אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנגדות בוועדת חוקה לאגרות משפט חדשות צילום: אלכס קולומויסקי

התנגדות בוועדת חוקה לאגרות משפט חדשות

נציגי האוצר ומשרד המשפטים נשלחו לבדוק חלופות להטלת אגרות על הגשת בקשה בהליכים אזרחיים. יועמ"ש הוועדה: "חשש לצמצום הגישה לערכאות"

22.05.2017, 08:22 | שחר אילן

התנגדות חריפה בכנסת להצעת האוצר ומשרד המשפטים לחייב באגרה בת 50 שקל כל הגשת בקשה בהליכים אזרחיים בבית המשפט. בדיון ראשון באגרות שהתנהל בוועדת חוק, חוקה ומשפט בשבוע שעבר ביקשה ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני), ששימשה כיו"ר הוועדה, שנציגי האוצר ומשרד המשפטים יבדקו חלופות להטלת האגרות באופן שלא יפגע בציבורים מוחלשים או במעמד הביניים. מחישוב לפי נתונים שהציג האוצר בדיון עולה כי ההכנסות החזויות מהטלת האגרה נאמדות ב־50 מיליון שקל בשנה.

בעבר סירבה הוועדה לאשר שתי בקשות קודמות להטלת אגרה, אך הפעם קיימים סיכויים גבוהים יותר לאישור מאחר שבראש הוועדה עומד ח"כ ניסן סלומינסקי, חבר סיעתה של שרת המשפטים איילת שקד. לאחר שסלומינסקי השעה עצמו מניהול ישיבות הוועדה על רקע חשד להטרדות מיניות נמסר זמנית ניהול הישיבות לחברים אחרים. 

שרת המשפטים שקד, צילום: עמית שאבי שרת המשפטים שקד | צילום: עמית שאבי שרת המשפטים שקד, צילום: עמית שאבי

כיום מוטלת אגרה על פתיחת תיקים בלבד, ובמקרה של תביעה כספית האגרה עומדת על 2.5% מסכום התביעה. עם זאת, לא נגבות אגרות על הגשת בקשות ביניים בתיק. בממוצע מוגשות בהליך אזרחי שמונה בקשות בכל תיק. כעת מבקש משרד המשפטים להטיל אגרה על כל הבקשות בתיקים אזרחיים, להוציא מספר חריגים.

בדיון שנערך בשבוע שעבר טען נציג אגף התקציבים במשרד האוצר דורון סמיש כי "50% מאורך חיי תיק הוםדחיות כתוצאה מבקשות ביניים". עוד ציין שמאז 2010 חל זינוק של כ־75% במספר הבקשות המוגשות ל־3 מיליון בשנה. סמיש טען שהטלת אגרה על הבקשות חיונית כדי להקטין את מספרן ולקצר את ההליכים. חישוב זהיר לפי נתונים אלו מעלה שהטלת האגרה עשויה להניב הכנסות של 50 מיליון שקל בשנה. עם זאת, באוצר מעריכים כי הטלת האגרות תביא לצמצום מספר הבקשות, ועל כן מעריכים את ההכנסות הצפויות ב־30 מיליון שקל בשנה.

דברי סמיש זכו לחיזוק מנציג משרד המשפטים עו"ד אורי שלומאי, שטען כי העלייה במספר הבקשות "מעמיסה דרמטית על בתי המשפט". לדבריו, במקור ביקשו במשרד להטיל אגרות בגובה 140–100 שקל על כל בקשה, וויתרו על הטלת אגרה על הגשת בקשות בהליכים מנהליים.

אלא שהיועץ המשפטי של ועדת חוק, חוקה ומשפט עו"ד גור בליי העביר לחברי הוועדה חוות דעת שבה נטען כי בתקנות האגרה "קיימים קשיים לא מבוטלים. לטענתו, האגרה "עלולה להוביל לפגיעה או צמצום של זכות הגישה לערכאות". בליי הוסיף כי ההנחה כי אגרה בת 50 שקל לבקשה תצמצם את מספר הבקשות היא בעייתית בשעה שעל הפרק נמצאות תביעות בגובה אלפי או מיליוני שקלים. לדבריו, ההשפעה העיקרית של האגרה עשויה להיות דווקא על בעלי הדין החלשים.

ח"כ סויד אמרה ש"לגופים גדולים אין בעיה לשלם 50 שקל לבקשה. בסוף זה יהווה מחסום רק לאזרח הקטן". לדברים הצטרף חבר הוועדה ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת) שטען כי לא סביר שאגרה בגובה זה תרתיע הגשת בקשות לאור העלות הגבוהה ממילא של הכנת הבקשה בידי עורך דין.

תגיות