אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכמה בוועדת הרפורמות של הכנסת: פלטפורמות הלוואות להמונים - גם לעסקים צילום: Square

הסכמה בוועדת הרפורמות של הכנסת: פלטפורמות הלוואות להמונים - גם לעסקים

הרשות לניירות ערך הסכימה לאפשר את ההלוואות בפיקוח רשות שוק הון עד סכום של מיליון שקל

05.06.2017, 21:53 | שחר אילן
פלטפורמות ההלוואות להמונים יוכלו להעניק גם הלוואות לעסקים עד סכום של מיליון שקל. זו הפשרה שהושגה היום (ב') בוועדת הרפורמות של הכנסת במחלוקת בין רשות ההון לרשות לניירות ערך. המשמעות היא הקלה גדולה על עסקים קטנים בתחום גיוס האשראי.

קראו עוד בכלכליסט

פלטפורמות הלוואות ההמונים P2P הן אפליקציות שמתווכות בין פרטים שמעוניינים להשקיע במתן אשראי לבין פרטים אחרים שזקוקים להלוואות. בכך הן יוצרות תחרות לאשראי הממוסד של הבנקים, הן בתחום הריבית ובן בתחום הביטחונות. בחו"ל מקובל מאוד מתן אשראי בפלטפורמות כאלו גם לעסקים (B2B).

רפורמת ה-P2P היא חלק משורת מהלכים שיזם האוצר במטרה להגביר את התחרות בשוק האשראי ולהוזיל אותו. היא נדונה בוועדת הרפורמות של הכנסת. ההצעה המקורית הסדירה רק הלוואות בין פרטים. יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה מכולנו וכן ח"כ חיים ילין מיש עתיד ביקשו להכניס לחוק גם הלוואות לעסקים קטנים עד סכום של שני מיליון שקלים, זאת כדי להקל על מצוקת האשראי לעסקים אלה שמתקשים לקבל אשראי מבנקים.

כתוצאה מכך התפתחה מלחמת סמכויות. הרגולטור המיועד של פלטפורמות הלוואות ההמונים היא רשות שוק ההון. אבל על פי החוק הקיים גיוס כספים לעסקים חייב להתבצע על ידי הרשות לניירות ערך. ראש הרשות לניירות ערך שמואל האזור דרש שהאחריות להלוואות לעסקים בפלטפורמת הלוואות ההמונים תהיה שלו. הפלטפורמות הודיעו שלא יעבדו תחת שני רגולטורים וגם לא יהיו מוכנות לשלם 2% מסכומי ההלוואות לרשות לניירות ערך כמו שדרשה.

עזריה וילין הציעו פשרה שלפיה ההלוואות לעסקים יהיו בפיקוח רשות שוק ההון עד גובה של שני מיליון שקלים (כלומר בפועל כנראה הן לא יתנו הלוואות גדולות יותר לעסקים). בסופו של דבר הושגה פשרה על מגבלה של מיליון אחד.

האוזר אמר בישיבת הועדה אתמול: "אנחנו דבקים בעמדתנו שעדיף להפריד בין הלוואות לעסקים וליחידים, אבל יכולים לחיות עם מגבלה לפיה הלוואות לעסקים של עד מיליון שקל יהיו פטורות מרגולציה שלנו ויישארו תחת הפיקוח של רשות שוק ההון".

האוזר. יכול לחיות עם הפשרה, צילום: עמית שעל האוזר. יכול לחיות עם הפשרה | צילום: עמית שעל האוזר. יכול לחיות עם הפשרה, צילום: עמית שעל

הממונה על שוק ההון דורית סלינגר, אמרה כי המתווה המוצע מקובל גם על רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון.

יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה אמרה לעניין ההסכמות כי "העסקים הקטנים הם עמוד השדרה של המשק הישראלי והם אלה שהכי זקוקים לפתרונות אשראי זולים וזמינים יותר שהפלטפורמות המקוונות יכולות להעניק".

ילין אמר שהיום הבנקים דורשים דרישות בלתי אפשריות מחלק ממבקשי האשראי. "עכשיו הם יוכלו ללכת לפלטפורמות וזה יניע תהליכים מדהימים".

יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה , צילום: אלכס קולומויסקי  יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה | צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה , צילום: אלכס קולומויסקי

האוזר סבור שיהיו פלטפורמות שיתנו הלוואות מעל גובה של מיליון שקלים. ילין לעומת זאת מעריך שבשלב ראשון הפלטפורמות ימנעו מכך בכלל ויותר מאוחר חלקן יקימו מסגרת נפרדת להלוואות לעסקים שיעבדו רק תחת הרשות לניירות ערך. האוזר הודיע ש"נוותר על גביית האגרה בסך 2% מכל עסקה כדי לא להשיט עלויות גבוהות מדי, תישאר רק האגרה השנתית על סך 50 אלף שקל לכל פלטפורמה".

האוזר הבהיר גם ש"תנאי הפיקוח שנקבע לפלטפורמות הלוואות ההמונים יהיו הרבה יותר פשוטים ומקלים מתאגידים אחרים שאנחנו מכירים, כי אנחנו רוצים לאפשר לפלטפורמות לפעול במינימום עלויות, שיוכלו לגייס השקעות ולתת הלוואות". עם זאת, הזהיר ש"ברגע שאתה מפחית את הפיקוח שיעור הכישלונות וההונאות יהיה גבוה יותר. בעולם אנחנו יודעים ששיעור הכישלונות ב-P2P הוא פי שלושה מהרגיל". ילין טוען שהמצב הפוך שעור החובות האבודים של פלטפורמות ה-P2P בעולם עומד לדבריו על 0.7% לעומת 2.5% של הבנקים".

תגיות