אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפחות 17 עובדי בניין נהרגו בהכנות למונדיאל 2018 ברוסיה צילום: אם סי טי

לפחות 17 עובדי בניין נהרגו בהכנות למונדיאל 2018 ברוסיה

דו"ח של ארגון זכויות האדם יומן רייטס ווץ' חושף: עובדי הבניין באצטדיונים ברוסיה סובלים מניצול ומתנאי עבודה מחפירים

16.06.2017, 14:01 | שירות כלכליסט
17 עובדי בניין לפחות נהרגו ואחרים סובלים מניצול ותנאי עבודה גרועים באתרי הבנייה של האצטדיונים לאירוח מונדיאל 2018 ברוסיה, כך חושף דו"ח של ארגון זכויות האדם יומן רייטס ווץ' (Human Rights Watch). עוד עולה מהדו"ח כי פיפ"א סובלת מהעדר שקיפות ולא הצליחה להוכיח כי מערכת הניטור שלה זיהתה, מנעה ותיקנה את תנאי העבודה בבניית האצטדיונים.

קראו עוד בכלכליסט

"פיפ"א נמצאת בשלב הקרתזיס שאחרי השחיתות, אך למרבה הצער זה מרגיש כמו עוד מאותו הדבר", אמרה ג'יין ביוקאנן שחיברה את הדו"ח. היא התייחסה לגל המעצרים של בכירים בארגון ב-2015 שנחשדו בסחיטה, הונאה והלבנת הון.

הדו"ח, המתפרס על פני 34 עמודים, הוא הניתוח המקיף ביותר עד כה של תנאי העבודה לקראת המונדיאל שייערך ב-12 אצטדיונים ב-11 ערים ברחבי רוסיה בין התאריכים 14 ביוני ועד ה-15 ביולי, 2018.

17 מקרי המוות באתרי הבנייה תועדו על ידי איגוד עובדי הבנייה והעץ (Building and Wood Workers’ International) שבסיסו בשוויץ.

בעבודות הבנייה לקראת אולימפיאדת החורף שנערכה בסוצ'י ב-2014 נהרגו 70 עובדים לפחות, לפני אולימפיאדת ריו ב-2016 נהרגו 13 עובדי בנייה, 6 לפני אולימפיאדת בייג'ינג ב-2008, ובלונדון ב-2012 לא נהרג אף עובד, כך על פי הנתונים שאספו באיגוד.

אמבת יוסון, מזכ"ל האיגוד אמר השבוע כי ההערכה היא כי מספר ההרוגים ברוסיה עוד יעלה, שכן העבודה נעשית מגובה רב ויש לחץ למהר להשלים את הבנייה לפני תחילת הטורניר. "זה צריך לשמש כקריאת השכמה", אמר יוסון. "יש להם את הניסיון של סוצ'י, אז היו אמורים ללמוד מזה. במקרה של סוצ'י, מרבית התאונות וההרוגים קרו לקראת סוף הבנייה. הם היו צריכים להיות חכמים יותר הפעם".

לפיכך, יוסון קרא לפיפ"א להשתמש בסמכות שלה כדי להפעיל לחץ על הממשלה הרוסית שתוודא שחברות הבנייה מתייחסות "ברצינות" לעניין.

נציגים מהוועדה המארגנת המקומית לא הגיבו על ממצאי הדו"ח. מפיפ"א נמסר כי הם חולקים עם ארגון הזכויות את אותה מטרה "להבטיח תנאי עבודה ראויים" באצטדיונים שישמשו למונדיאל, אך חלקו על המסר הכללי של הדו"ח לגבי "הניצול באתרי הבנייה".

התוכנית של פיפ"א לנטר את בטיחות העובדים באצטדיונים ברוסיה יצאה לדרך באפריל 2016, ולפי הצהרת הארגון זו תוכנית "נרחבת יותר מכפי שעשתה כל פדרציית ספורט עד כה לזהות ולהתייחס לבעיות הנובעות לזכויות אדם ועבודה".

