אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להתחנף כל הדרך לפסגת הקריירה צילום: שאטרסטוק

איך להתחנף כל הדרך לפסגת הקריירה

מחקר חדש מצא כי יחסים טובים עם הבוס חשובים לקידום הקריירה פי שניים מביצועים עסקיים אך מחקר אחר מתריע כי לחנופה עשויות להיות גם השלכות שליליות

03.06.2017, 08:22 | מעין מנלה

"על חנופה, אף אחד עוד לא קיבל סטירה", אמר פעם פנחס ספיר, שר האוצר השלישי של ישראל, שכנראה ידע על מה הוא מדבר. אם תמיד חשדתם שחנופה היא צעד אסטרטגי חשוב לקידום הקריירה, מחקר חדש של מקינזי מוכיח שצדקתם. לפי המחקר "מדוע מנהלים אפקטיביים חייבים 'לנהל למעלה, למטה ולצדדים'", ניהול הבוס – מונח שמשמעותו יצירת קשרים טובים ומשמעותיים עם הממונה עליכם – חשוב פי שניים להצלחה בקריירה מאשר ניהול עובדים הכפופים לכם או ביצועים עסקיים טובים.

קראו עוד בכלכליסט

מחברי המחקר לא טוענים חלילה שאין חשיבות להצלחה עסקית אך אומרים שזה פשוט לא מספיק. כדי לטפס במעלה הסולם הארגוני צריך להתחבב על הבוס, להראות שאתם מבינים את מטרותיו ושאתם פועלים להשגתן. אחד הגורמים המרכזיים להצלחה בקריירה לפי המחקר הוא התמודדות עם הנושאים הגדולים והחשובים של הארגון, אלה שעולים בקנה אחד עם ה'אני מאמין' של המנכ"ל, ותורמים להצלחה העסקית של החברה. כדי להגיע למסקנה הזאת החוקרים במקינזי סקרו 1,200 מנהלי שיווק בכירים ב-71 מדינות והשלימו את המידע באמצעות ניתוח דו"חות ביצועים של אותם מנהלים. גורם נוסף שמשפיע, אם כי מעט פחות, על ההצלחה בקריירה הוא ניהול היחסים עם הקולגות – הפגנת נוכחות, מיצוב עצמי כמודל לחיקוי ויצירת מוטיבציה והשראה בקרב העובדים והמנהלים האחרים.

אנשים אוהבים שאחרים אוהבים ומעריכים אותם, זה פשוט הטבע האנושי ומחקרים כבר הראו בעבר שיחסים קרובים עם הבוס מגדילים את הסיכויים לקידום. אבל להחמיא לבוס על הבגדים, להביא לה את הקפה שהיא אוהבת או לשבח כל מילה שהוא מוציא מהפה לאו דווקא ישיג את המטרה. חנופה היא דרך ידועה לקידום מקצועי, אך צריך לדעת להשתמש בה בתבונה. מחקר חדש שהתפרסם ב"Administrative Science Quarterly" הראה כי אמנם חנופה עשויה להשפיע באופן חיובי על הבוס אך יש לה גם השפעות שליליות. אותם מתחנפים נוטים לפתח רגשות שליליים וטינה כלפי הבוס.

חנופה גורמת לטינה משלוש סיבות: ראשית מכיוון שהיא מצריכה מהמתחנף להשתמש בהונאה או הגזמה – לא כל החלטה של הבוס היא מוצלחת או מדהימה; היא מחלישה ומגיעה מעמדה של כניעה ושלישית, רוב האנשים רוצים להצליח בזכות כישוריהם או עבודתם הקשה, לא מכיוון שהם 'ליקקו' לבוס. המחקר, שנערך במשך שלוש שנים כלל 3,895 יחסים של מנהלים בכירים עם המנכ"לים שלהם, מצא שחנופה מסוג כלשהו גרמה לטינה כמעט בכל המקרים. הטינה, לפי המחקר, עשויה להוביל את המתחנפים לעשות מעשים כמו 'ללכלך' על הבוס בתקשורת ובכך לפגוע למעשה בקריירה שלהם. בנוסף, רוב המנהלים הבכירים יכולים להבחין במחמאות ריקות מתוכן ואף להרעם עליהן.

חנופה עוזרת לקידום, אך חשוב להשתמש בה בתבונה, צילום: שאטרסטוק חנופה עוזרת לקידום, אך חשוב להשתמש בה בתבונה | צילום: שאטרסטוק חנופה עוזרת לקידום, אך חשוב להשתמש בה בתבונה, צילום: שאטרסטוק

אם כך, כיצד יוצרים מערכת יחסים טובה עם הבוס באמצעות חנופה מושכלת? איתי שטרן, פרופ' לניהול וארגונים בבית הספר לניהול קלוג באוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר את הנושא וטוען כי מחמאות מעודנות והסכמה עם הבוס יעוררו תגובה פחות צינית או חשד לגבי המניעים של המתחנף. לכן, הוא ממליץ לנסח את החנופה בצורת שאלה. למשל, שאלו כיצד הצליחו להשיג את הלקוח החדש או להרגיע את הלקוח שהתלונן בעצבים על השירות שקיבל. באמצעות התייחסות להצלחה של הבוס אתם למעשה מחמיאים להם ומראים שאתם להוטים ללמוד ממנו במקום לקדם את עצמכם. בנוסף, מכיוון שכדי להשיב לכם הבוס יצטרך לחשוב ברצינות על התשובה, הוא פחות יתעסק במניעים שלכם לכך שהחמאתם לו.

דרך נוספת לחנופה היא להסכים עם הבוסית אך לא לפני שהפגנתם התנגדות לדעתה. המנהלת שלכם לא תחשוב שאתם מנסים להתחנף אם תתחילו בכך שתציגו את הדעה ההפוכה לה. לפי שטרן החנפנים הקלאסיים הם כאלה שמסכימים עם כל דבר שהבוס אומר. לכן, עדיף קודם להתווכח עם הבוסית ולהשתכנע לבסוף שהיא צודקת.

טקטיקה אחרת היא במקום להחמיא ישירות לבוס - להחמיא לאנשים המקורבים אליו. החנפנים המתוחכמים יודעים מיהם האנשים שהבוס מעריך ומיהם החברים שלו בארגון. הם יחמיאו להם על הדרך שבה הם התמודדו עם אתגר או הובילו פרוייקט מסויים ויידעו שבסופו של דבר גם הבוס יידע על כך.

לבסוף, בהתאם לתוצאות המחקר של מקינזי, דרך טובה להתחנף היא לשים לב לדברים שחשובים לבוס שלכם. כך לדוגמא, אם אתם יודעים שהבוס שלכם תורם באופן קבוע לארגונים העוסקים בהצלת בעלי חיים תוכלו להזכיר את הכלבלב הקטן שאמצתם מ'צער בעלי חיים' או את התקופה שבה התנדבתם ב'תנו לחיות לחיות'. אם תצליחו לשלב את הערכים המשותפים לכם ולבוס עם המטרות העסקיות של החברה – מה טוב. הדגשת הערכים המשותפים לכם ולבוס יגרמו לבניית אמון ולכן בפעם הבאה שתחמיאו לו הוא כנראה לא יחשוב שיש לכם מניעים נסתרים.

תגיות