אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפקחת על הבנקים: "אתם לא מתמקחים מספיק על הריבית" צילום: אלעד גרשגורן

המפקחת על הבנקים: "אתם לא מתמקחים מספיק על הריבית"

בנק ישראל ערך היום מסיבת עיתונאים שבו הוצג הדו"ח לסיכום שנת 2016. לדברי המפקחת על הבנקים חדוה בר: "אשראי זה כמו מלח לאוכל - כששמים ממנו יותר מדי זה לא טעים ולא בריא"

24.05.2017, 13:07 | רעות שפיגלמן

במסיבת העיתונאים שנערכה הבוקר (ד') בהמשך לסקירה השנתית לשנת 2016 שפרסם הבוקר הפיקוח על הבנקים הזהירה המפקחת על הבנקים, חדוה בר, מפני הגידול המהיר באשראי הצרכני בקרב משקי הבית.

קראו עוד בכלכליסט

"היקפי האשראי וסיכון האשראי למשקי בית גדלו מאוד בשנים האחרונות", אמרה בר, "וכעת הגענו לנקודה שצריך להיזהר. אשראי זה כמו מלח לאוכל. כשמוסיפים במידה הנכונה זה טעים וכששמים ממנו יותר מדי זה לא טעים ולא בריא".

בר התכוונה בדבריה לרמת הסיכון הקיימת כיום. בהקשר זה ציינה המפקחת חקיקה שעברה באחרונה שיזמה אותה חה"כ זהבה גלאון (מרצ) ותחייב כל גוף להזדהות בפני הלקוח כאשר הוא פונה אליו בהצעת אשראי. בתוך כך הדגישה המפקחת שהבנקים אינם שולחים הודעות SMS לציבור.

לדברי המפקחת, גם בפרספקטיבה בינלאומית האשראי הצרכני נמצא בסיכון. "האשראי הכולל במשק ביחס לתוצר הוא נמוך יחסית, אך אם מבודדים ממנו רק את האשראי הצרכני, בהיבטים מסויימים רואים שהרמה איננה נמוכה", הוסיפה בר.

המפקחת על הבנקים, חדוה בר, צילום: אלעד גרשגורן המפקחת על הבנקים, חדוה בר | צילום: אלעד גרשגורן המפקחת על הבנקים, חדוה בר, צילום: אלעד גרשגורן

בר התייחסה גם למשקי הבית שמשלמים בזמן ושאינם נמצאים ברמת סיכון: "אתם לא מתמקחים מספיק על שיעורי הריבית. אנו רואים חשיבות במיקוח בכדי להשיג תנאים טובים יותר להלוואות". 

בר פנתה לבנקים ואמרה: המסר שלנו לכם - יש לאזן את המטוטלת. עד 2011 המיקוד היה בעיקר אשראי עסקי ולאחר מכן בעקבות שינויי רגולציה וסיבות נוספות המיקוד עבר לאשראי צרכני. כעת, יש לאזן ויש לבצע מיקוד לדעתנו גם באשראי עסקי, גם באשראי לעסקים קטנים ובינוניים והאשראי למשקי הבית צריך להיות הרבה יותר מפוזר כדי שלא נגיע למינוף יתר על המידה".

בר הדגישה היבט נוסף המהווה מכשול והוא חוסר היכולת של תאגיד בנקאי בודד לראות את תמונת החוב הכוללת של משק בית, מה שישתפר לדבריה עם השלמת הקמתו והפעלתו של מאגר נתוני האשראי. "האתגר לרגולטורים הוא להטמיע את שינויי החקיקה הרבים ולוודא שמשקי הבית לא יוצפו באשראי".

בדבריה התייחסה בר גם לדבריו הבוקר של משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, שאמר שיש להוציא מידי הפיקוח על הבנקים את ההגנה על לקוחות הבנקים. דבריו נאמרו על רקע העובדה שבתקופה האחרונה האוכלוסייה החרדית בין היתר מרגישה דרישות גוברות מצד הבנקים לגבי ניהול חשבון, משיכה והפקדה של כספים וניהול פיננסי. "הדבר נובע מחוק שאושר על ידי רשות המסים ודורש מהבנקים לבצע את מלאכתם. אנחנו לא נאפשר למערכת הבנקאית לחרוג מהדרישה החוקית כלפיה".

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
אין קרטל בישראל
צודקת הנגידה . הציבור שמן שבע םזרן ועצלן . לוקח הלוואות בריבית גבוהה ולא טורח להתמקח . לרוב האזרחים בכלל אין צורך להתמקח . הבנקים עושים הסכמים עם ועדי עובדים ונותנים דילים מעולים אבל ההיענות נמוכה . לעובדי מכבי למשל מוצעות הלוואות גדולות לתקופות ארוכות בריבית פריים כלום , לפחות משני בנקים . בנק איגוד מפרסם חשבון עוש בתנאים מעולים אבל הלקוחות מעדיפים ל ישאר עם הבנקים שעושקים אותם ..
איציק  |  26.05.17
לכל התגובות