אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העקום של השכן תלול פחות: נתוני הצמיחה הנמוכים תומכים באג"ח הארוכות צילום: שאטרסטוק, אם סי טי

השורה התחתונה

העקום של השכן תלול פחות: נתוני הצמיחה הנמוכים תומכים באג"ח הארוכות

הפער הגבוה בין תשואות האג"ח הארוכות לקצרות, יחד עם סימנים ראשונים להאטה בצמיחה, מייצרים הזדמנויות לרווחי הון

22.05.2017, 07:44 | דרור גילאון ואורנן סולומון

איגרות החוב הממשלתיות הוכיחו בשבוע שעבר שהן יכולות לספק תשואה שוטפת גבוהה מפיקדונות והגנה על החלק המנייתי, למרות הנתונים המאכזבים שפורסמו על כלכלת ישראל. במהלך השבוע עלו האג"ח הממשלתיות הארוכות בעד 2.1%, והאג"ח הממשלתיות לטווח בינוני הוסיפו כ־0.4%. תשואות דומות נרשמו במדדי התל בונד המרכזיים, אך מדדי תל בונד־תשואות, שנחשבים למסוכנים יותר, איבדו עד 0.5%. גם מדדי המניות סיימו את השבוע באדום והסבו למשקיעים הפסדים של 0.6%–2%. הסיבות לקוטביות בין נכסי הסיכון (מניות ואג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים יחסית) לבין אג"ח ממשלתיות וקונצרניות בדירוגים גבוהים קשורות לנתונים שפורסמו ולעלייה בחשש המשקיעים לגבי עתיד ממשל טראמפ.

מתרחקים מהרף התחתון של יעד האינפלציה

מדד המחירים לצרכן עלה באפריל ב־0.2% לעומת צפי לעלייה של 0.35%. כעת בנק ישראל חוזר ומתרחק מהרף התחתון של יעד האינפלציה, שעומד על 1%, וזו מסתכמת ב־12 החודשים האחרונים ב־0.7% בלבד לעומת 0.9% בחודש שעבר. הנקודה המעניינת היא שביום המסחר הראשון לאחר פרסום המדד איבד מדד ממשלתי צמוד רק 0.04%, בעוד הממשלתי הצמוד 5–10 שנים עלה ב־0.14%.

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

אחת הסיבות שעזרו לאג"ח הצמודות להחזיק מעמד, למרות האכזבה ממדד המחירים הנמוך, היתה פרסום נתוני הצמיחה שהפתיעו לרעה. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, צמח המשק ב־1.4% בלבד. זאת לאחר שבארבעת הרבעונים של 2016 עבר קצב הצמיחה במונחים שנתיים את ה־4%. עם זאת, עדיין מוקדם להצביע על שינוי מגמה, שכן בדיוק לפני שנה זעקו הכותרות כי המשק נכנס להאטה עם צמיחה של 0.8% בלבד ברבעון הראשון של 2016. בסופו של דבר, לאחר כניסת נתונים נוספים עודכנה הצמיחה ברבעון הראשון אשתקד ל־4.4%.

אם נניח שקצב הצמיחה אכן הואט, גם אם בשיעור נמוך מכפי שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשלב זה, הרי שמדובר בבשורה טובה למשקיעי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות בדירוגי השקעה גבוהים. ככל שנתוני הצמיחה יהיו חיוביים אך מתונים, כך העלאת הריבית בישראל צפויה להידחות למועד מאוחר יותר. זאת במיוחד על רקע האינפלציה הנמוכה ועוצמת השקל.

בחינה של מבנה עקום התשואות הממשלתי השקלי בשנה האחרונה מראה כי מאז נבחר דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב התלילות קפצה מדרגה. אולם אף שהמשקיעים כבר מתחילים לתמחר אפשרות שהנשיא המסתבך יתקשה להעביר את קיצוץ המסים ואת ההרחבה הפיסקאלית שתוביל "לבניית ארה"ב מחדש", כדברי טראמפ, הרי שהתלילות בישראל עדיין גבוהה מאוד. הפער בין התשואות שאפשר לקבל על השקעה באג"ח הממשלתית למח"מ 15 שנה לזו הנסחרת במח"מ של קצת פחות משנתיים (תלילות העקום) עומד על כ־2.94%. זאת בעוד בארה"ב — שכבר נמצאת בתוך תהליך העלאת ריבית — הפער עומד על כ־1.42%, ובגרמניה, שבה הריבית הקצרה שלילית והעלאתה לא נראית באופק, מסתכמת התלילות ב־1.84%.

עודף התשואה באג"ח הארוכות אמור לגלם צפי להעלאת ריבית עתידית לצד פרמיית סיכון וויתור על נזילות. מכאן שאפשר להניח כי ככל שהעלאת הריבית בישראל תתרחק, כך תקטן תלילות עקום התשואות הממשלתי, והמשקיעים באג"ח הארוכות ייהנו מכך, עם כל המינוף המאפיין השקעה מסוג זה. תרחיש זה חיובי גם לאג"ח הקונצרניות, שמדורגות גבוה ונסחרות במח"מים ארוכים יחסית. היתרון באג"ח קונצרניות מסוג זה הוא שהן מגלמות תשואה לפדיון גבוהה יותר מהאג"ח הממשלתיות, ולכן לאורך זמן הן צפויות להניב רווחים גבוהים יותר למשקיעים.

עלייה באינפלציה לא נראית באופק

בין התרחישים שעלולים לחבל בירידת התלילות ולפגוע באג"ח הארוכות יש לציין גורמים מקומיים ובינלאומיים. מבחינה מקומית, עלייה באינפלציה (כרגע לא נראית באופק) והאצה בצמיחה יכולים להחזיר את התלילות לרמה גבוהה יותר, אך כל עוד השקל עוצמתי כל כך, איננו מעריכים שינוי דרמטי. מבחינת ההשפעות הגלובליות אפשר לציין, בין השאר, אפשרות שהפד האמריקאי יבחר להעלות את הריבית במהירות רבה מזו המתומחרת בשווקים, או איתותים מצד הבנק המרכזי האירופי על הפסקת הדפסות היורו. בשני התרחישים צפויה עליית תשואות בשווקים עיקריים בעולם, דבר שיוביל להתאמה מסוימת גם בתשואות בישראל.

השורה התחתונה

התרחישים שעלולים לפגוע בתשואות האג"ח הארוכות הם עלייה באינפלציה והעלאת ריבית מהירה יותר בארה"ב מזו המתומחרת בשווקים

דרור גילאון הוא כלכלן ראשי באזימוט בית השקעות והבעלים של האתר להאצת הידע וההון הפיננסי ואורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות

תגיות