אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב למדינות המפרץ: הקלו בחרם על קטאר צילום: בלומברג

ארה"ב למדינות המפרץ: הקלו בחרם על קטאר

מזכיר המדינה האמריקאי רקס טילרסון קרא לסעודיה ולשאר המדינות שמחרימות את האמירות לנקוט צעדים כדי להרגיע את המצב שהביא, לדבריו, למשבר הומניטרי. הנשיא טראמפ שוחח בטלפון עם נשיא מצרים א-סיסי ולאחר מכן נשא הצהרה: "קורא לקטאר להפסיק לממן טרור"

09.06.2017, 22:39 | ynet

מזכיר המדינה האמריקאי רקס טילרסון קרא הערב (יום ו') לסעודיה ולשאר מדינות המפרץ להקל בחרם שהטילו על קטאר. טילרסון אמר כי המהלך של מדינות המפרץ ומצרים הביא לתוצאות הומניטריות בלתי מכוונות ומשפיע על המאבק שארצות הברית מובילה נגד דאעש.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, המצור הוביל למחסור במזון באמירות. "הציפיות שלנו הן שהמדינות הללו ינקטו מיד בצעדים כדי להרגיע את המצב ולבנות אמון במטרה לפתור את המחלוקות שלהן זו עם זו", אמר מזכיר המדינה האמריקאי שהוסיף כי אמיר קטאר התקדם במגבלות שהוא מטיל נגד מימון טרור, אך הדגיש כי עדיין עליו לעשות יותר ובמהרה.

בתוך כך, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שוחח הערב בטלפון עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ודן עמו בסוגיה הקטארית ובצורך באחדות במפרץ. כך אמר גורם בכיר בממשל האמריקאי. זו הייתה השיחה הרביעית שטראמפ ערך עם מנהיגים באזור מאז פרוץ המשבר ביום שני. במהלך שיחותיו טראמפ מדגיש את הצורך באחדות, אך מבהיר שעל קטאר לשפר את התנהגותה, כך לפי אותו בכיר אמריקאי.

 

לאחר השיחה עם א-סיסי טראמפ נשא הצהרה על מדשאת הבית הלבן והאשים את קטאר בכך שבאופן היסטורי היא מממנת טרור בסכומים גבוהים מאוד. "החלטתי שזה הזמן לקרוא לקטאר להפסיק לממן טרור", אמר טראמפ שהביע תקווה כי הפסגה הערבית שבה השתתף בחודש שעבר בסעודיה תהיה ההתחלה של סוף מימון הטרור. "אף אומה תרבותית לא יכולה לסבול את האלימות הזאת או להסכים לאידיאולוגיה המרושעת הזאת להתפשט בחופיה", אמר נשיא ארה"ב.

תמים בן חמד אל ת תמים בן חמד אל ת'אני, על רקע דוחא, קטאר | צילום: שאטרסטוק, אי פי איי תמים בן חמד אל ת

מוקדם יותר הלילה, סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין פרסמו הודעה משותפת שבה הכריזו על 59 אישים ו-12 ארגונים ומוסדות כפעילי וישויות טרור שמקבלים מימון ותמיכה מקטאר. בהודעת יוזמות החרם נאמר כי מדובר רק במספר ראשוני שאמור להתעדכן בהמשך וכי ההכרזה על אותם אישים נובעת מהמחויבות של אותן מדינות להיאבק בטרור לייבש את מקורות מימונו, להיאבק באידיאולוגיה הקיצונית והאמצעים להפצה ולפעול במשותף כדי למגר אותה ולהגן על החברות ממנו.

ההודעה האשימה את קטאר בהפרת המחויבויות וההסכמים שנחתמו עמה ואשר כוללים התחייבות שלא לתמוך או לתת מקלט לגורמים או ארגונים שמאיימים על ביטחון המדינות: "קטאר התעלמה מהמגעים החוזרים ונשנים שקראו לה לעמוד במה שהיא חתמה עליו בהסכם ריאד ב-2013 ומנגנוני הביצוע שלו וההסכם המשלים ב-2014".

קטאר דחתה בתוקף את הרשימה שפרסמו ארבע המדינות. בהודעה רשמית נמסר בתגובה כי מדובר בהאשמות "חסרות כל בסיס". עוד צוין בהודעת התגובה כי "קטאר עשתה רבות במלחמה נגד הטרור, הרבה יותר מארבע המדינות".

מאמר בסעודיה: "חמאס בוגד בסוגיה הפלסטינית"

על רקע ניסיונות התיווך האמריקאים נמשכים חילופי ההאשמות בין חמאס וסעודיה. רועי קייס מדווח כי בארגון הטרור נדהמו השבוע מהצהרתו חסרת התקדים של שר החוץ הסעודי עאדל אל-ג'ובייר בפריז, לפיה על קטאר להפסיק לתמוך בתנועות כמו חמאס והאחים המוסלמים. הצהרתו של אל-ג'ובייר מהווה סוג של מפנה במדיניות הסעודית. רק באותו יום פרסם משרד החוץ הסעודי סרטון תדמית שמסביר את מעשיה של קטאר באזור ונעשתה הפרדה ברורה בין התמיכה באחים המוסלמים לבין העמקת הפילוג הפנים פלסטיני באמצעות התמיכה בחמאס.

האמירה של אל-ג'ובייר שהציב את חמאס והאחים המוסלמים באותה נשימה גרמה לחמאס להוציא הודעת נגד שבה יצאה התנועה העזתית נגד דבריו של הבכיר הסעודי. אתמול בתגובה לתגובה של חמאס פרסם העיתון הסעודי "עוכאז" מאמר בעילום שם ובו ביקורת חריפה ביותר נגד חמאס. "עוכאז" נחשב לאחד מהעיתונים שמבטאים בצורה החריפה ביותר בשנים האחרונות את האג'נדה של סעודיה באזור ומגויס אליה.

הכתבה נפתחה במשפט: "האם לא היה מוטב לתנועת חמאס, במקום למתוח ביקורת על הצהרותיו של שר החוץ הסעודי עאד אל-ג'ובייר, להזדרז ולשים קץ לאסון ההומניטרי שהיא הביאה לרצועת עזה ולהציל יותר משני מיליון פלסטינים שהיא כפתה עליהם להיות במעצר בית ושהיא השאירה אותם בכלא הגדול שלה?".

כותב המאמר האלמוני הוסיף כי "המצב שחוו התושבים בעיר מוסול כשדאעש השתלט על העיר לא שונה בהרבה ממה שמבצעת חמאס ברצועת עזה. שלילית כספי הסיוע ההומניטרי מהתושבים והשימוש בכספים האלה לשהייה במלונות הפאר שמנהיגי הארגון פוקדים, בנוסף לחפירת המנהרות ושלילית תושבי הרצועה ממים, חשמל וטיפול מהווה בגידה בסוגיה הפלסטינית".

תגיות