אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים ייאלצו לצמצם את הדירקטוריון בתוך שלוש שנים צילום: עמית שאבי

הבנקים ייאלצו לצמצם את הדירקטוריון בתוך שלוש שנים

על פי העדכון האחרון לטיוטת החוזר של בנק ישראל, החל מיולי 2020 יישבו בדירקטוריון של בנקים 10 חברים במקום 15 חברים. מלבד הפועלים, בכל הבנקים ייאלצו להנהיג הרכב חדש לדירקטוריון, וייתכן כי הדירקטורים המוגדרים כ"חסרי ניסיון" ישלמו את המחיר

04.06.2017, 21:30 | רעות שפיגלמן

הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל פרסם היום עדכון לטיוטת החוזר הנוגע להרכב הדירקטוריונים במערכת הבנקאית. לפי העדכון, שיכנס לתוקף ביולי 2020, בדירקטוריון של בנקים רשאים לשבת רק 10 דירקטורים, זאת להבדיל מ־15 כיום. מלבד בנק הפועלים, שבדירקטוריון שלו יושבים כיום 10 חברים, כלל הבנקים יאלצו לצמצם את כמות הדירקטורים שלהם: בבנק לאומי ישנו עודף של חמישה דירקטורים; במזרחי־טפחות, דיסקונט והבינלאומי ישנו עודף של שלושה דירקטורים ובבנק אגוד ובנק ירושלים ישנו עודף של דירקטור אחד.

קראו עוד בכלכליסט

ייתכן שכדי לעמוד בהגבלת החברים בדירקטוריון, בבנקים יבחרו שלא לחדש את כהונתם של מספר דירקטורים המוגדרים כחסרי ניסיון בנקאי. בטיוטה הקודמת של החוזר, שפורסמה בסוף 2016, קבעה המפקחת חדוה בר כי לפחות שליש מחברי הדירקטוריון מחוייבים להיות "בעלי ניסיון בנקאי", זאת בשונה מ־20% כיום. היא גם שינתה באותה הטיוטה את הגדרת הניסיון הבנקאי, וקבעה כי אדם בעל ותק של שלוש שנים במשרת ניהול או בקרה בכירה בבנק יוגדר כבעל ניסיון, כמו גם בעלי ותק של שלוש שנים בתחום סיכון לתאגיד בנקאי, ותק של חמש שנים כשותפים במשרד רואי חשבון בתחום ביקורת הבנקים, ותק של תשע שנים בדירקטוריון בנק ובעלי ותק של שלוש שנים בראשות דירקטוריון של בנק.

לא כולם מתאימים להגדרת הניסיון של המפקחת

כיום, בבנק לאומי - שם יש עודף של חמישה דירקטורים - ישנם מספר חברים שככל הנראה לא עומדים בהגדרה החדשה של ניסיון בנקאי. כך, למשל, הדירקטור שמואל בן צבי, דוקטור לכלכלה שצבר ניסיון בחברת התרופות טבע ולא בבנק; כך גם מנכ"לית ביטוח לאומי לשעבר אסתר דומיניסיני שצברה ניסיון רב כחברת דירקטוריון בגופים שונים, שאינם נחשבים כניסיון בנקאי; וכך גם ד"ר סאמר חאג' יחיא, ד"ר לכלכלה אך ללא ניסיון קונקרטי בניהול או ותק מספיק בדירקטוריון.

חדוה בר, צילום: אלעד גרשגורן חדוה בר | צילום: אלעד גרשגורן חדוה בר, צילום: אלעד גרשגורן

בבנק דיסקונט - בו ישנו עודף של שלושה חברי דירקטוריון - ניתן למצוא גם כן מספר דירקטורים שלא מוגדרים כבעלי ניסיון בנקאי. כך אשר לחיאני, לשעבר מנהל המרכז הרפואי מאיר ובעל השכלה רפואית, שמכהן כדירקטור מאז מרץ 2016; וכך גם שאול קוברינסקי. בבנק מזרחי־טפחות - בו גם יש עודף של שלושה מועמדי - הדירקטורים סבינה בירן ונחשון יואב־אשר לא עומדים בהגדרת הניסיון. בירן, המכהנת בתפקיד מאז 2012, לא תספיק לצבור ניסיון של תשע שנים עד כניסת התקנה לתוקף והיא לא בעלת הניסיון הדרוש בתחום הבקרה או הניהול; וכך גם יואב־אשר.

בבנק הפועלים אמנם אין עודף של דירקטורים, אך כמה מהם לא עומדים בדרישות הניסיון של הפיקוח. כך הדירקטורית דפנה שוורץ, דוקטור לכלכלה המכהנת בתפקיד מאז 2012; וכך גם עידו שטרן, בעל השכלה משפטית המכהן בתפקיד מ־2012.

"הרכב של עשרה חברי דירקטוריון הוא סביר"

 

בטיוטה הקודמת שפרסמה המפקחת על הבנקים נקבע כי כהונתו של יושב ראש דירקטוריון תוגבל. עם זאת, בפיקוח לא קבעו בינתיים את משך הכהונה המקסימלי. כיום, רק בבנקים ללא גרעין שליטה - אלו הם לאומי ודיסקונט - יש הגבלה העומדת על תשע שנים.

"הרכב של עשרה חברי דירקטוריון הוא סביר, זאת ביחס לגודלם של הבנקים בישראל", אמר היום ל"כלכליסט" יושב ראש איגוד הדירקטורים הישראלי פרופסור יוסי גרוס. "עם זאת, עדיף לטעמי הרכב של מספר אי־זוגי, משום שאחרת יכולה להתעורר בעיה בעת הצבעה על סוגיה מסוימת — כאשר מחצית מהחברים יתמכו באפשרות א' והמחצית השנייה באפשרות ב'. אני סבור כי הרכב של 11 חברים הוא המקסימום הסביר". 

בהקשר זה יש לציין כי הטיוטה קובעת כי בהצבעה בדירקטוריון יהיה לכל דירקטור קול אחד בלבד. עם זאת ניתן למנות קול נוסף ליו"ר כאשר הקולות שקולים, בהתאם לסעיף 107 לחוק החברות.

תגיות