אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת כלכליסט

LifeBeam Vi: כשה-AI צועקת לרוץ מהר

הבינה המלאכותית מגיעה לאוזניות כושר בעזרת חברה ישראלית, שמציבה מאמנת אישית ופטפטנית סביב צוואר המשתמש. "כלכליסט" בדק איך זה לרוץ עם רובוט שנושף לכם בעורף

07.06.2017, 11:26 | עומר כביר

אוזניות Vi של לייפבים (LifeBeam) הן משהו שלא רואים כל יום: מוצר חומרה של חברה ישראלית, שמנסה לבסס מותג צרכני חדש שיתמודד בשוק מכשירי הכושר החכמים מול חברות דוגמת פיטביט.

קראו עוד בכלכליסט

ייחודן של האוזניות האלחוטיות הוא שילובה של מאמנת כושר אישית מבוססת בינה מלאכותית, שמדרבנת את המשתמש ועוקבת אחר ביצועיו. התקשורת עם המאמנת, שמכונה בעצמה Vi, מבוצעת במתכונת שהפכה למקובלת עם סייענים חכמים: שליטה קולית.

אוזניות וי של לייפבים אוזניות וי של לייפבים אוזניות וי של לייפבים

האוזניות כוללות מד דופק לצורך בקרה ומעקב אחר ביצועי המשתמש, לצד מדדים כמו שריפת קלוריות, מרחק ומהירות ריצה. המעקב אחר המדדים הללו, בשילוב עם נתונים שנשאבים מפלטפורמות הבריאות של גוגל ואפל (במידה והמשתמש מאשר זאת), נועד לאפשר ל-Vi לסייע למשתמש להגשים מטרות ספורטיביות ארוכות טווח. המוצר יצא לשוק באפריל ונמכר בשלב זה באתר החברה ב-249 דולר. בעתיד הקרוב המוצר צפוי להגיע גם לאמזון ולחנויות רשת בסט ביי. "כלכליסט" הצטייד בנעלי ריצה, הרכיב את האוזניות והוציא את Vi לבדיקת שטח.

עיצוב: נראות מגושמות אך אגרונומיות ונוחות

במבט ראשון, האוזניות נראות גדולות ומגושמות, ודאי בהשוואה לאוזניות בלוטות' דקיקות וחטובות שיצאו לשוק בשנה האחרונה.

אוזניות Vi, ישר מהקופסה, צילום: עומר כביר אוזניות Vi, ישר מהקופסה | צילום: עומר כביר אוזניות Vi, ישר מהקופסה, צילום: עומר כביר

חלק מהעיצוב הזה נעוץ בצורך - האוזניות כוללות לא מעט טכנולוגיה מתקדמת, ובראשה חיישן דופק לב שמשולב באוזנייה השמאלית, לצד הרכיבים שדרושים לכל אוזנייה אלחוטית. אבל העיצוב המגושם למראה הוא גם מעשה חשיבה אגרונומי. הקצוות העבים כבדים מעט ממרכז הקשת, ומעניקים לאוזניות נקודת איזון שנמשכת למטה. בריצה זה מרגיש מצוין. קשת האוזניות יושבת בלי לזוז ולנוע, ואחרי כמה דקות כבר שכחתי שהיא שם. הציפוי, מגומי רך ונעים, גם תרם לתחושה הטובה, ומנע תחושת אי־נעימות עם הגעת הזיעה.

העיצוב נראה מגושם, אך הן נוחות לשימוש, צילום: עומר כביר העיצוב נראה מגושם, אך הן נוחות לשימוש | צילום: עומר כביר העיצוב נראה מגושם, אך הן נוחות לשימוש, צילום: עומר כביר

שלושה כפתורים בצד ימין מאפשרים להנמיך ולהגביר את הווליום ולעצור או לנגן את המוזיקה. לחיצה כפולה על האוזנייה הימנית מאפשרת להעביר פקודות קוליות ל-Vi. בריצה, האוזניות עשו עבודה טובה במה שהן אמורות לעשות: להישאר באוזן, לנגן מוזיקה או להשמיע את הפקודות הקוליות של Vi ולנטר את הדופק.

