אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנומרטור חסך 20 מיליארד שקל מהתחייבויות הממשלה

בלעדי לכלכליסט

הנומרטור חסך 20 מיליארד שקל מהתחייבויות הממשלה

ההתחייבויות העתידיות ארוכות הטווח של הממשלה בתקציב הבא ייחתכו בחצי בהשוואה לתקציב 2014–2015 בזכות הכלי של האוצר שאוסר על אישור החלטות שאין להן מקור תקציבי - הנומרטור. כמו כן, האוצר צפוי לעמוד ביעד הגירעון ל־2017

25.05.2017, 06:56 | אדריאן פילוט

הנומרטור, הכלי של משרד האוצר שקובע כי אין לקבל החלטות שאין להן מקור תקציבי, הביא לכך שההתחייבויות העתידיות ארוכות הטווח, מה שמכונה הטייס האוטומטי, של הממשלה בתקציב 2019–2020 יעמדו על 20 מיליארד שקל בלבד, כך עולה מנתוני הנומרטור שיוצגו בקרוב לממשלה ושהגיעו לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בירידה חדה של 50% בהשוואה להיקף ההתחייבויות העתידיות של הממשלה בבואה לאשר את התקציב של 2014–2015, שעמדו אז על 40 מיליארד שקל. המספרים האלו אינם כוללים תוספות תקציביות כמו הגדלת קצבאות הנכים משום שהטייס האוטומטי מביא בחשבון רק החלטות שכבר אושרו בממשלה. 

משרד האוצר, צילום: עמית שאבי משרד האוצר | צילום: עמית שאבי משרד האוצר, צילום: עמית שאבי

חוק הנומרטור שנחקק בנובמבר 2015 ביוזמת הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי ושר האוצר משה כחלון קובע כי חל איסור על קבלת החלטות ממשלתיות בעלות השלכות תקציביות שאין להן מקור תקציבי. בנוסף, החוק קובע כי במועד אישור התקציב יש להסדיר את המסגרת התקציבית שלוש שנים קדימה. כמו כן, לפי החוק, האוצר חייב לפרסם פעמיים בשנה (בחודש יוני ובחודש נובמבר) תמונת מצב של ההתחייבויות התקציביות ארוכות הטווח. בכך החוק שם סוף לפעולה מתחכמת של

ממשלות ישראל לדורותיהן - כדי לא להכביד על התקציב שאושר ולהימנע מקיצוצים, פורסים תקציבית את ביצוע ההחלטה על פני כמה שנים. כך כל תקציב ירש התחייבויות קודמות מהתקציבים הקודמים בהיקפים של עשרות מיליארדים שהיו כובלות את ידיו של שר האוצר ואנשיו.

את פעולת הנומרטור ניתן לראות בהסכם שנחתם עם עובדי רשות המסים באפריל 2016 שלפיו עובדי הרשות יקבלו תוספת של 9%. הרשות סימנה את המקור התקציבי לכך - היא ויתרה על תוספת מתוכננת ומתוקצבת של תקנים.

עוד עולה מנתוני הנומרטור כי האוצר צפוי לעמוד ביעד הגירעון שנקבע ל־2017–2018 שעומד על 2.9% בכל אחת מהשנים. כמו כן, בניגוד לנתון שהוצג בחודש נובמבר האחרון, הגירעון ב־2019 צפוי לעמוד על 3.2% ולא על 3.5%. באוצר מסבירים כי תיקון הנתון נובע מעלייה בהכנסות המדינה ממסים. עם זאת, עדיין מדובר בחריגה ביחס ליעד של השנה הזו שעומד על 2.5%.

תגיות