אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טובות ההנאה, ההדלפות וההסדרים: כך תיאמו קבלנים מכרז תשתיות בשוהם צילום: מוטי קמחי

בלעדי לכלכליסט

טובות ההנאה, ההדלפות וההסדרים: כך תיאמו קבלנים מכרז תשתיות בשוהם

כתבי החשדות בפרשת קרטל הקבלנים שבו חשודים גבי מגנזי ובכירים בדניה סיבוס שבשליטת לב לבייב, חושפים כיצד פעלו לכאורה המעורבים לתאם ביניהם מי יזכה במכרז בהיקף של 60 מיליון שקל. עובדת בחברה הכלכלית שוהם שהדליפה על פי החשד מידע על המכרז קיבלה מקבלן בושם, יין, תלושי קנייה ואלפי שקלים

17.06.2017, 17:29 | תומר גנון

ביום רביעי הודיעו הפרקליטות ורשות ההגבלים העסקיים על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד גבי מגנזי, בעל השליטה בחברת אברות הבורסאית ומגנזי תשתיות, וכן נגד מנכ"ל חברת התשתיות דניה סיבוס (מקבוצת אפריקה ישראל) רונן גינזבורג והחברה עצמה.

קראו עוד בכלכליסט

 השניים חשודים בתיאום הצעות במכרז תשתיות בישוב שוהם בשנת 2011 עם בכיר נוסף בדניה סיבוס (מחברות התשתיות הגדולות בישראל): מנהל אגף ההנדסה רונן כהן.

בעל השליטה באברות גבי מגנזי. היה זה שעל פי החשד ניהל את המכרז מאחורי הקלעים בעל השליטה באברות גבי מגנזי. היה זה שעל פי החשד ניהל את המכרז מאחורי הקלעים בעל השליטה באברות גבי מגנזי. היה זה שעל פי החשד ניהל את המכרז מאחורי הקלעים

"מדובר באחת מפרשות התיאום החמורות ביותר שנחקרו בשנים האחרונות על ידי רשות ההגבלים", אמר בסוף השבוע מקורב לחקירה. "הדרך שבה פעלו על פי הראיות המעורבים כגון בכירי דניה סיבוס, ובמיוחד הגורם המכונן של הקרטל, איש העסקים גבי מגנזי, מעידה שהליך תחרותי והוגן לא היה כאן".

כתבי חשדות בפרשה שהגיעו לידי "כלכליסט", חושפים את השיטה לכאורה שבה פעלו המעורבים כדי "להנדס" מי יהיו הקבלן הראשי וקבלן המשנה שיזכו לבצע את העבודות בפרויקט באזור התעשייה הצפוני "היי פארק" בשוהם, שהיקף העבודות בו בפועל עמד לבסוף על כ-60 מיליון שקלים. הדלפת מידע, טובות הנאה, שיחות תיאום – על פי כתבי החשדות בעיני הקבלנים כל האמצעים היו כשרים.

עד המדינה, המוח ואשת הפנים

פרשת תיאום המכרז בשוהם הסתעפה ממספר חקירות שהתנהלו נגד מגנזי, בעל השליטה בחברות הנדל"ן ןהתשתיות "קבוצת מגנזי", שבמרכזן חשד שנתן טובות הנאה לבכירים בעיר אשקלון, במועצה האזורית מטה יהודה ובישוב שוהם בתמורה לסיוע בזכייה במכרזים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", החוקרים גייסו בין היתר עד מדינה שסיפר כיצד נשלח מטעמו של מגנזי לשלם 15 אלף שקל במזומן בכל חודש, במשך שנתיים, לגורמים בחברה הכלכלית בשוהם לצורך קידום פרויקטים.

בעקבות מידע נוסף שעלה בחקירה, פשטו בפברואר 2016 חוקרי רשות ההגבלים על משרדי דניה סיבוס באור יהודה ומשרדי הקבלנים הנוספים החשודים בתיאום - חברת זלמן בראשי ואחיו בע"מ וחברת רולידר בע"מ. מנכ"לי החברות נחקרו באזהרה בחשד לביצוע עבירות של הסדר כובל (קרטל) בנסיבות מחמירות, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון.