כפתורי אוזניות Vi, צילום: עומר כביר כפתורי אוזניות Vi | צילום: עומר כביר כפתורי אוזניות Vi, צילום: עומר כביר

המאמנת: בניית מטרות והחדרת מוטיבציה

מאמנת הכושר מבוססת הבינה המלאכותית שיושבת בלב האוזניות מתגלה כייצור שונה מהסייענים החכמים שהתרגלנו אליהם. Vi היא הכל חוץ מסטנדרטית. היא יישות נעימה ומצחיקה ובעלת אופי מובהק שמתגלה כבר בהפעלה הראשונה של האוזניות. "שלום", היא מכריזה בקול רובוטי להחריד, "אני מאמנת הכושר החדשה שלך". הרהורי החרטה כבר החלו לבצבץ כשלפתע המאמנת צחקה והוסיפה בקול אנושי לחלוטין: "סתם בצחוק", והסבירה מי היא ומה הולך לקרות עכשיו.

המאמנת נשמעת קשוחה, אבל רק בהתחלה, צילום: getvi.com המאמנת נשמעת קשוחה, אבל רק בהתחלה | צילום: getvi.com המאמנת נשמעת קשוחה, אבל רק בהתחלה, צילום: getvi.com

העבודה העיקרית עם האוזניות מתבצעת דרך Vi, שמתעוררת באמת לחיים רק כשיוצאים לריצה הראשונה. היא מציגה את עצמה, מסבירה על יכולותיה, נותנת טיפים לשיפור הריצה, מתנצלת שהיא מדברת יותר מדי ומסבירה שזה רק בשעתיים הראשונות שבמהלכן היא צריכה להכיר את המשתמש. Vi מנצלת את הריצה לאיסוף פרטים חשובים, כמו מספר הפעמים בשבוע שהמשתמש מתכוון לרוץ או האם עבד בעבר עם מאמן ריצה, מעודדת את המשתמש לאורך המסלול, וכמובן מוסרת פרטים חשובים כמו קצב, דופק לב, או מרחק וזמן שנותרו עד לסיום האימון.

מספר רמות אימון לבחירה, צילום: getvi.com מספר רמות אימון לבחירה | צילום: getvi.com מספר רמות אימון לבחירה, צילום: getvi.com

אישית, אהבתי את הפטפטנות שלה. העידוד שלה הכניס מוטיבציה אמיתית להמשיך בריצה ולחזור להתאמן בעתיד. עם זאת, יש משתמשים שימצאו את השיחה הקבועה מעיקה במקצת. רמת הפטפטנות של Vi ניתנת לשליטה בהגדרות בין שלוש רמות: Lead the Way, A Little Less ו-Short and Sweet.

Vi לומדת את המשתמש ונעזרת לצורך כך במידע אישי מפלטפורמות הבריאות של גוגל ואפל, אם המשתמש אישר זאת. העצות שלה משתנות ומתפתחות לאורך זמן, והודות לניטור הקרוב של מדדי הגוף והפעילות הן תמיד מותאמות לצרכי וליכולות המשתמש. ככל שהשימוש בה מתארך, היא מכירה את המשתמש טוב יותר ויכולה להציע טיפים ותוכניות אימונים מותאמות אישית. כך, היא יכולה לעודד אותו להגיע למטרות מתקדמים יותר ולבנות את הפעילות כך שתתאים למטרות שהוא מבקש להשיג, למשל הורדת משקל או ריצה למרחקים ארוכים יותר. Vi היא לא סתם עוזרת חכמה עם אופי נעים לשיחה, אלא מערכת בינה מלאכותית מתקדמת שלא רק מוציאה את המשתמש מהבית אלא גם גורמת לו לרוץ חכם יותר וטוב יותר.

