אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יבואני המזון נגד סימון האריזות: מאיימים בהעלאת מחירים

יבואני המזון נגד סימון האריזות: מאיימים בהעלאת מחירים

היבואנים טוענים כי דרישת סימון בחזית האריזה תחייב אותם להדביק מדבקה לפני השיווק, מה שייצר עלויות תפעוליות גבוהות בהרבה, יפגע בצורה משמעותית בנראות המוצר ויקשה על היבואן להתחרות מול מוצרים שבהם תווית האריזה תוכננה מראש

01.06.2017, 18:12 | נורית קדוש

יבואני המזון נאבקים בכוונת משרד הבריאות לחייב סימון שלילי על אריזות המוצרים. לקראת דיון שיערך בשבוע הבא בוועדת הבריאות, העבודה והרווחה במסקנות ועדת האסדרה ותוכנית משרד הבריאות לסימון מוצרי מזון בריאים ולא בריאים, טוען איגוד לשכות המסחר המייצג את היבואנים, כי נציגי האיגוד לא זומנו להיות חברי ועדה, לא מונו כחבריה והוזמנו לישיבה אחת בלבד להציג את עמדתם.

קראו עוד בכלכליסט

בנייר עמדה שהכין האיגוד לקראת הדיון והגיע לידי "כלכליסט", נטען כי מהמלצות הוועדה עולה כי היא לא שיקפה את כלל השיקולים הכרוכים בקביעת מדיניות בתחום המזון ומסקנותיה עלולות להוביל לעליית מחירי המזון. "כלל לא ברור אם סימון בחזית האריזה הוא הדרך הנכונה להשיג מטרה זו ושסימון שאינו מחויב להיות בחזית לא יוכל להשיג תוצאה דומה". עוד נטען כי טיוטת התקנות שפורסמו אינן מידתיות ויוצרות אפליה פסולה בין יצרני המזון המקומיים לבין יבואני המזון בישראל, שכן מרבית יצרני המזון הגדולים בעולם לא יתאימו את המוצרים שלהם לפי הרגולציה המקומית במדינה קטנה כמו ישראל. היבואנים מאיימים למעשה בהעלאת מחירים ומכריזים כי "בראייה מאקרו-כלכלית הנוסח המוצע, יפגע גם בציבור בכללותו, שכן יישומן יוביל לפגיעה ברמת התחרותיות במשק ולעלייה ביוקר המחייה בישראל, הפוגע בעיקר בשכבות החלשות באוכלוסייה".

עיקר הביקורת של היבואנים ביחס לעבודת הוועדה ולמסקנותיה נוגע לכך שטיוטת התקנות מבוססת על מודל ייחודי, אשר אינו עולה בקנה אחד עם הנהוג בגושי הסחר המרכזיים ואשר מבוסס, וגם זאת באופן חלקי, על מודל שהוטמע לפני פחות משנה בצ'ילה, שאינה חלק מגוש סחר מרכזי עם ישראל. כך לדוגמא, באירופה, סימון בחזית האריזה הוא וולנטרי בלבד, באנגליה לאחר תקופה של בחינה, הוחלט לפני כחצי שנה להשאיר את סימון הרמזור בחזית האריזה כדרישה שאינה מחייבת ובארה"ב, הנושא נבחן בסקר מקיף והוחלט להשאיר את כל המידע התזונתי במקום אחד, בגב האריזה.

 

טיוטת תקנות

 

כזכור, בנובמבר האחרון הגישה ועדת האסדרה בתחום המזון את מסקנותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן. עיקרי המלצות ועדת האסדרה נגעו לחיוב סימון בסמל האדום עבור רכיבי תזונה מסוימים (שומן רווי, נתרן וסוכר) בהתאם לספים שנקבעו על ידה ואומצו מחקיקה הנהוגה בצ'ילה, באופן מדורג ובשלושה שלבים, כאשר היעד לסימון על פי הספים בשלב האחרון נקבע לשנת 2020.

