אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הילד שלך באינסטגרם? תתחיל לחסוך לפסיכיאטר צילום: TechCrunch

דו"ח טכנולוגי

הילד שלך באינסטגרם? תתחיל לחסוך לפסיכיאטר

מחקר בריטי חדש קובע שהשימוש ברשת החברתית מאיץ דיכאון קליני בקרב בני 12 עד 24, מדוע כל כך קשה לנתח איך תשפיע פייסבוק על פוליטיקה לאומית, אובר מגלגלת עלויות על הנוסעים ואתר הבגידות אשלי מדיסון מנסה לעשות קאמבק

23.05.2017, 14:25 | יוסי גורביץ
הכנסו לדיכאון, רק הכניסו לנו כסף

מחקר של החברה המלכותית לבריאות הציבור של בריטניה מזהיר מכך שהשימוש התכוף במדיה חברתית עשוי להוביל למשבר נפשי בקרב צעירים. המחקר, שבוצע על 1,479 בני 14-24, ניסה לאמוד את מידת ההשפעה של רשתות חברתיות על חייהם. שהמחקר מסכים כי יתכן שלמדיה החברתית יש גם השפעות חיוביות, אך שתי פלטפורמות פופולריות - אינסטגרם, שבבעלות פייסבוק, וסנאפצ'ט - מקדמים בעיות נפשיות בקרב המשתמשים יותר מכל האחרות.

הסיבה לכך, לטענת החוקרים, היא שמדובר בשירותים מבוססי תמונות המעודדים את המשתמש לשוות את עצמו לאחרים. את עצמו ולהשוות את התוצאות לאחרים. המדיה הכתובה מאפשרת, בלשונו של וולטייר, לתת למשתמש כמה דקות לדבר ולהשכיח את פרצופו; אינסטגרם וסנאפצ'ט? לא כל כך; הפרצוף הוא כל מה שיש.

הכל טוב? לא באמת. אינסטגרם, צילום: instagram הכל טוב? לא באמת. אינסטגרם | צילום: instagram הכל טוב? לא באמת. אינסטגרם, צילום: instagram

אז הרבה מאוד צעירים משווים את עצמם לאחרים, מגיעים למסקנה שהגוף שלהם שווה פחות ונכנסים לסחרחורת של אובדן ערך עצמי, לחץ - ובסופו של דבר דיכאון. יש לציין שדיכאון הוא מחלה נפוצה להדהים: ההערכה היא שכ-5% מהאוכלוסיה בעולם לוקים בה, משהו כמו 350 מיליון בני אדם. מדיה חברתית עשויה לשמש כזרז להתקפי דיכאון: כולם נראים שמחים, עושים דברים מעניינים וכיפיים, ורק אתה תקוע בחיים שלך.

זו אשליה, כמובן; אנשים לא נהנים כל הזמן, הם רק מדווחים על הרגעים היותר-שמחים שלהם. אבל קצת קשה לזכור זאת כשכל מה שהמשתמש רואה הוא תמונות מאושרות של אנשים זורחים מאושר.

המחקר מצא שמבין הרשתות החברתיות, ליוטיוב יש את ההשפעה החיובית ביותר ואחריה טוויטר ופייסבוק. החוקרים ממליצים על כמה צעדי מנע: הם מציעים שהאפליקציות יתריעו בפני המשתמש אם הוא משתמש בהן יותר מדי (מה שמנוגד לחלוטין לאינטרס הכלכלי של המפעילים) - וגם יצביעו על תמונות שעברו עריכה דיגיטלית.

עם זאת, אחת מהמלצות החוקרים היא בעייתית במיוחד: לדבריהם, כדאי שהאתרים ינטרו את המשתמשים, יחפשו סימני מחלת נפש ויפנו אותם דיסקרטית לאתרים רלוונטיים לנושא. לא, תודה. אני לא רוצה שאתרים שחיים מפרסומות ינסו לאבחן אותי - והאמינו לי, גם אתם לא.

האם פייסבוק תשפיע על הבחירות בבריטניה?

