אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדי בית הזיקוק באשדוד שובתים עד להודעה חדשה צילום: עמית שעל

עובדי בית הזיקוק באשדוד שובתים עד להודעה חדשה

במכתב ששלח ועד העובדים לדירקטוריון נמסר כי השביתה תימשך כל עוד לא ידברו עמם על הסכם קיבוצי חדש. ההנהלה: "דרישות לא הגיוניות"

07.06.2017, 08:07 | ליאור גוטמן

הסכסוך בבית הזיקוק של פז באשדוד עולה מדרגה. ועד העובדים שלח לדירקטוריון מכתב בהול, ובו הודיע כי אין בכוונתו לסיים את השביתה שבה החלו שלשום עד להודעה חדשה.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב שנשלח ליו"ר הדירקטוריון יצחק עזר נכתב: "לנוכח המבוי הסתום אליו נקלענו, החלטנו להכריז על סכסוך עבודה, ובהמשך אף נקטנו בצעדים ארגוניים שהשביתו חלק ניכר מהפעילות במפעל. אולם גם לאחר סכסוך העבודה והצעדים הארגוניים שנקטנו, הנהלת החברה לא הלכה לקראת העובדים ולא חל שינוי משמעותי בעמדותיה. עתה, עם תום תקופת השיפוץ ובלית ברירה, החלטנו על השבתה מלאה של כל הייצור בבית הזיקוק באשדוד. צר לנו שהגענו לנקודה הזאת אך התנהלות ההנהלה לא הותירה לנו ברירה".

במכתב הוזכר שלפני כארבעה חודשים הוכרז סכסוך עבודה על ידי ההסתדרות וועד העובדים בבית הזיקוק באשדוד, כאשר "עוד קודם להכרזת סכסוך העבודה, ניסינו במשך חודשים ארוכים לנהל משא ומתן עם הנהלת החברה על הסכם קיבוצי חדש. לאורך החודשים האלה לא חלה כל התקדמות ולמעשה ההנהלה התבצרה בעמדותיה ונקטה סחבת".

בית הזיקוק של פז באשדוד. רוצים לפתוח הסכמי שכר, צילום: עמית שעל בית הזיקוק של פז באשדוד. רוצים לפתוח הסכמי שכר | צילום: עמית שעל בית הזיקוק של פז באשדוד. רוצים לפתוח הסכמי שכר, צילום: עמית שעל

נכון להיום לא מתבצעות הזרמות מחוות המיכלים ואליה, ולכן לא ניתן להפעיל את מתקני הייצור. בית הזיקוק באשדוד (בז"א), שמעסיק כ־400 עובדים, אחראי על כ־40% מכמות הדלק הנצרכת בישראל (בנזין סולר) ועל 40% מתצרוכת גז הבישול (באמצעות פז גז). לכן לא ברור עד כמה פז יכולה להתמודד לאורך חודשים עם השבתה מסוג זה.

"העובדים עלולים להיפגע"

פז דיווחה אתמול לבורסה שהיא נערכה מראש למקרה הזה ולא צפויות לה בעיות תפעוליות: "הנהלת בתי הזיקוק ערוכה להמשך אספקה רציפה למשק, כך שלקוחות בית הזיקוק לא ייפגעו. מיום רכישת פז את חברות הזיקוק לפני כעשור עלה שכר העובדים בלמעלה מ־50%. במהלך החודשים האחרונים ניהלה החברה מו"מ אינטנסיבי עם ועד העובדים בחברה, אך הוועד דרש דרישות בלתי הגיוניות. צר לנו כי ועד העובדים בחר לנקוט צעדים אשר עלולים לפגוע במפעל ובעובדים עצמם, ואנו קוראים להם לשוב לדיונים כנים סביב שולחן המשא ומתן".

במשק האנרגיה יודעים לספר שמקור הסכסוך בניסיון לפתוח הסכמי שכר של דור א' ו־ב' מהשנים 2006 ו־2011, כאשר רק בשבועות האחרונים עמדו הצדדים על סף חתימה שפוצצה לכאורה על ידי הוועד.

בוועד העובדים, בראשות שלווה אליקשווילי, טוענים שב־2011 נחתם הסכם עם ועד העובדים הקודם, שגרע כ־30% מזכויות העובדים.

"כל האמצעים כשרים"

"העובדים הסכימו בזמנו לוותר ולהירתם לטובת הבראת החברה. כיום, כאשר החברה היא רווחית, בעלי המניות נהנים מדיבידנדים של מאות מיליונים ומנהלי החברה מרוויחים מיליוני שקלים - עובדי החברה ראויים לקבל פיצוי ותיקון שכר. הנהלת החברה פועלת בחוסר אחריות ובחוסר רציונליות משווע. כל התנהלותה מוכיחה כי היא מעדיפה לגרום נזק של מיליוני שקלים לחברה כתוצאה משביתות, ולא להגיע להסכם עם העובדים. מטרת ההנהלה היא לא להגיע להסכם, למסמס את סכסוך העבודה, להביא לשבירה של העובדים ומבחינתה כל האמצעים כשרים בדרך למטרה זו", אומרים בוועד, ומזכירים שמאז ספטמבר 2016 חברת פז מתנהלת ללא גרעין שליטה: "לצערנו, הדבר מוביל לכך שהנהלת החברה מתנהלת לכאורה ללא שומרי סף, בחוסר אחריות ומתוך שיכרון כוח, בעוד שהעובדים פועלים בצורה מושכלת". בשלב זה לא ניכרת היערכות של ההסתדרות הכללית, בראשות אבי ניסנקורן.

בית הזיקוק באשדוד נמצא בבעלות פז, חברה ציבורית ללא גרעין שליטה. החברה סיימה את הרבעון הראשון השנה ברווח נקי של כ־268 מיליון שקל, זינוק של 68% בהשוואה לרבעון הראשון ב־2016.

תגיות