לאחר 58 ביקורות באצטדיונים נרשמה ירידה של 72% בבעיות הקשורות לזכויות עובדים, כך לפי ההצהרה. "זו הוכחה שמערכת הניטור מסייעת לשפר את תנאי העבודה".

עם זאת, ההצהרה של פיפ"א לא פירטה אילו הפרות זכויות התגלו, כמה עובדים נפגעו כתוצאה מכך וכיצד תוקנו הבעיות. לדבריה של ביוקנן, מחברת הדו"ח, היעדר השקיפות הזו היא בעיה מתמשכת בפיפ"א. "קשה להעריך את מידת היעילות של המערכת", הסבירה. "הם מצפים שפשוט נאמין להם".

הסמל של מונדיאל רוסיה 2018, צילום: אי פי איי הסמל של מונדיאל רוסיה 2018 | צילום: אי פי איי הסמל של מונדיאל רוסיה 2018, צילום: אי פי איי

בפיפ"א התלוננו בתמורה כי ביומן רייטס ווץ' חלקו רק לאחרונה את תוצאות המחקר שלהם. אולם בארגון הזכויות טוענים כי מרבית המידע לגבי בעיות העבודה ברוסיה הוא נחלת הציבור כבר קרוב לעשור. לפי הדו"ח, תועדו עובדים בשישה אתרי בנייה של אצטדיונים שלא קיבלו חוזים כפי המתחייב לפי החוק. חלקם אף לא קיבלו שכר או רק שכר חלקי, ובחלק מהמקרים נאלצו להמתין חודשים לקבלת המשכורת. כמו כן, חלק מהעובדים נדרשו לעבוד בטמפרטורות נמוכות של עד מינוס 25 מעלות צלזיוס מבלי לקבל הגנה מספקת נגד הקור.

העובדים אף סיפרו לחוקרים כי מאבטחים מנעו מחלקם להביע את התרעומת שלהם מתנאי העבודה והם חוששים מתגובת המעסיקים לכך שיחשפו את הבעיות. בארבעה אצטדיונים העובדים ארגנו שביתות במחאה על תנאי העבודה.

נציגי הארגון ביקרו ב-7 אתרי בנייה למונדיאל ב-2016 וב-2017 וראיינו 42 עובדים מקומיים וזרים. היכולת לתעד בצורה מקיפה את תנאי העבודה נפגעה, לדברי המחברים בשל אווירת "פחד, חשש וחשאיות".

בארגון אף דיווחו כי ב-16 באפריל נעצר אחד החוקרים למשך שלוש שעות בתחנת המשטרה בוולגוגרד. בעקבות זאת הופסקה החקירה.

המקרים המתוקשרים ביותר של נהלי עבודה מחמירים כללו עובדים מצפון קוריאה שמסייעים בבניית האצטדיון בסנט פטרבורג. לפי הדיווחים האחרונים שהתפרסמו במגזין הכדורגל הנורבגי Josimar ובעיתון הבריטי הגרדיאן, תנאי העבודה של העובדים מצפון קוריאה מזכירים עבודה בכפייה וכוללים שעות מרובות, הפסקות מועטות, שכר נמוך ותנאי מגורים מחפירים. לפחות עובד אחד מצפון קוריאה נהרג.

במכתב ששלחה פיפ"א ליומן רייטס ווץ' מה-8 ביוני, טענו בארגון כי מערכת הניטור מצאה שהצפון-קוריאנים כבר לא עובדים שעות רבות מדי באף אחד מהאצטדיונים ברוסיה. עם זאת, בפיפ"א לא ציינו מה עלה בגורלם של אותם עובדים. "לא צריך להתאמץ מדי כדי להבין שהמצב חמור מבחינתם", אומרת ביוקנן. "האם נמצא פתרון לעובדים הללו. האם קיבלו פיצוי על הסבל שלהם? האם הוענקה להם הגנה? זה מאוד מטריד". עוד הוסיפה ביוקנן: "התחושה היא שבפיפ"א מתנערים מאחריות בכך שהם אומרים שהם עובדים קשה כדי לוודא שאין יותר עובדים כאלה".

תגיות