ברור שהיא תשפיע: מה שקורה בקרב המצביעים ברשת החברתית הגדולה בעולם יכול להכריע את הבחירות הכלליות בבריטניה, שייערכו בעוד כשבועיים. הבעיה היא שממש לא ברור לאן נושבת הרוח שם ומה אומרים המשתמשים הבריטים.

חוקרים מזהירים שהם לא מקבלים מפייסבוק מידע שיאפשר להם לעקוב אחרי מגמות שמתרחשות בקרב המשתמשים - ומציינים שורה של הפתעות לא צפויות בשנה האחרונה, מהברקזיט ועד טראמפ, כדי להצביע על כך שמשהו מתרחש ברשתות החברתיות ושאין לו חשיפה בתקשורת.

טיפים של פייסבוק לזיהוי פייק ניוז. בפועל, אינם יכולים להשפיע, צילום: facebook טיפים של פייסבוק לזיהוי פייק ניוז. בפועל, אינם יכולים להשפיע | צילום: facebook טיפים של פייסבוק לזיהוי פייק ניוז. בפועל, אינם יכולים להשפיע, צילום: facebook

האם מדובר בהטיית בחירות? המומחים מציינים, כפי שצויין עד זרא לאחר הבחירות בארה"ב, שפייסבוק מספקת למשתמשיה כמויות עצומות של פייק ניוז ותיאוריות קונספירציה, ושלמשתמשים אין יכולת ממשית לדעת מה אמיתי ומה לא, אם המון אנשים משתפים את המידע הזה. אחרים מצביעים על בעיית אצירת התוכן: המשתמש הממוצע סבור שהוא רואה מה שחבריו כותבים ומשתפים. בפועל, הוא נחשף לבערך 16% ממה שהם מפרסמים. זאת, משום שפייסבוק מסננת את כל מה שמתפרסם אצלה, כנראה כדי לקלוע לטעמם של המשתמשים - הנשען על פופולריות.

במילים אחרות, אם יש לכם 1,000 חברים ו-200 מהם שיתפו את אותה ידיעה מפוברקת, פייסבוק תקלוט שהיא פופולרית ותדחוף אותה גם אליכם (תוך שהיא דוחקת הצידה תכנים אחרים שהעלו אנשים). בעיה קריטית נוספת היא הבוטים. נניח שידיעה שותפה על ידי 225,000 איש. כמה מהם אכן קיימים? כמה מהם הם בובות-גרב של קמפיינים? כמה מהם מופעלים על ידי שירותי ביון עוינים? אין לדעת. בקרוב נראה מה תהיה התוצאה.

נראה שיש לך יותר כסף מזה

לאחרונה פורסם שאובר משנה מודל תמחור: במקום לשקלל ביקוש, תזמון ומרחק נסיעה, היא תנסה להעריך כמה שווה המשתמ ולדרוש ממנו כסף. אובר מחשבת, כך נודע, את מחיר הנסיעה גם על פי המקום שממנו הוזמנה הנסיעה כך שמי שהזמין נסיעה משכונת יוקרה, ישלם יותר (אפילו אם הוא רק מנקה שם בתים). החברה לא תגיד לו כלום - רק תתקע לו חשבון.

אפליקציית אובר, צילום: בלומברג אפליקציית אובר | צילום: בלומברג אפליקציית אובר, צילום: בלומברג

הבעיה, כרגיל, נובעת מיחסי אובר עם מהנהגים. החברה מציגה להם סכום אחד (שעליו היא משלמת להם עמלה) אבל ללקוח סכום אחר. את הפרש העמלה אובר שומרת לעצמה, וזה מביא לנהגים - שגם ככה חשים, בצדק, שהם נעשקים על ידי החברה - את הסעיף. זה בסדר: על פי התכניות של אובר, תוך כמה שנים לא יהיו נהגים בכלל, ומוניות עצמוניות לא יריבו עם אובר על האחוזים שלהן.

