אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם היית קונה ביטקוין בשווי של 100 דולר לפני 7 שנים - היום היו לך 72.9 מ' דולר צילום: איי אף פי

אם היית קונה ביטקוין בשווי של 100 דולר לפני 7 שנים - היום היו לך 72.9 מ' דולר

ב-22 במאי 2010, מתכנת בשם לאזלו האנייקז הזמין שתי פיצות מרשת "פאפא ג'ונס" ושילם בעדן עשרת אלפים ביטקוין לפי שווי של 0.003 דולר למטבע וירטואלי אחד. היום נסחר הביטקוין לפי שווי של 2,185 דולר

22.05.2017, 16:56 | שירות כלכליסט

המטבע הווירטואלי ביטקוין מזנק היום (ב') ב-5% מול הדולר האמריקאי ונסחר בקרבת השיא ההיסטורי (שנרשם ביום שישי האחרון): 2185 דולר. במקביל, היום מציין הביטקוין גם את "יום הביטקוין פיצה" - היום שבו בפעם הראשונה נרכשה פיצה באמצעות המטבע הווירטואלי.

קראו עוד בכלכליסט

לפני 7 שנים, ב-22 במאי 2010, מתכנת בשם לאזלו האנייקז (Laszlo Hanyecz) הזמין שתי פיצות מרשת "פאפא ג'ונס" ושילם בעדן בביטקוין. באותו היום, ביקש הנייקז מעמית בפורום אוהבי הביטקוין לקבל עשרת אלפים ביטקוין תמורת שתי פיצות מפאפא ג'ונס. בזמנו העריך הנייקז כי כל מטבע ביטקוין ש"נכרה" בידי המחשב שלו שווה לא יותר מ-0.003 דולר - כלומר הוא שילם 30 דולר עבור שתי הפיצות. אם הנייקז היה שומר את הביטקוין ששילם עבור הפיצות, הרי שבמחירים של היום הם היו שווים 21.8 מיליון דולר. כמו כן, בחישוב מהיר, מי שרכש לפני 7 שנים ביטקוין בשווי של 100 בלבד היה יושב היום על הון של 72.9 מיליון דולר.

תהליך ייצור הביטקוין מכונה "כרייה" (Mining) והוא למעשה פתרון של אלגוריתם מורכב ביותר בידי מחשב כדי לזכות בכל ביטקוין. כך הרוויח הנייקז את מטבעות הביטקוין הראשונים שלו. אולם ה"קריפטו-מטבע" זוכה במידה רבה ליחס של חשדנות ונתפס כמטבע המשמש לפעילות פלילית. עם זאת, רושם המטבע ראלי מסחרר - 117% מתחילת השנה.

בין הגורמים שסייעו לראלי העצום של המטבע הם החקיקה החדשה של ממשלת יפן המאפשרת לקמעונאים לקבל תשלום בביטקוין, מה שהמריץ גם את המסחר במטבע הין, שנכון להיום משמש בכ-40% בכל עסקאות המטבע הווירטואלי.

כמו כן, אי הוודאות הפוליטית הגלובלית מניעה את הדרישה לביטקוין, שאינו הילך חוקי הנתון לרגולציה של אף ממשלה, ורבים רואים בו מפלט בטוח. ולבסוף, דיון המתנהל בקהילת הביטקוין עקב דאגה לעתיד הטכנולוגיה המייצרת את המטבע, הביאה להעלאת פתרון אלטרנטיבי, מה שהרגיע מן הסתם חששות בקרב משקיעים פוטנציאליים רבים וחיזקה את האטרקטיביות של המטבע.

מטבע ביטקוין וירטואלי, צילום: בלומברג מטבע ביטקוין וירטואלי | צילום: בלומברג מטבע ביטקוין וירטואלי, צילום: בלומברג

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
הביטקוין הוא בדיוק כמו שטרות של מונופול
שיש להם כמות סופית וכל המשתמשים מסכימים שיש לו ערך. אבל זה בדיוק עקב האכילס שלה - הערך שלה עולה כל זמן שיש בני אדם שמסכימים שיש למטבע הזה ערך והם סוחרים בו. אי אפשר לפדות אותו לדולרים - אבל את המטבע קונים בדולרים. במילים אחרות - זו פרמידה של שטרות מונופול. ברגע שאמון האנשים יירד - גם הערך שלו יירד. כבר קרה שסין הכריזה שהיא לא מכירה במטבע כדי לחתוך חצי מערכו הוירטואלי. בקיצור - חארטה.
דניאל  |  29.05.17
22.
לג'וני... אתה כנראה חי בעולם וירטואלי כמו המטבע...
אי אפשר לחלוט 72 מיליון דולר מבלי שמישהו יתחיל לשאול שאלות מיותרות. כל בנק שעושה עיסקאות מעל $10,000 לאנשים פרטיים ומעל סכום מסויים גם לאנשי עסקים חייב דיווח לרשויות אם ישנו חשד להלבנת הון בייחוד בצפון אמריקה ובאירופה המערבית. כאשר אתה מדבר על מטבע הניסחר גם בדארק ווב כל עיסקה כזו תביא לפתחה חקירת משטרה גם אם הכל כשר. שלא נדבר על מס הכנסה שירצה את חלקו. אז היה כסף שהרבה לא ניתן לעשות אלא אם אתה רמאי. כלומר העברת הכסף למקלטי מס ומשם להלבין אותו. בהצלחה.
הכל וירטואלי  |  23.05.17
21.
תשובות לשאלות שבתגובות
לכל אנשי "נניח והיה לי" - אין לכם! אחרת הייתם יודעים שיש עשרות אתרים שמאפשרים מכירה של מטבעות ווירטואלי והעברת הכסף בשלל דרכים כולל לחשבון הבנק או לplaypal. ל16 - כן כסף "רגיל" בא מהאוויר, הבנקים מדפיסים אותו בערמות. אם כבר הביטקוין הוא השקעה בטוחה יותר כי הכמות שלו היא סופית ואין שום בנק/ממשלה שיכול להדפיס כמה שבא לו. ל19 - 1. אין אדם ששולט בכמות הייצור, המערכת בנויה כך שהמטבע מגיע לשוק בקצב קבוע עד אשר מספר המטבעות השוק יגיע לכמות סופית וידועה, מרגע זה כמות המטבעות תשאר קבועה. 2. לא יודעים בוודאות מלאה מי המציא, אבל כנראה זה היה מתכנת אוסטרלי שהזדהה תחת הכינוי "סאטושי נאקאמוטו" 3. כרגע יש בשוק כ16 מיליון מטבעות והכמות הסופית תהיה 21 מיליון
ג'וני  |  23.05.17
לכל התגובות