אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם מזונות משתנים אם חל שינוי מהותי בחיי הגרוש? צילום: שאטרסטוק

האם מזונות משתנים אם חל שינוי מהותי בחיי הגרוש?

האם פיטורי האב יכולים להביא להפחתה של דמי המזונות? האם עלייה ביכולת הכלכלית משמעה הגדלת גובה התשלום? מורה נבוכים

05.06.2017, 10:53 | בשיתוף משפטיפ - עו״ד אורטל דהן

במסגרת הליך הגירושין, נקבע סכום דמי מזונות הילדים אשר ישלם האב לאם. גובה המזונות אמנם נקבע בהתאם לרמת הכנסתו של האב, אך בהתרחש שינו מהותי בנסיבות, כל אחד מן הצדדים יהיה רשאי לפנות לבית המשפט ולבקש בחינה מחדש של גובה המזונות, אם על דרך של הגדלה ואם על דרך של הפחתה, הכל בהתאם לנסיבות המקרה. האם פיטורי האב יכולים להביא להפחתה של דמי המזונות? ומנגד, האם עלייה ביכולת הכלכלית משמעה הגדלת גובה התשלום? ומה בדבר כאשר האב נישא מחדש? על שאלות חשובות אלו נשיב במאמר שלפניכם.

פיטורים או אובדן כושר עבודה

בבואו של בית המשפט לקבוע את גובה מזונות הילדים, הוא מסתמך על הנתונים שמוצגים בפניו באותה עת. נתון מרכזי לעניין זה הוא מצבו הכלכלי של האב, המורכב מרמת הכנסתו, פוטנציאל ההשתכרות וקיומם של נכסים מניבי הכנסה כגון השכרת נכס. מטבע הדברים, מצב כלכלי הוא נתון שיכול להשתנות ובאופן בלתי צפוי. אי לכך, כאשר חל שינוי לרעה או לטובה במצבו הכלכלי של האב, יש מקום לבחינה מחודשת של סכום המזונות שנפסק. עת פוטר האב מעבודתו, או כאשר ישנו מקרה של אובדן כושר עבודה בעקבות תאונה או מחלה, יש בתרחישים אלו, כדי להביא במקרים רבים להפחתת דמי המזונות, אף אם באופן זמני, זאת בהתאם לפנייה של האב לבית המשפט. התנאי לכך, חשוב לציין הוא כי האב הוכיח כי שינויים אלו הובילו להרעה מהותית במצבו הכלכלי ועל כן ישנה הצדקה להפחתת גובה המזונות. במידה שהאם תציג ראיות לכך כי למרות השינוי בחייו של האב, לא חלה הרעה ניכרת במצבו הכלכלי, הרי שתביעתו תידחה.

עלייה ביכולת הכלכלית

כפי ששינוי מהותי לרעה במצבו הכלכלי של האב, יכול להביא להפחתה של סכום מזונות הילדים, כך בהתאמה גם שיפור במצבו הכספי, מקים לאם עילה לפנות לבית המשפט ולבקש את הגדלת דמי המזונות. לעניין זה יש להדגיש שתי נקודות מהותיות. ראשית, בקשה להעלאת דמי המזונות, דורשת הוכחה כי לילדים ישנם צרכים נוספים שלא נלקחו בחשבון כלל או במידה מועטה, בעת פסיקת המזונות, בשל מצבו הכלכלי הירוד של האב. לפיכך, עתה, משחל שיפור במצבו של האב, ראוי אפוא לשקול מחדש את גובה דמי המזונות שנפסקו. שנית, כפי שירידה ביכולת הכלכלית צריכה להיות ניכרת כדי להביא להפחתה של דמי המזונות, כך גם העלייה ביכולת הכלכלית של האב צריכה להיות משמעותית על מנת להצדיק את הגדלת המזונות. אחת הדוגמאות הנפוצות לכך היא קידום בעבודה, אשר הוביל להעלאת שכר משמעותית, הקמת עסק אשר מניב רווחים גבוהים לאב וכיו"ב.

עו"ד אורטל דהן , צילום: ארז שחם עו"ד אורטל דהן | צילום: ארז שחם עו"ד אורטל דהן , צילום: ארז שחם

 

האב נישא בשנית – האם המזונות יופחתו?

הדעה הרווחת היא כי כאשר האב נישא בשנית ויש לו ילדים נוספים מבת הזוג החדשה, הרי שבאופן אוטומטי נתונה לו הזכות לדרוש את הפחתת המזונות, שהרי הכנסתו הפנויה פחתה ואין מקום עוד להותיר את גובה המזונות שנקבע בפסק הדין. אמנם, יש טעם רב בטענה זו והאב יהיה רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לבחון מחדש את גובה המזונות, אולם חשוב להבין כי הפחתת המזונות איננה אוטומטית ומדובר במצב טעון הוכחה. כלומר, עצם נישואיו של האב מחדש והבאת ילדים נוספים לעולם, אין בה כשלעצמה בלבד כדי להביא להפחתת דמי המזונות. על כן, על האב יהיה להראות כי סיפוק צרכי הילדים הנוספים, מביא לירידה ניכרת בהכנסתו הפנויה וכי הוא ממצב את פוטנציאל ההשתכרות שלו, כך שלא קיימת אפשרות להגדלת ההכנסה. במצב זה, ישקול בית המשפט להפחית את גובה המזונות שנקבע.

עו״ד אורטל דהן עוסקת בדיני משפחה.

למידע נוסף מילאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
תודה,
הפרטים נשלחו והתקבלו במערכת

תגיות