אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בריטניה: מיי איבדה את הרוב בפרלמנט; קורבין: "ברור מי ניצח" צילום: איי פי

בריטניה: מיי איבדה את הרוב בפרלמנט; קורבין: "ברור מי ניצח"

המפלגה השמרנית בראשות רה"מ אמנם מובילה עם 314 מושבים לעומת 261 ללייבור של קורבין, אך היא תתקשה לשלוט; קריאות בבריטניה להתפטרותה של רה"מ, אך לפי דיווחים אין בכוונתה לעשות זאת; הליש"ט נחלשת ומוקדם יותר כבר איבדה 2% מול הדולר; אנליסט: "התוצאה הגרועה ביותר לשווקים"

09.06.2017, 12:30 | שירות כלכליסט

דרמה פוליטית בבריטניה: המפלגה השמרנית בראשות רה"מ תרזה מיי אמנם מובילה בבחירות, אך היא נחלשה ביחס למצבה הנוכחי, איבדה את הרוב בפרלמנט ותתקשה להקים ממשלה חדשה. הדבר גם מעורר סימני שאלה ביחס לעתידה האישי של מיי, אך לפי דיווחים בבריטניה היא אינה מתכוונת להתפטר מתפקידה. עם זאת, בכירים במפלגתה צפויים לומר לה שעליה להחליש את שליטתה בה אם ברצונה להמשיך לכהן. בעקבות החשש ליציבות הפוליטית בממלכה, נחלשה הליש"ט ב-2% מול הדולר במהלך הלילה (ו'), ועדיין נסחרת במגמת ירידה אם כי מתונה יותר.

קראו עוד בכלכליסט

מספירת הקולות שצפויה להסתיים היום (ו') עולה כי השמרנים זכו ב-317 מושבים והם עדיין המפלגה הגדולה ביותר כשמפלגת הלייבור בראשות ג'רמי קורבין זכתה ב-261, אך מיי תתקשה לשלוט ותיאלץ להקים קואליציה, ווכבר עתה נשמעות קריאות בבריטניה להתפטרותה. נכון להיום מחזיקים השמרנים ביותר ממחצית מהמושבים - 330 מתוך 650 - ומשמעות התוצאות החלקיות שהתפרסמו עד כה היא שאיבדו את הרוב בניגוד להימור הפוליטי שנטלה מיי כשהכריזה על הבחירות. הלייבור החזיקה לפני הבחירות ב-229 מושבים. עוד לפי התוצאות החלקיות: המפלגה הסקוטית הלאומית זוכה ב-35 מושבים, הליברל דמוקרטים - ב-12, ושאר המפלגות - ב-24. 

רה"מ מיי לפני נאומה היום, צילום: איי אף פי רה"מ מיי לפני נאומה היום | צילום: איי אף פי רה"מ מיי לפני נאומה היום, צילום: איי אף פי

לפי המדגמים שהתפרסמו הלילה בחצות עם סגירת הקלפיות, השמרנים זוכים בסך הכל ב-314 מושבים בפרלמנט והלייבור זוכה ב-266 מושבים. המפלגה הסקוטית הלאומית זוכה לפי המדגמים ב-34 מושבים בפרלמנט והמפלגה הליברל דמוקרטית זוכה ב-14.

מיי הקדימה את הבחירות בתקווה שבכך תגדיל עוד יותר את הרוב שיש למפלגה השמרנית בראשותה וכדי שתגיע עם לגיטימציה גדולה יותר לשיחות המשא ומתן על הברקזיט, יציאת הממלכה מהאיחוד האירופי.

ראשת הממשלה מסרה את תגובתה הראשונית לתוצאות ובפנים עגומות אמרה כי "בזמן זה, המדינה זקוקה לתקופה של יציבות. אם המפלגה השמרנית זכתה ברוב המושבים, הדבר מחייב אותנו להבטיח תקופה של יציבות וזה בדיוק מה שבכוונתי לעשות". קורבין, שלא הסתיר את שביעות רצונו ואמר ש"די ברור מי ניצח" קרא למיי להתפטר ואמר כי "העם אמר שנמאס לו מפוליטיקה של צנע. רה"מ יזמה את הבחירות כי היא רצתה מנדט. ובכן, המנדט לו היא זכתה היא מתבטא באובדן מושבים של השמרנים, קולות שאבדו, תמיכה שאבדה ואמון שאבד". מנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית ניקולה סטרג'ן אמרה כי התוצאות הן "הרות אסון" עבור מיי והביעה אכזבה מהתוצאות המסתמנות למפלגתה.

ספירת הקולות, צילום: איי פי ספירת הקולות | צילום: איי פי ספירת הקולות, צילום: איי פי

המשמעות של התוצאות המסתמנות הן פלרמנט בו לאף אחת מהמפלגות אין רוב מוחלט (Hung parliament), ולדברי האנליסט קרייב ארלם מחברת אואנדה מדובר ב"תוצאה הגרועה ביותר מבחינת השווקים" מאחר שהיא יוצרת עוד שכבת אי ודאות לקראת שיחות הברקזיט. לדבריו, "הליש"ט איבדה 2% מיד לאחר פרסום המדגמים ונראית פגיעה מאוד לאפשרות של היחלשות נוספת".

קורבין הלילה, צילום: איי פי קורבין הלילה | צילום: איי פי קורבין הלילה, צילום: איי פי

 

מה יקרה אם קורבין יהיה זה שירכיב את הממשלה?

לנוכח התוצאות, הסיכויים שקורביין יהפוך לראש הממשלה מתחילים להיראות פחות ופחות דימיוניים.

