אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: המדינה תשתתף במימון הסכמי גג בפריפריה צילום: עמית שעל

לראשונה: המדינה תשתתף במימון הסכמי גג בפריפריה

ב־6 מתוך 10 ערים, שאיתן מנהלת המדינה מו"מ על הסכם גג לבניית שכונות חדשות, ערך הקרקע לא מספיק לכסות את עלויות הפיתוח. משרדי האוצר והבינוי מגבשים מתווה שלפיו המדינה תכסה את העלות החסרה. מקור המימון עדיין לא ידוע

07.06.2017, 08:39 | אמיתי גזית

משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר מקדמים הסכמי גג לפיתוח שכונות חדשות בפריפריה במימון שיגיע בחלקו מתקציב המדינה, ולא רק מהכנסות שיתקבלו בעקבות שיווק הקרקעות לקבלנים. ל"כלכליסט" נודע כי בימים אלה מחליפים המשרדים טיוטות עם הצעה בעניין לאישור הממשלה.

קראו עוד בכלכליסט

עד כה תקציבי הפיתוח בהסכמי הגג הסתכמו במיליארדי שקלים, כך שלפי הערכות, העלות התקציבית של היוזמה החדשה עשויה להגיע למאות מיליוני שקלים. בשלב זה עדיין לא ידוע המקור התקציבי של היוזמה.

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, צילום: עמית שעל שר הבינוי והשיכון יואב גלנט | צילום: עמית שעל שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, צילום: עמית שעל

עד עתה נחתמו 19 הסכמי גג לפיתוח שכונות חדשות ובהם בסך הכל תוכניות לבניית יותר מ־200 אלף דירות. את המימון לפיתוח השכונות החדשות מגייסים באמצעות שיווק הקרקע במכרזים לחברות בנייה - חלק מהתמורה שמשלמות החברות שזוכות במכרז מועבר לטובת הפיתוח. הבעיה היא שבפריפריה ערך הדירות נמוך יחסית, כך שחברות בנייה לא ייגשו למכרזים אם הם ידרשו להוסיף עוד עשרות אלפי שקלים למימון פיתוח השכונה. לכן, ההערכה היא כי ההכנסות משיווק הקרקע לא יכסו את עלויות פיתוח התשתיות.

בחודשים האחרונים מנהל משרד הבינוי והשיכון משא ומתן על הסכם גג עם 10 ערים. רשימת התשתיות הנחוצות בכל אחת מהערים אושרה, אך התברר כי לפחות ב־6 מהן שיווק הקרקע לא יספיק לכיסוי עלות ההסכמים. כדי להתגבר על המכשול משרד הבינוי והשיכון , מטה הדיור ואגף התקציבים במשרד האוצר מקדמים החלטת ממשלה שתאפשר חתימה על הסכמי גג תקציביים באותן ערים.

הערים שנמצאות במשא ומתן עם משרד הבינוי והשיכון הן: נהריה, לבניית 6,000 דירות; מגדל העמק, לבניית 5,000 דירות; שדרות, לבניית 4,800 דירות; טמרה, לבניית 5,600 דירות; כרמיאל, לבניית 11 אלף דירות; בית שאן, לבניית 5,580 דירות; ירושלים, לבניית 26 אלף דירות; קרית שמונה, לבניית 7,000 דירות; בדימונה ואשדוד נרקמים הסכמים ענקיים לבניית 20 אלף דירות בכל אחת מהערים.

עדיין לא הוחלט באופן סופי איך יפעל המנגנון ומה יהיו הקריטריונים למימון ההסכם, אך נראה כי התקציב שיגיע לכל עיר תלוי במחיר הקרקע בה - ככל שהמדינה תצליח לגבות יותר כסף מחברות הבנייה, כך ההפרש שהיא תתבקש לכסות יהיה נמוך יותר.

אפשר להעריך כי המימון החיצוני הדרוש לתשתיות באשדוד שבה מחירי הדירות גבוהים יחסית, יהיה נמוך יותר מהתקציב שיידרש למימון התשתיות בבית שאן. למרות שהמקור לתקציב אינו ברור בשלב זה, אפשר להעריך כי תידרש תוספת תקציבים של מאות מיליוני שקלים לבניית הדירות. לדוגמה, לאחרונה נחתם הסכם גג לבניית 14 אלף דירות באופקים, שבו התקציב להקמת התשתיות עמד על יותר ממיליארד שקל.

הערים שעמן מנהלת המדינה מו"מ של הסכמי גג - ירושלים, אשדוד, דימונה, נהריה, מגדל העמק, שדרות, טמרה, כרמיאל, בית שאן וקריית שמונה.

תגיות