אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניפולציה של טראמפ והאמת על המטבע הסיני צילום: איי פי

המניפולציה של טראמפ והאמת על המטבע הסיני

ממשלת סין משחררת מעט את ההגבלות על משקיעים סינים ברקע התייצבות המטבע שלה

06.06.2017, 07:08 | אלי ברש

במהלך מסע הבחירות שלו הדגיש דונלד טראמפ השכם והערב את כוונתו להכריז על סין כ־Currency Manipulator - מדינה שנוקטת מניפולציות כדי להפחית את ערך המטבע שלה - לכשיתחיל לכהן כנשיא. בכך הוא ניצל את הרושם הרווח בארה"ב כי מניפולציות מטבע של סין הן גורם מרכזי לקשיי התעשייה בארה"ב. אך רטוריקה פוליטית לחוד ומציאות כלכלית לחוד.

קראו עוד בכלכליסט

זה לא מעט שנים סין אינה פועלת להפחתת ערכו של הרנמינבי (יואן), המטבע הלאומי של סין העממית, נהפוך הוא. בשנים האחרונות אנו עדים לניסיונות לבלום את הפיחותים הנובעים מבלימת הצמיחה המהירה בסין. חברות ויחידים בסין מבקשים להשקיע מחוץ למדינה. הלחץ על הרנמינבי הגיע לשיא בשנת 2016, כשיתרות המט"ח של סין ירדו ב־279 מיליארד דולר אמריקאי ושער החליפין מולו ירד ב־6%.

ישראל לא היתה היחידה ליהנות מהכספים שיצאו מסין. מרכישת בתים באוסטרליה ובקנדה ועד השקעות של 51 מיליארד דולר בארה"ב - עלייה של 360% ביחס לשנה הקודמת - 2016 היתה שנת שיא של השקעות חוץ־סיניות, שהביאו לירידות האמורות לעיל.

אך לא לעולם חוסן. ממשלת סין הוכיחה שלא רק שהיא לא פועלת לפיחות הרנמינבי - היא נחושה להביא לייסופו; ולא בגלל חשש מהממשל בוושינגטון, אלא מסיבותיה שלה, ובראשן הירידה הדרמטית ביתרות המט"ח. בשלהי 2016 אימצה ממשלת סין מדיניות, שבתחילה הגבילה השקעות יוצאות ל־5 מיליון דולר ועד מהרה הפכה לעיכוב שיטתי בהשקעות לזמן לא ידוע. כך נוצר חוסר ודאות לגבי יכולת המשקיעים הסינים להשיג אישורים הדרושים להשלמת השקעותיהם. מדיניות זו הקשתה מאוד על ביצוע עסקאות עם סין.

בנוסף חייב הבנק המרכזי של סין כל בנק במדינה להגיע לאיזון בין הכנסת הון לסין והוצאתו ממנה. אף שדרישה זו לא קיבלה תשומת לב בישראל, היא תרמה לחוסר ודאות בעסקאות מול סין.

אולם, נראה כי הצעדים נשאו פרי. מתחילת שנת 2017 התייצב שער הרנמינבי מול הדולר ואף התחזק מעט, וגם יתרות המט"ח של סין עלו לאחר שבעה חודשים של ירידות. לאחרונה הכריז הבנק המרכזי כי הבנקים אינם חייבים עוד לאזן בין ההוצאה וההכנסה של הון בסין. בכך צפויה הקלה, ולו במעט, על קשרי המסחר שלה.

בנוסף, יש עסקאות שמצליחות לקבל אישורים להשלמתן בטווחי זמן סבירים, ובלבד שהמשקיעה היא חברה תפעולית שמשקיעה בתחום פעילותה. לקרן השקעות, לעומת זאת, קשה עד בלתי אפשרי לעשות כן.

הצעדים מאפשרים לסין לבחון את תוצאות הקלת הרסן. אם יצנחו יתרות המט"ח ושער הרנמינבי, סביר שההקלות יבוטלו ותיתכן אף החמרה של הדרישות. ישנם גם סיכונים גיאו־פוליטיים, כמו מלחמת סחר עם ממשל טראמפ, גם אם נראה שהסיכוי לכך ירד בעקבות המפגש בינו לבין נשיא סין שי ג'ינפינג.

ממשלת סין פעלה בשנים האחרונות להפיכת הרנמינבי למטבע רזרבה בינלאומי, כיאה למעמדה כמעצמה כלכלית, אך מדיניות זו אינה מתיישבת עם מגבלותיה על השקעות יוצאות. על כן יש מקום לתקווה כי ההקלה על השקעות אלה תימשך ומשקיעים סינים יחזרו לתפוס את מקומם בין המשקיעים הזרים הבולטים בישראל.

הכותב הוא עורך דין, שותף וראש דסק סין במשרד גרוס (GKH)

 

דונלד טראמפ נשיא ארה"ב ושי ג דונלד טראמפ נשיא ארה"ב ושי ג'ינפינג נשיא סין | צילום: איי פי דונלד טראמפ נשיא ארה"ב ושי ג

 

תגיות