אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הנדל"ן הכי מדהים הוא הנדל"ן החלומי שנמצא אצלנו בראש" צילום: צביקה טישלר

"הנדל"ן הכי מדהים הוא הנדל"ן החלומי שנמצא אצלנו בראש"

אומר האמן יואש פלדש, שמציג בתערוכתו החדשה בתי חלומות שתכנן עבור בנימין נתניהו, אליעזר פישמן, נוחי דנקנר, בצלאל סמוטריץ' ואנשי ציבור ועסקים אחרים

11.06.2017, 09:07 | ענת ברזילי

"בכניסה לבית הציבורי של בנימין נתניהו יש משגר טילים", מסביר הצייר יואש פלדש את הרישום הפארודי שלו, העשוי באופן ילדי והיתולי, ובו תוכנית ל"דיור ציבורי" עבור משפחת נתניהו. "זהו בית עם ארבעה מפלסים", ממשיך פלדש בתיאור, "נכנסים אליו דרך חבל הקשור לקלשון, שלצדו תחובים שלושה קלשונים נוספים, כך שאין כניסה לנכים. הבית עצמו פתוח לכיפת השמים, ובסלון מוצבת תיבת תצוגה של פירות מיניאטוריים מרחבי העולם. בחדר השינה יש שתי מיטות יחיד, וכל אחת מהן מכוסה בזכוכית. שלושה צינורות אוויר מחברים בין המיטות לתחושה של אינטימיות משותפת. בני הזוג לא יודעים שבקומה שתחתיהם יש חלל עצום וחמישה שואבי אבק רובוטיים נעים בו, אבל יש להם רק תחנת עגינה אחת, כך שהם במצב של מחסור מתמיד". 

הבית שתכנן פלדש עבור ענבל אור. שואב אבק רובוטי הפוך, צילום: יואב פלדש הבית שתכנן פלדש עבור ענבל אור. שואב אבק רובוטי הפוך | צילום: יואב פלדש הבית שתכנן פלדש עבור ענבל אור. שואב אבק רובוטי הפוך, צילום: יואב פלדש

ציור זה הוא אחד בסדרה ששמה "הדיור הציבורי" באוצרות דנה גילרמן, המוצגת בימים אלה כחלק מהמיצב הפרפורמטיבי־סאטירי בבית האדום שבשכונת שפירא בתל אביב. פלדש, עיתונאי בעברו והיום סמנכ"ל קריאייטיב בבית הקונספטים אלנבי, מגדיר את עצמו "חיצוני לעולם האמנות".

ב־2015 עלה לכותרות בגלל דיוקן שעמד להציג בתערוכה קבוצתית שהתקיימה בחלל אמנות עצמאי בתל אביב: פלדש צייר אז דיוקן של יאיר נתניהו, ועד מהרה קיבל מכתב התראה מעורך דינו של נתניהו ובו דרישה להסיר את הציור מהתערוכה. ידיעה בנושא פורסמה ב"הארץ" והוסרה אחרי כמה שעות. הכתבים, שבימים לפני כן נהרו בהמוניהם לראיין את פלדש, נעלמו ללא שוב. לשאלה אם הוא לא מפחד להסתבך שוב עם משפחת נתניהו עונה פלדש בפשטות: "מה נותר אם לא לפחד?".

במסגרת התערוכה תכנן פלדש בתים לאנשי ציבור נוספים מתחומי העסקים והפוליטיקה, ובהם ענבל אור, נוחי דנקנר, רקפת רוסק־עמינח ובצלאל סמוטריץ'. לאליעזר פישמן תכנן בית ללא כניסה, שאפשר להיכנס אליו רק דרך מחילה קטנה שנמצאת בתחתיתו.

יואש פלדש מקים את הפרויקט בבית האדום. "על חורבות הפנטזיות של משפחה ערבית", צילום: צביקה טישלר יואש פלדש מקים את הפרויקט בבית האדום. "על חורבות הפנטזיות של משפחה ערבית" | צילום: צביקה טישלר יואש פלדש מקים את הפרויקט בבית האדום. "על חורבות הפנטזיות של משפחה ערבית", צילום: צביקה טישלר

"הרעיון לפרויקט עלה ב־2013, כשכולם עוד חשבו שמשבר הדיור עומד להסתיים, אחרי המחאה של 2011", מספר פלדש. "לי עצמי היה אז בן זוג, שבינתיים נפרדתי ממנו, והיה אז רגע שבו חשבנו לקנות דירה". פלדש חיפש בתל אביב במשך שנתיים, שבמהלכן ראה עשרות דירות. "ראינו בתים מוזנחים מאוד ודירות משופצות כחדשות. נחשפתי לתופעות של דירות חדשות של 85 מ"ר עם שלושה חדרי שירותים ושני חדרי אמבטיה או לכאלה עם חדר אחד ללא חלונות". 

