אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העלות המוערכת החדשה של טוקיו 2020: 12.6 מיליארד דולר צילום: רויטרס

העלות המוערכת החדשה של טוקיו 2020: 12.6 מיליארד דולר

תג המחיר של אולימפיאדת טוקיו 2020 הוכפל כמעט לעומת ההערכה הראשונית, גם לאחר מאמצים לקיצוץ עלויות

13.06.2017, 17:11 | שירות כלכליסט

משלמי המסים שימו לב: אירוח אולימפיאדה קרוב לוודאי שיהיה גבוה בהרבה מכפי שמפורסם.

קראו עוד בכלכליסט

יוריקו קויקה. עלות אולימפיאדת לונדון ב-2012 שולשה לעומת ההערכות בהצעה מ-6.5 מיליארד דולר ל-19 מיליארד דולר, צילום: איי אף פי יוריקו קויקה. עלות אולימפיאדת לונדון ב-2012 שולשה לעומת ההערכות בהצעה מ-6.5 מיליארד דולר ל-19 מיליארד דולר | צילום: איי אף פי יוריקו קויקה. עלות אולימפיאדת לונדון ב-2012 שולשה לעומת ההערכות בהצעה מ-6.5 מיליארד דולר ל-19 מיליארד דולר, צילום: איי אף פי

תג המחיר של אולימפיאדת טוקיו 2020 הוכפל כמעט לעומת ההערכה הראשונית, גם לאחר מאמצים לקיצוץ עלויות.

סיבה מרכזית היא שהערים לא כוללות חלק ניכר מהעלויות הנלוות כשהן מגישות את ההצעה לאירוח האולימפיאדה. כך לפי שיניצ'י אויאמה, מומחה למדיניות ציבורית ביפן שעמד בראש ועדת חקירה ממשלתית סביב עלות האולימפיאדה ביפן.

הנתונים המופיעים בהצעה כוללים רק מרכיבי ליבה, כמו המתקנים המרכזיים, כך שקל יותר להשוות את ההצעות. תכנוני מבנים, אמצעי ביטחון, תחבורה ועלויות אחרות כמעט ולא נכללים. אך ייתכן ומשלמי המסים לא מודעים לכך שנתוני ההצעה לא מלאים, והעלות הסופית תהיה גבוהה יותר.

מארגני אולימפיאדת טוקיו הודיעו בשבוע שעבר שהעלות המוערכת עומדת כעת על 1.4 טריליון ין (12.6 מיליארד דולר). כשטוקיו נבחרה לארח את האולימפיאדה בספטמבר 2013, הסכום המוצע עמד על 730 מיליארד ין (6.6 מיליארד דולר).

בדומה, עלות אולימפיאדת לונדון ב-2012 שולשה לעומת ההערכות בהצעה מ-6.5 מיליארד דולר ל-19 מיליארד דולר. "מדינות מפותחות רבות מודעות עכשיו לדפוס ומעדיפות להתרחק מהאולימפיאדה", אומר אויאמה, מרצה באוניברסיטת קיו בטוקיו. אם יערכו סקר במרבית המדינות הדמוקרטית ימצאו שהציבור מסרב שכספי המסים ישמשו למימון אירועי ספורט יקרים.

עלויות בנייה גבוהות ביפן תרמו גם כן לעלייה בתקציב, זאת בנוסף להוספת 5 ענפי ספורט חדשים לאחר שהבירה היפנית נבחרה. עם זאת, מרבית העלייה קשורה לעלויות שאינן קשורות בבנייה.  

תג המחיר של 51 מיליארד דולר שעלתה אולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014, גרמה למספר ערים לפרוש מהמרוץ לאירוח אולימפיאדות 2022 ו-2024. נשיא הוועד האולימפי תומאס באך שנכנס לתפקיד ב-2013, מקדם מדיניות קיצוצים בעלויות, וזאת על מנת לעודד ערים להגיש מועמדות לאירוח אולימפיאדות עתידיות ולמזער את הנזק למותג האולימפי.

הוועד האולימפי מעודד את השימוש במתקנים קיימים וזמניים במקום לבנות חדשים. המארגנים בטוקיו העבירו כמה תחרויות מחוץ לעיר על מנת לעמוד בכך.

מושלת טוקיו יוריקו קויקה עשתה מאמץ נוסף לקיצוץ עלויות לאחר שנכנסה לתפקיד בקיץ, זאת לנוכח ההערכה כי העלות תטפס ליותר מ-3 טריליון ין (27 מיליארד דולר). המאמצים דחו למשך שישה חודשים הסכם על האופן בו הצדדים השונים יחלקו בעלויות. "מרגע שטוקיו נבחרה כעיר המארחת של אולימפיאדת 2020, המאמצים של הוועדה המארגנת ושל הוועד האולימפי הסתכמו בחסכון של מעל 200 מיליארד ין", אמר טושירו מוטו, מנכ"ל הוועדה המארגנת. "אנחנו מאמינים שיש מקום לקיצוצים נוספים".

בהתאם לתכנית הקצאת עלויות, עליה הוכרז בשבוע שעבר, עיריית טוקיו והוועדה המארגנת יחלקו ביניהן עלויות של 600 מיליארד ין (5.4 מיליארד דולר) כל אחת. הממשלה תקצה 150 מיליארד ין (1.4 מיליארד דולר).

עדיין צריך לחלק את 35 מיליארד ין הנותרים (315 מיליון דולר) בין טוקיו והרשויות המקומיות הסמוכות, שיארחו חלק מהתחרויות.

"מתוך מטרה להפחית אף יותר את התקציב הכולל, ההסכם התקדימי שהושג בשבוע שעבר מפחית את השימוש בכספי ציבור בארגון המשחקים ומעלה את שיעור הכסף הפרטי שיהיה בשימוש", אמר מוטו.

לפי דו"ח שפורסם בסתיו שעבר על ידי ועדת החקירה של טוקיו, הערים מציגות תמיד את הקצה נמוך של ההערכות העלויות, וזאת במטרה לקדם את התפיסה שהן מאמצות גישה שמרנית. הוועדה המארגנת בסופו של דבר תפורק, ולפי תנאי הסכם האירוח, משלמי המסים בטוקיו הם שיאלצו להשלים עם יהיו חסרים.

תגיות