אם אכן כך יהיה, הרי שיהיה עוד יותר קשה לנבא את תוצאות הברקזיט. במהלך שלושת העשורים שבו ישב בשוליים השמאלניים של מפלגת הלייבור, התנגד קורבין באופן עקבי למהלך האינטגרציה עם אירופה וגינה את האיחוד האירופי בטענה שהוא גוף תאגידי וקפיטליסטי. כמנהיג מפלגת הלייבור, הוא תמך בהישארותה של בריטניה בגוש אך לא עשה זאת בלב שלם. עם זאת, אמר כי אם תהיה בשלטון תקיים הלייבור את הברקזיט. המפלגה טרם הציעה תוכנית מפורטת למהלך אך מסרה כי בראש סדר העדיפויות שלה תהיה שמירת זכויותיה של בריטניה מול שוק המאוחד ואיחוד המכסים.

פרשנות למצביעים הבריטים נמאס מפוליטיקאים מזגזגים רה"מ מיי חזרה בדיוק על אותה טעות של קודמה, דיוויד קמרון שלקח את הממלכה המאוחדת למשאל עם על הברקזיט; השאלה החשובה ביותר עתה - מי יוביל את הדיונים מול האיחוד האירופי, כשהסיכויים להימצאות בריטניה בעמדת נחיתות רק הולכים וגוברים ניצן לונברג, 3 תגובותלכתבה המלאה

מאידך, המפלגה השמרנית עשויה  לפנות למפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית של צפון אירלנד, ה-DUP, כדי לקבל את תמיכתה, שכן מפלגה זו היא בת ברית טבעית שלה, והיא צפויה לזכות ב-10 מושבים. אולם גם ללייבור יש בנות ברית פוטנציאליות, ובראשן המפלגה הסקוטית הלאומית, שחרף כמה תבוסות משמעותיות עדיין הצליחה לגרוף את מירב המושבים הסקוטיים בפרלמנט הבריטי.

אלכס סלמונד, ראש המפלגה הסקוטית הלאומית וראש הממשלה המקומית לשעבר, היה בין אלו שאיבדו את מושבם בפרלמנט הבריטי. מסע הבחירות נשמע מעט אחרת בסקוטלנד מאשר ביתר חלקי הממלכה, וכלל קמפיין של המפלגה למשאל עם נוסף בעניין עצמאותה, שהפכה לקו פרשת המים בבחירות - כל המפלגות שהצליחו לרשום הישגים מתנגדות לפרישה של סקוטלנד.

 

מיי הגיעה מוחלשת לישורת האחרונה

מפלגה השמרנית החזיקה כאמור ברוב קטן אך משמעותי בפרלמנט והובילה בסקרים בפער ניכר מול מפלגת הלייבור. אך כתוצאה מזגזוגיה של מיי במהלך הקמפיין, ועל רקע אירועי הטרור הרצחניים בבריטניה שהטילו בספק את תפקודה בתחום ביטחון הפנים, היא הגיעה אתמול לישורת האחרונה כשמעמדה חלש במידה ניכרת. בקריאתה האחרונה למצביעים אמרה מיי: "אני אוכל לבנות מדינה טובה יותר ולעשות את ההסכם הנכון עם בריסל רק עם תמיכת העם הבריטי. לא משנה למי הצבעתם בעבר – אם זה העתיד שאתם רוצים תצביעו היום לשמרנים כדי שכולנו נוכל להמשיך יחד קדימה".

מנהיג מפלגת הלייבור, קורבין , שנחשב שנוי במחלוקת בקרב קהל הבוחרים וגם בשורות מפלגתו שלו עצמו בשל היותו איש שמאל קיצוני וכמי שהואשם בתמיכה בחמאס ובחיזבאללה הצליח במפתיע למשוך את המצביעים, ובפרט צעירים, תחת הסיסמה "עבור ההמונים, ולא המיעוט".

בכל הקשור למדיניות הפנים, הלייבור מציעה להעלות מסים ל-5% העשירים בבריטניה, לבטל שכר לימוד באוניברסיטאות, להשיק מיזמי תשתית בהיקף של 250 מיליארד ליש"ט ולהלאים מחדש את מערכת הרכבות ואת שירות הדואר.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
קורבין נבלה סרוחה אבל אני מסכים איתו בפסקה האחרונה
בריטניה צריכה להשקיע 250 מליארד ליש"ט, כדי שיהיו לה רכבות מהירות כמו בצרפת וספרד, מערכות מיחזור מיים כמו בישראל, ועצמאות אנרגטית ירוקה כמו גרמניה, שתוכל גם לתמוך במכוניות חשמליות בעוד 5 שנים ולהיפטר כליל מיבוא הנפט. היא יכולה בקלות להעלות את המס על העשירים ב3-5% בקלות שמכורים ללונדון וכרגע לא יכולים לעזוב גם ככה בגלל הליש"ט הנמוך כי הם יפסידו על הנכסים שלהם. בכל הקשור לברקסיט, בריטניה צריכה לקבל פטור ממדיניות ההגירה ולוותר על הרעיון הטפשי של לעזוב את האיחוד. האיחוד עצמו כבר השתנה בשנתיים האחרונות ולא רוצה לקלוט עוד מהגרים ופליטים, המצב בכלכלי השתפר בינתיים, ועד 2019 גם גרמניה, שוודיה, אוסטריה וספרד ילכו ימינה בעקבות צרפת, הולנד ומדינות מזרח אירופה.
אסי  |  09.06.17
לכל התגובות