הבית שתכנן פלדש לליהי ויאיר לפיד. חלל מרוצף במזלגות משוננים, צילום: יואב פלדש הבית שתכנן פלדש לליהי ויאיר לפיד. חלל מרוצף במזלגות משוננים | צילום: יואב פלדש הבית שתכנן פלדש לליהי ויאיר לפיד. חלל מרוצף במזלגות משוננים, צילום: יואב פלדש

"מאז החוויה הזאת התחלתי לחשוב על המונח בית יותר לעומק", מסביר פלדש. "העולם הוא מקום עצום ורחב, ולמרות זאת אני מעדיף לבלות את רוב זמני ב־60–100 מ"ר. כשאתה מסתכל על הדברים מלמעלה, אתה מבין שבחרת את הבית שבו אתה גר באופן די שרירותי. אחרי שנתיים של חיפושי דירה הבנתי שהבית הממשי הוא רק ניסיון לייצר העתק־מראה של הבית שנמצא בתוך הראש. המרחב הפיזי הוא מרחב שמגביל את הבית ולא מגדיר אותו. המרחב האמיתי הוא לא הבית הפיזי, והנדל"ן הכי מדהים הוא הנדל"ן החלומי שנמצא אצלנו בראש".

אתר לבתים חלומיים

עם התובנה הזאת החליט להקים אתר שנקרא "בתים חלומיים - יואש פלדש נדל"ן", ובאמצעותו הזמינו ממנו אנשים ציורי בתים חלומיים תמורת תשלום סמלי. הפרויקט, שפורסם גם בלוחות מכירת נדל"ן כמו יד 2 והומלס, הביא כמה לקוחות מבולבלים. "מחיר של 124 שקל לדירה ללא הגבלת מ"ר פיתה הרבה אנשים, שחשבו שמדובר בסיפור אמיתי", אומר פלדש.

השבוע הפך פלדש את הפרויקט הנחלם לממשי בבית האדום. מדובר בווילה פלסטינית עתיקה ומוזנחת, שיזמי נדל"ן צעירים, המכונים בשכונת שפירא התל־אביבית "המטכ"ליסטים", השקיעו השקעה ראשונית כדי להפוך אותה לבית תרבות. מצד אחד זו יוזמה ברוכה, ומצד שני היא מסמנת את תרבות ההשכחה של ההיסטוריה המקומית. על כך אומר פלדש, שמרגיש שהוצנח לכאן פנימה: "אני בונה את הפנטזיה שלי על חורבות החיים והחלומות של המשפחה הערבית שחייתה פה", ומוסיף: "המקום הטהור ביותר הוא זה שאינו קיים, לטוב או לרע, בתוך ראשינו".

עבור עשרת ימי התערוכה בנה פלדש דירה חלומית בת 12 מ"ר על במה מוגבהת וללא קירות. הדירה וכל החפצים בה צבועים בצהוב חיוור, שבקטלוג של טמבור נקרא "Remember Me". שלושה שירותי כריעה ממוקמים במטבח, כשקיר נמוך מסתיר אותם, ושלושה שואבי אבק רובוטיים נעים בחלל ללא הפסקה. בצד הבמה תקועים ברצפה מזלגות כדי למנוע מהרובוטים ליפול, ואחת לכמה זמן פלדש מפזר גרגירי קינואה ועדשים כתומות, "נותן לרובוטים תעסוקה". בין שאלה מגבים התקועים בקיר, ליד מיטתו, המונְעים ממבקרים בתערוכה להתקרב, ובין שטוסטרים צבועים בצהוב המסודרים בשורה ומהווים תחליף לקיר, רעיון דירת החלומות הוא סימבולי, וחפצי הבית הפשוטים מנוטרלים מהייעוד המקורי שלהם, אך באופן סאטירי הופכים לייצוג של בית.

דירה ב־97 שקל

בכניסה לדירה החלומית ממוקם שולחן הציור שלו, שלידו קיבל את פני מי שרצו לרכוש אותה. כל קונה כתב כמה פסקאות על עצמו, על הדיירים הנוספים בבית ועל תחביביהם. במעמד הרכישה (דירה חלומית עולה 97 שקל) קיבלו הרוכשים מפתח שהוברג לתוך פיסת עץ, וכך הפך ממפתח רגיל למובחן. בצהרי שבת הקרובה (17 ביוני), באירוע סגירת התערוכה, הם יקבלו את תכנון בית החלומות.

תגיות