לה לעבור תקופות קשות במהלך השנים", אמרה שרהל'ה.

בסרטו הנפלא של שחר מגן"האמא של הגבעטרון", סיפרה יונה כי כשבתה אורה ובעלה החליטו לעזוב את גבע, ניסו בגבע לשכנעם להישאר והפיתוי היה שבעלה יתקבל לגבעטרון. אבל גם זה לא שכנע אותם. בשנת 2000 נפטרה בתה נעמי. לצערה הרב שתי בנותיה עזב את הקיבוץ וב-25 השנה האחרונות חייתה בגבע ללא משפחה קרובה, אבל היתה מוקפת באהבה גדולה מצד חברי הקיבוץ.

בשנה שעברה, כאשר נחנכה מחדש רכבת העמק, התכבדו זקני העמך בנסיעה ברכבת בחברת שר התחבורה ישראל כץ. בין הנוסעות היתה גם יונה ברקאי שהיתה אז בת 101.

יונה הותירה אחריה את בנותיה שרהל'ה ואורה, 9 נכדים ו-16 נינים.

תגיות