כאמור, על פי החשד "המוח" מאחורי תיאום המכרז היה מגנזי. לקבלן המוכר היו מקורות מידע בתוך החברה הכלכלית (חכ"ל) שוהם שהעבירו לו מידע רגיש על מכרזים. אחת מהן, מזכירת החברה לילך הירש שנחשפה במסגרת תפקידה למידע הפנימי, הייתה בקשר אישי עם מגנזי. הקבלן מצדו הרעיף עליה טובות הנאה: בושם בשווי 500 שקלים; תווי קניה לרכישות ברשתות השיווק ב-1,000 שקלים ובקבוק יין; ו-1,000-2,000 שקלים במוזמן לצרכים פרטיים.

אלא שהירש לא הייתה הגורם היחיד שסייע מבפנים למגנזי. על פי כתב החשדות, גורם לא ידוע מהחכ"ל הדליף למגנזי לקראת המכרז באזור התעשייה מידע רגיש ומהותי: אומדן העלויות לקבלן שהצעה הנמוכה ממנו ב-20% נפסלת. מידע בעל ערך רב שנתן למגנזי יתרון לא הוגן על הקבלנים האחרים. אלא שאומדן לבדו לא מספיק כדי להגיש הצעה זוכה, ועל כן מגנזי פעל כדי לגדר סיכונים: הוא תיאם הצעות מחיר עם קבלנים אחרים, תוך סיכום שאם הם יזכו הוא ישמש כקבלן משנה וייהנה גם מכספי המכרז.

גינזבורג: "בשימוע יתבהרו הדברים"

בשבוע אחד לקראת סוף ספטמבר 2011, כך על פי כתב החשדות, התוכנית יצאה לפועל. מגנזי תיאם עם מנכ"ל דניה סיבוס, רונן גינזבורג, ועם מנהל אגף ההנדסה בחברה, רונן כהן, שדניה תגיש הצעה על סך 41.8 מיליון שקלים, ואם היא תזכה הוא ישמש קבלן המשנה שלה. דניה אכן הגישה את ההצעה בסכום שנקבע מראש. כדי להגדיל את סיכוייו מגנזי הגיש במקביל הצעה גבוהה יותר על סך 43.75 מיליון שקלים.

במקביל, תיאם מגנזי עם קבלן בשם דוד אולניק, בסיוע מכר משותף לשניים, שזה יגיש הצעה על סך 42.4 מיליון שקלים. אולניק אכן הגיש לבסוף הצעה גבוה יותר על סך 43.76 מיליון שקלים. כמו כן מגנזי תיאם עם מנכ"ל חברת רולידר, ניר עפרוני, שיגיש הצעה גבוהה מ-45 מיליון שקלים. אלא שרולידר לא ניגשה לבסוף למכרז.

מגנזי פנה באותו השבוע לעוד קבלן: מנכ"ל חברת זלמן בראשי ואחיו, מיכאל בראשי. איתו סיכם מגנזי ש"מגנזי תשתיות" תקבע את המחיר שחברתו תציע במכרז, ולאחר שהיא תזכה מגנזי ישמש כקבלן משנה שלו. עובד של מגנזי תשתיות מילא לבסוף את הצעת המחיר של בראשי על סך 42.9 מיליון שקלים.

התוכנית של מגנזי הצליחה לבסוף, כך על פי כתבי החשדות, כשזלמן בראשי זכה במכרז. בהתאם להסדר בין הצדדים מגנזי תשתיות שימשה לבסוף כקבלן משנה בפרויקט בשוהם. החכ"ל שוהם שילמה לבסוף לחברת זלמן בראשי 59.2 מיליון שקלים (מחיר בפועל אחרי התאמות) – כספים שהתקבלו לכאורה במרמה. בראשי, כך לפי כתב החשדות, העבירה את כל הכספים לחשבונות מגנזי תשתיות, ועל כן הפרקליטות טוענת שמדובר גם בפעולה ברכוש אסור לפי החוק לאיסור הלבנת הון.

מעו"ד איתן מעוז המייצג את רונן גינזבורג נמסר: "הטענה בדבר מעורבותו של רונן גינזבורג בתיאום המכרז אינה נכונה. במהלך השימוע יתבהרו הדברים במלואם".

מעוה"ד גיורא אדרת ויפעת מנור-נהרי, המייצגים את רונן כהן, נמסר: "לאחר שנקבל ונלמד את חומרי החקירה נקיים שימוע במסגרתו נציג את עמדתו וגירסתו של רונן לאירועים".

את תגובת סנגורו של גבי מגנזי, ז'ק חן, כמו גם את תגובת החשודים הנוספים או סנגוריהם לא היה ניתן להשיג.

תגיות