אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם אין תשואה באג"ח, תאכלו מניות צילום: יואב זוהר

אם אין תשואה באג"ח, תאכלו מניות

בשוק שבו האפיק הקונצרני מעניק תשואה נמוכה, אין למשקיעים ברירה אלא לצאת לצוד מניות

15.06.2017, 10:41 | אלי שמעוני
שנת 2017 מסתמנת כשנת מפנה בבורסת תל אביב. בגזרת שוק המניות חוותה הבורסה עשור שחון, שבו מספר החברות שמחקו את מניותיהן מהמסחר עלה על מספר החברות שהנפיקו בה מניות. בעשור האחרון בלבד נחתך ב־30% מספר המניות הנסחרות בבורסה, מ־654 חברות ל־452 חברות בשלהי 2016. וזה קרה לאחר תקופה שבה מהפכת המחשוב הפכה את המסחר בבורסה לנגיש וזמין; שהכלכלה הישראלית השתפרה פלאים; ושהתמ"ג, במונחים דולריים, זינק ביותר מפי 3. אבל הבורסה, שאמורה לשמש ראי למצב הכלכלי, התכווצה.

בזמן שמבחר המניות צומצם, היצע האג"ח בבורסה של תל־אביב זינק. שוק האג"ח המקומי שגשג בעשור האחרון בכל הפרטרים: במספר החברות המגייסות, בהיקף הסדרות ובשווי המצרפי של החוב. מתחילת 2017 גייסו החברות בבורסת תל אביב כ־20 מיליארד שקל באג"ח בהנפקות לציבור (לא כולל רצף מוסדיים). זאת בהמשך לגיוסי חוב של כ־63 מיליארד שקל בשנת 2016.

אולם גם לגורם המשיכה של האג"ח יש גבול. הביקוש הגואה לאג"ח והירידה בתשואה שהן מעניקות גרמו להתכווצות המרווח של חברות מגייסות לעומת האג"ח הממשלתיות. לפיכך האג"ח הקונצרניות מעניקות תשואה נמוכה במיוחד.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

רוצים סיפורים חדשים

נוכח סביבת הריבית האפסית והתשואה הנמוכה שמעניק האפיק הקונצרני, המשקיעים מנסים לצוד תשואה במניות. מגמה זו הביאה לעלייית מדד המניות בשנים האחרונות, בעיקר מניות השורה השלישית והרביעית. בפברואר השיקה הבורסה את המדדים החדשים, שנועדו להגדיל את מספר המניות במדדי הדגל ולהזרים ביקושים לקשת רחבה יותר של מניות. מדד הדגל של הבורסה השתנה ובמקום לכלול 25 מניות (ת"א־25) הוא כולל 35 מניות (ת"א־35) של החברות הגדולות בבורסה מבחינת שווי השוק שלהן. מדד ת"א־75 חדל להתקיים ובמקומו הושק מדד ת"א־90, הכולל את 90 המניות הבאות לאחר 35 הגדולות. מדד זה עלה בחצי השנה האחרונה ב־14%.

עליית מדדי המניות הפכה את הבורסה בתל אביב לסביבה נוחה למדי להנפקות חדשות. רמת המכפילים עלתה והבררנות של המשקיעים פחתה, והם קונים גם סחורה ביוקר. אחרי שנים של עליות, המשקיעים בתל אביב יותר נוחים לאמץ סיפורים חדשים, על חברות חדשות, וגם לקלוט סחורה של חברות שכבר נסחרות.

ריקושטים מאמריקה

החברות התל אביביות מקבלות רוח גבית גם מחוזקו היחסי של השקל, בעיקר לעומת הדולר. בשנים האחרונות התפתח טרנד הן בקרב משקיעים פרטיים והן בקרב מוסדיים "להוציא" את ההשקעות אל מעבר לים. זה קרה ממגוון סיבות, בהן עודף רגולציה על גופים מוסדיים וגודלו המכובד של תיקי המוסדיים לעומת שווי החברות.

כשאין הנפקות חדשות, המשקיעים מאבדים עניין. והמניות הן אותן המניות כבר שנים. גם המשקיעים הפרטיים מאסו בביצה המקומית, באותם הפרצופים והשמות המוכרים, וחיפשו אפיקים בחו"ל. וכך, מתחילת 2017 עלה מדד S&P 500 ב־9%. עבור משקיע ישראלי שלא עשה הגנות מפני ייסוף השקל - פעולה שעולה כסף ודורשת מעקב - התשואה שהניב המדד האמריקאי קרובה לאפס. כיצד? הדולר נחלש מתחילת השנה בשיעור דומה לשיעור העלייה במדד המניות. כך שאת כל רווחי מדד המניות האמריקאי במונחים שקליים, לקח הדולר. ההבנה שאחזקת תיק מניות דולרי נגסה בכל הרווח השנתי מחזירה לא מעט משקיעים לחיק החמים של הבורסה המקומית - וההנפקות החדשות בהחלט נהנות מזה.

תגיות