לפי המלצות הוועדה, יחויבו יצרני המזון החל מינואר 2018 לסמן במדבקה אדומה עליה הכיתוב "שומן בכמות גבוהה", "סוכר בכמות גבוהה" או "נתרן בכמות גבוהה" מוצרים שבהם מעל 800 מ"ג נתרן, 22.5 גרם סוכר ו-6 גרם שומן רווי ל-100 גרם מוצר. רף מחמיר יותר, ייכנס לתוקפו ביולי 2019 ויחייב סימון אדום למוצרים המכילים מעל 500 מ"ג נתרן, 15 גרם סוכר ו- 5 גרם שומן רווי ב-100 גרם מוצר.רף הסימון הסופי והמחמיר ביותר ייכנס לתוקפו רק החל מדצמבר 2020, אז יחויבו היצרנים לסמן במדבקות אדומות מוצרים שיש בהם מעל 400 מ"ג נתרן, 10 גרם סוכר ו-4 גרם שומן רווי (ב-100 גרם מוצר).

בנוסף, המלצות הוועדה קבעו כי יוגדל ויובלט הגופן של רכיבי התזונה קלוריות, שומן רווי ונתרן באריזת המוצר מאחור, וכי כמות הסוכר תסומן על ידי איור של כפיות, נושאים שטופלו במסגרת טיוטת התקנות. כך לדוגמה, מלבד הפיכת סימון הסוכרים על פי טיוטת תקנות הסימון התזונתי החדשות לחובה, קובעות התקנות את אופן סימון כפיות הסוכר על המוצרים.

מסקנות מנובמבר

לפני כחודשיים פרסם משרד הבריאות טיוטת תקנות לסימון התזונתי החדש, לפיו סימון הסוכרים יהיה מחייב בניגוד לתקנות הקיימות היום. עוד בטיוטת התקנות שינוי בסדר הופעת פרטי הסימון התזונתי בטבלה שהשתנה, כך שיופיעו תכולת הערך הקלורי של המזון, תכולת השומנים, מתוכם: חומצות שומן הרוויות, חומצות שומן טראנס והכולסטרול, נתרן, תכולת הפחמימות, מתוכן: הסוכרים, הרב כוהליים והעמילנים, סיבים תזונתיים, תכולת החלבונים, הוויטמינים והמינרלים.

עוד נקבע חיוב סימון מספר כפיות הסוכר בטבלת הסימון התזונתי, החל מ- 2 גרם סוכרים ב-100 גרם או מיליליטר מוצר מזון, בצמוד לסימון תכולת הסוכרים בגרמים. נקבעו גם ספים לערכי נתרן, סוכרים ושומן רווי אשר מעליהם תהיה חובת סימון בסמל האדום בקדמת האריזה הן עבור מזון מוצק והן עבור מזון נוזלי.

בטיוטת התקנות נקבעו גם הוראות הנוגעות לאופן הסימון בסמלים האדום והירוק, לרבות מידותיהם בהתאם לשטח פני קדמת האריזה וצורפה תוספת המציינת בין היתר את צורת הסמלים, צבעם המרחק ביניהם ואופן שילובם על גבי קדמת האריזה.

היבואנים טוענים כי דרישת סימון בחזית האריזה תחייב אותם להדביק מדבקהלפני השיווק, מה שייצר עלויות תפעוליות גבוהות בהרבה, יפגע בצורה משמעותית בנראות המוצר ויקשה על היבואן להתחרות מול מוצרים שבהם תווית האריזה תוכננה מראש. לכן, מבקשים היבואנים ש"לכל הפחות לא תהיה חובה לסמנו בחזית האריזה. היה וההמלצות יאומצו באופן שיאפשר לסמן את האזהרות / מסרים שהועדה סבורה שנכון להגדיר, שלא בחזית, מרבית הפגיעה בסחר החופשי, תימנע". עוד מבקשים היבואנים שתינתן התייחסות לזמן ההיערכות הנדרש לצורך התאמת התוויות מול היצרנים בעולם. מדובר בתהליך ממושך ומורכב.

כזכור, לפני חודש שלח איגוד לשכות המסחר מכתבים לשגרירות ארה"ב ולאיחוד האירופי בהם התריע על הסימון הצפוי במטרה לגרום לתעשיינים האמריקאים והאירופאים לייצר לחץ באמצעות ממשלותיהם או ארגונים מטעם התעשייה על הממשלה בארץ לשנות את הדרישות ביחס למוצרי מזון מיובאים, או לפחות להזיז את מיקום המדבקה מהחזית לגב המוצר. בנוסף לפני כשבועיים נפגשו היבואנים עם השר ליצמן בלשכת המסחר ושטחו את טענותיהם בפניו.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות