אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פעם שלישית מגדל? אפריקה ישראל הפקידה שוב את התוכנית למתחם רמת מרפא ברמת גן צילום: גלעד קוולרציק

פעם שלישית מגדל? אפריקה ישראל הפקידה שוב את התוכנית למתחם רמת מרפא ברמת גן

בעבר נעצרה הריסת בית החולים המיועד לשימור בצו בית משפט ובהמשך דחתה הוועדה המחוזית תוכנית להקמת מגדל של 42 קומות; בתוכנית החדשה מוותרת אפריקה ישראל על 70% משטח המגרשים לצורכי ציבור ושימור המבנה ההיסטורי

05.06.2017, 18:25 | דותן לוי

אפריקה ישראל תנסה זו הפעם השלישית לאשר תוכנית להקמת מגדל על מתחם בית החולים בית מרפא ברמת גן. מדובר בסיבוב שלישי של החברה לקרקע זו כאשר 2 התוכניות הראשונות שהגישה נדחו על ידי ועדות התכנון בשלבים שונים.

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית הנוכחית היא להקמת מגדל של 18 קומות מעל קומת עמודים, כאשר התוכנית כוללת את שימור המבנה ההיסטורי, הריסת התוספות המאוחרות וייעודן לשימוש ציבורי בבעלות העירייה. המגדל שמתוכנן על ידי האדריכל גידי בר אוריין יכלול 88 יח"ד בשטח עיקרי ממוצע של 76 מ"ר ליח"ד עם מרפסת של 12 מ"ר. היקף השטחים יעמוד על כ-700 מ"ר לבניין לשימור וכ-7,000 מ"ר שטח עיקרי למגורים. מכיוון שבאפריקה מלווים את התוכנית כ-10 שנים הוחלט הפעם על תוכנית שוועדות התכנון לא יוכלו לסרב לה, לאור זאת אפריקה תוותר על כ-70% משטח המגרש שישמש לצורכי ציבור. למרות זאת בוועדה המקומית לא התלהבו מהתוכנית ולכן היא הועברה למחוזית שם היא הופקדה.

בית רמת מרפא היה בית החולים הראשון בארץ ליולדות, הוא ממוקם בין הרחובות התקווה ממערב, ברחוב מעלה השואבה מצפון, ממזרח רחוב מורדי הגטאות ומדרום רחוב ז'בוטינסקי. בית החולים נבנה בשנת 1935 על ידי הגיניקולוג ממוצא גרמני ד"ר ליאו אברבך על גבעה על אדמות פרדס גולדברג בלב שכונת הגפן. האדריכל היה הרי לוריא, מהמובילים בתכנון מבני ציבור באותה עת אשר תכנן בין השאר את מלון גלי כנרת והמרחצאות בטבריה ואת מצודת זאב בתל אביב.לוריא תכנן את רמת מרפא בסגנון הבואהוס והוא שימש לא פעם כבית חולים שמטפל בחשאי בפצועי המחתרות שפעלו לפני קום המדינה. בהמשך עבר המבנה לבעלות קופת חולים מכבי המחזיקה גם באסותא ופעילותו הופסקה עם הקמת בית החולים אסותא ברמת החייל.

ביה"ח רמת מרפא (ארכיון), צילום: גלעד קוולרציק ביה"ח רמת מרפא (ארכיון) | צילום: גלעד קוולרציק ביה"ח רמת מרפא (ארכיון), צילום: גלעד קוולרציק

בשנת 2007 רכשה אפריקה ישראל כ-70% מהמתחם (כשליש מוחזק על ידי חברה זרה) והחלה לקדם בו הקמה של מגדל מגורים כאשר לפי תוכנית זו ובהיעדר תוכנית שימור של העיריה המבנה הישן היה צפוי להיהרס. באותה השנה, הוועדה המחוזית התנתה את הפקדת התב"ע בהכנת תיק תיעוד לבחינת נושא השימור, אך למרות זאת הוצא צו הריסה למבנה ופעולות ההריסה נבלמו בעקבות פניות שנעשו לבית המשפט על ידי התושבים והמועצה לשימור אתרים.

בשנת 2012 אישרה הוועדה המקומית את תוכניתה של אפריקה ישראל להקמת מגדל של 42 קומות אשר יכלול 148 יח"ד. תוכנית זו כללה את שימור המבנה אך היא נדחתה על ידי הוועדה המחוזית בשל אי התאמה לאיזור וכן פגיעה בהיבטי השימור.

עו"ד צבי שוב, מומחה לנדל"ן ותכנון ובניה: "בשנים האחרונות אנו יכולים להבחין כי תכניות השימור בערי המרכז נכנסות להילוך גבוה . העיר תל אביב כידוע קבע רשימה של 981 מבנים לשימור ובמסגרת ייעודם הוטלו מגבלות בנייה שונות על הנכסים , גם גבעתיים אישרה תכנית שימור בתחומה לאחרונה וערים נוספות בארץ כמו חולון, הרצליה ועוד. עיריית רמת גן מקדמת בימים אלה תכנית שימור של כ 550 אתרים ברחבי העיר. כתוצאה מתכניות אלה צריכים יזמי תכניות ספציפיות בעיר לקחת בחשבון את המדיניות החדשה".

תגיות