בשלב זה Vi תומכת רק באימוני ריצה, אך בעתיד צפויה לתמוך באימוני כושר נוספים. רכיבה על אופניים תהיה כנראה הבאה בתור. בלייפבים מתכוונים להרחיב בעתיד את יכולות Vi כך שתספק תמיכה בהיבטים של חיים בריאים ושמירה על כושר, כאלו שנוגעים לפעילות יומיומית ולא רק לאימוני כושר.

האפליקציה: פשטנות ותאימות למקובל בתחום

בניגוד לתחכום של מאמנת הכושר החכמה, אפליקציית המובייל שדרושה להפעלת האוזניות פשוטה להחריד. בהפעלה ראשונה יעלה מדריך שמסביר איך לחבר את האוזניות למכשיר וכולל סרטון קצר ונהיר שמדגים איך להחליף את המתאמים באוזניות, ומה הדרך הנכונה להרכיב אותן. לאחר מכן מופיע כן הליך הרשמה שבמסגרתו מוזמן המשתמש לבחור יעדים כמו שיפור כושר או הגברת מהירות הריצה.

אחר כך, ובכל הפעלה לאחר מכן, המסך הראשי מציג בחירה בין פעולות שונות: ריצה למרחק, ריצה על פני זמן, ריצה חופשית או רכיבה על אופניים. אייקון הדמות בצד שמאל למעלה יעלה את מסך הנתונים הסטטיסטיים שמסכמים את פעילות המשתמש, בעוד שאייקון המוזיקה בצד ימין מאפשר להגדיר את רשימת ההשמעה שתתנגן אוטומטית עם תחילת הפעילות. אפשר לבחור בשירים ששמורים על המכשיר או לנגן מוזיקה מאפל מיוזיק או ספוטיפיי. פודקאסטים לא משולבים באפליקציה, אך אפשר לנגן אותם בסיוע אפליקציה חיצונית.

כדי להתחיל באימון יש לבחור בסוג הרצוי וללחוץ על Let’s Go. בניגוד לאפליקציות אחרות, Vi לא תתחיל למדוד נתונים בתום ספירה שרירותית לאחור, אלא רק לאחר שזוהתה תזוזה מצד המשתמש. בסיום הריצה יוצגו באפליקציה המשתנים השונים: מרחק, מהירות ממוצעת, דופק ממוצע, קלוריות שנשרפו, מפת הריצה ועוד, עם אפשרות לשתף ברשתות חברתיות. בסך הכול, הסטנדרט באפליקציות כושר. לא יותר.

שורה תחתונה: תחושה של אימון עם אדם אמיתי

אוזניות Vi של לייפבים הן שילוב חכם בין חומרה לתוכנה ובינה מלאכותית, שהחשיבה על כל היבט והיבט בו ניכרת לכל אורך חוויית השימוש. הדבר בולט במיוחד ב־Vi, ביכולות שלה ובעיקר באינטרקציה שלה עם המשתמש. הריצה איתה מייצרת תחושה של אימון עם אדם אמיתי ולא עם מכונה חסרת לב. לפני ההתנסות הראשונה לא חשבתי שאהנה כל כך לרוץ איתה או שארצה לרוץ איתה שוב. כעת אני מחכה בציפייה לאימון הבא.

בודדים הנסיונות של חברות ישראליות להיכנס לשוק החומרה עם מותג עצמאי. אחד המפורסמים שבהם, מודו של דב מורן, נגמר בכישלון צורב. Vi מביאה לשוק שילוב ייחודי בין חומרה מוצלחת למערכת בינה מלאכותית מתקדמת עם אישיות מובהקת ומקורית. עם נתוני פתיחה כאלו, יש לה את היכולת לרוץ עד לקו הגמר.

תגיות