כעקרון, שירות שגובה מכל אחד לפי יכולתו הוא לא בהכרח דבר שלילי, להוציא שתי בעיות. קודם כל, אובר לא הראתה מעולם שיש לה כוונה להוריד את המחיר למי שמתקשה לעמוד בו; ושנית, כדי לאמוד את העושר של אדם צריך כמות יוצאת דופן של מידע עליו. ואם יש משהו שלמדנו על אובר - או, בעצם, על כל חברה בעמק הסיליקון - הוא שאסור לסמוך עליהן עם המידע הזה.

קצרצרים

1. זוכרים את אתר אשלי מדיסון, אתר הבגידות שהבטיח לקשר בין אנשים שרוצים רומן מהצד? זוכרים איך הוא נפרץ, המידע שלו נגנב - ואחר כך התברר שהאתר הפעיל בוטים שהתחזו לנשים כי אין די נשים באתר? ובכן, מסתבר שהוא עדיין קיים (על אף מבול התביעות שספג). כעת טוענים מפעילי אשלי מדיסון שיש להם 52.7 מיליון משתמשים – עליה של 16 מיליון מאז הפריצה. קשה מאוד להאמין שבשנתיים האחרונות היה זינוק של מבקרים חדשים באתר הזה, ולא ברור כמה מהמשתמשים שהאתר סופר הם בוטים. אשלי מדיסון היא חברה פרטית, וככזו היא לא מחויבת למסירת מידע לציבור, אז אתם צריכים פשוט להאמין לה כי היא אמרה. עדיף לחכות כמה שעות, כי הבנתי שבקרוב הם עושים Sale מטורף על גשרים.

אתר אשלי מדיסון אתר אשלי מדיסון אתר אשלי מדיסון

2. משטרת הונג קונג עצרה 21 נהגי אובר לאחר שאלה הפעילו מונית בניגוד לחוק ונהגו בלי ביטוח צד ג'. מהמשטרה נמסר שהמעצרים הם תוצאה של מבצע חשאי נגד אובר שנמשך מתחילת החודש ושמעצרים נוספים יתבצעו בעת הצורך. הונג קונג, כמו שורה של מדינות אחרות, רואה בעין רעה את הפלישה של תאגיד אמריקאי שמנסה לשבש את חוקי התנועה שלה באמצעות הרבה כסף. לפני חודשיים הורשעו חמישה נהגים של אובר בהפעלת מונית ללא רשיון ונקנסו; אובר החלה בקמפיין פרסומי מסיבי נגד החוק. בינתיים, הרשויות לא מתרשמות.

3. משטרת דובאי התאהבה ברעיון של מצלמות וכלים לזיהוי פנים. השבוע היא תתחיל להפעיל צי קטן של רובוטי משטרה. הללו יסתובבו בקניונים ומקומות דומים ויצלמו כל מה שהם רואים, תוך שהם משווים בין התמונות ובין אנשים שמופיעים במאגר המשטרתי. המספר הראשוני של רובוטים כאלה צפוי להיות קטן, אבל במשטרה אומרים שעד 2030, רובוטים כאלה יהוו רבע מכלל כוח המשטרה. בינתיים הם לא חמושים אבל זה בהחלט יכול להשתנות.

4. הפקחים של האו"ם בצפון קוריאה מדווחים שמערכות המחשב שלהם נמצאות תחת התקפות סייבר חוזרות ונשנות מצד גורם מדיני מסתורי. המערכת נפרצה בסופו של דבר בשמיני במאי, והתוקפים השאירו הודעה שמבהירה שיש יודעים בדיוק מה עושים הפקחים. יה, מעניין איזו מדינה זו יכולה להיות.

5. חדשות רעות לטרולי הפטנטים: לבית המשפט העליון האמריקאי, שכבר התעצבן לפני כשנתיים והורה על ביטול פטנטים מיותרים, נמאס מהברדק, והוא קובע שמעתה ניתן יהיה להגיש תביעות פטנטים אך ורק במחוז בו יושבת החברה הנתבעת. בשנים האחרונות עשו להם טרולי פטנטים מנהג להגיש את התביעות במחוז נידח במזרח טקסס, שהשופטים בו אוהבים תביעות כאלה.

תגיות