אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וינטרוב הפסיד בקרב אבל נפגש עם מיליארד שקל צילום: עמית שעל

פרשנות

וינטרוב הפסיד בקרב אבל נפגש עם מיליארד שקל

הסכסוך החריף בין בעלי השליטה למנהלים דחק את ויינטרוב ופלד החוצה.הניצחון במלחמה ייקבע כשיוודע אם המפגש עם הכסף נעשה במחיר שיא

24.05.2017, 07:36 | אורן פרוינד

לפעמים זה נראה טריוויאלי שבעל שליטה בחברה ייעשה בה כרצונו. "בעל המאה הוא בעל הדעה", נכתב במקורות, וכך היה נהוג בשוק ההון הישראלי של פעם, כשעוד לא היתה הרגולציה הדקדקנית שהחלה ב־15 השנים האחרונות.

המקרה של חברת הנדל"ן בראק אן וי ושל שני בעלי השליטה שלה, שמעון ויינטרוב ורונן פלד, שני שועלים ותיקים בשוק ההון הישראלי, מוכיח שגם עם שליטה מבחינה משפטית, אי אפשר לעשות מה שרוצים.

ויינטרוב ופלד חתמו אתמול על הסכם ראשוני למכירת המניות שלהם יחד עם שותפים נוספים (44% בסך הכל) תמורת מיליארד שקל לאיש העסקים טדי שגיא. הם עשו זאת אחרי סאגה ממושכת של מאבקים עם שני מנהלי החברה, גל טננבאום ואופיר רחמים, שהפכו את חייהם בחברה לגיהנום. עד כדי כך גיהנום, שהם החליטו למכור את המניות שלהם בחברה מתחת למחיר השוק בהנחה של 2% בתוך שבועיים בלבד של משא ומתן - ומבלי לקבל פרמיית שליטה, אם היא עדיין קיימת בכלל בשוק הישראלי.

אף שהם חלקו את אותו משרד בתל אביב, בשנה וחצי האחרונה נקלעו הצדדים לסכסוך קשה שהגיע עד לצעקות במסדרונות ולאיומים. ויינטרוב ופלד עשו לא מעט שינויים בחברה בשנה וחצי האחרונה, שנועדו בעיקר לשרת את BCRE, החברה־האם שדרכה הם החזיקו בשליטה בבראק אן וי. בעקבות המשבר הכלכלי ברוסיה חברת BCRE סיימה את 2016 עם הפסד תפעולי כואב של 102 מיליון יורו כשהיא שורפת מזומנים (10 מיליון יורו באותה שנה) ואינה עומדת בהתניות פיננסיות כלפי הבנקים המממנים שלה ברוסיה.

כדי לשפר את מצבה של BCRE החלו וויינטרוב ופלד עוד בשנה שעברה לנקוט שורת צעדים בפרה החולבת שלהם, בראק אן וי, שמנייתה עלתה ב־130% בחמש השנים האחרונות. הם מכרו לפסגות באוקטובר 2016 מניות החברה בשווי 160 מיליון שקל; בינואר 2017 הם הפסיקו את איחוד בראק אן וי לדו"חותיה של BCRE, כדי לשערך את המניות שלהם לפי שווי שוק (אובדן שליטה מקנה זכות לרשום מניות לפי שווי שוק). המהלך הקנה להם רווח חשבונאי של 50.4 מיליון יורו, והציל אותם מהפסד באותה שנה. כשהם פעלו לכיוון צעד שלישי הם נתקלו בחומה בדמות טננבאום ורחמים, שני מנהלים ותיקים שנבחרו לא פעם על ידי הגופים המוסדיים לרשימת המנהלים הטובים ביותר של השנה. המנהלים לא אהבו את המהלכים הללו, והחליטו לשים להם סוף בטענה לפגיעה בבעלי מניות המיעוט.

ויינטרוב ופלד ניסו לעשות שינוי בדירקטוריון בראק אן וי: לפטר את הדירקטור הבלתי תלוי רוברט ישראל ולמנות מנגד שלושה דירקטורים אחרים. בצעד חריג ביותר יצאו שני המנהלים ושאר הדירקטוריון באופן פומבי נגד המהלך - והספינה עלתה על שרטון. ויינטרוב ופלד טענו כי אותו דירקטור התנהג בצורה "בלתי הולמת" אולם לא סיפקו הסברים מעבר לכך.

לאחר שדו"ח של חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי גיבה את המנהלים, ויתרו ויינטרוב ופלד על תוכניתם עם הזנב מקופל בין הרגליים. הם פתחו במגעים למכירת מניותיהם, אם כדי לפגוש מזומנים ואם כדי להפטר מהמנהלים שעשו להם כאב ראש לא קטן. בתוך חודש בדקו את החברה שני אנשי עסקים: יקיר גבאי וטדי שגיא.

גורמים בסביבת שגיא אמרו כי בשלב זה אין לו רצון לפטר את ההנהלה וכי הוא לא בא "לעשות סיבוב" אלא קונה את החברה לטווח ארוך, לסגירת מעגל בשוק הישראלי כשחקן רציני. לשגיא יש פעילות חדשה של מתחמי עבודה משותפים תחת החברה LABS, שכבר מחזיקה משרדים במתחם שרונה בתל אביב ובלונדון. ככל הנראה הוא רוצה להרחיב את הפעילות גם לגרמניה. הפלטפורמה של בראק אן וי, הסכסוך של בעלי השליטה עם המנהלים והמחיר שהוא קיבל נפלו לו בדיוק למשבצת. ובזמן שהמנהלים התקוטטו על השליטה מול בעלי השליטה, הגיע שגיא וגזר את הקופון.

שמעון ויינטרוב , צילום: אוראל כהן שמעון ויינטרוב | צילום: אוראל כהן שמעון ויינטרוב , צילום: אוראל כהן

תגיות