אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדות בתחתית: במשפחות עוני נשים עובדות יותר צילום: גטי אימג'ס

עובדות בתחתית: במשפחות עוני נשים עובדות יותר

מחקר חדש מגלה אילו נשים מועסקות יותר מגברים: דווקא ממשפחות עניות

21.06.2017, 08:59 | קרן צוריאל הררי

את המחקר הזה הכי פשוט להסביר עם דוגמה: דני ודנה הם ילדים, בני דודים שגרים בבתים סמוכים באחת השכונות החלשות בארץ: חפציבה בנתניה, עתיקות (כיום שמה שמשון) באשקלון, הרכבת בלוד - איזו שתבחרו. כל אחד מהם גדל עם הורה אחד, מקבל חינוך דומה, ערכי ככל האפשר, אלא שבשכונה הם רואים בעיקר את מה שנעדר ממנה, והרבה פשע.

אף שהם גדלים ומתבגרים באותה צלחת פטרי, כשהם יגיעו לגיל 30 יהיה מצבם הכלכלי שונה לגמרי: דנה ככל הנראה תעבוד ותלמד באוניברסיטה או במכללה. דני עלול להיות מובטל, פושע או אסיר. זוהי השורה התחתונה והפשטנית, צריך להודות, של מחקר מרתק, והיא מנוגדת לגמרי למה שאנחנו מכירים מהחיים - גברים עובדים יותר מנשים בגלל הפער המגדרי המפורסם.

אלי קאראן, עובדת מטבח בבולטימור. חצי מהגברים בני גילה שנולדו בשכונות עוני בעיר נותרו מובטלים, צילום: גטי אימג אלי קאראן, עובדת מטבח בבולטימור. חצי מהגברים בני גילה שנולדו בשכונות עוני בעיר נותרו מובטלים | צילום: גטי אימג'ס אלי קאראן, עובדת מטבח בבולטימור. חצי מהגברים בני גילה שנולדו בשכונות עוני בעיר נותרו מובטלים, צילום: גטי אימג

הממצא הזה עלה ב"פרויקט שוויון הזדמנויות", פרויקט מחקרי נרחב שמזהה את הקשיים של ילדים שמגיעים מרקע חלש כדי לתת להם הזדמנויות להצליח. מאחורי היוזמה הזאת ניצב ראג' צֵ'טי (Raj Chetty), פרופ' צעיר לכלכלה מאוניברסיטת סטנפורד, שמגייס את הכלים הכמותיים כדי לייצר עולם טוב והוגן יותר. על המחקרים פורצי הדרך שלו הוא כבר זכה בכמה פרסים, ובראשם פרס מק'ארתור, שמכונה "פרס הגאונים".

במחקר הנוכחי, שפורסם בינואר 2016, הגיעו צ'טי ועמיתיו למסקנה מפתיעה: גברים, בין שגדלו בעוני או בעושר, עובדים יותר מנשים, חוץ מאשר בקבוצה אחת: במשפחות העניות והחלשות ביותר, אלו שבחמישון התחתון של ההכנסות, נשים עובדות יותר מגברים. ברוכים הבאים לפער מגדרי הפוך. והמהפכה, כמה מוזר, מתרחשת במשפחות העניות ביותר.

זה לא קורה בכל מקום באותה מידה, ואי אפשר להתעלם מההשפעה של השכונה שבה גדלים, ושל התא המשפחתי (הורה אחד או שניים), אבל במינון כזה או אחר, התופעה חזרה על עצמה ברחבי אמריקה. למשל, 71% מהבנות שנולדו בראשית שנות השמונים למשפחות עניות בבולטימור עבדו כשהגיעו לגיל 30, לעומת 58% מהבנים. בוושינגטון עבדו 72% מהבנות לעומת 56% מהבנים.

איך זה יכול להיות? החוקרים זיהו אפקט של כדור שלג סוציו־אקונומי, שמרגע שהוא מתחיל להתגלגל קשה לעצור אותו. עיקבו אחרי הלוגיקה: גברים שאינם עובדים או לומדים גדלו, בדרך כלל, בשכונות עתירות פשע, מהגרים ותושבים שחורים. גברים נוטים להידרדר לפשע יותר מנשים, וגברים שחורים נוטים להגיע לכלא הרבה יותר מגברים לבנים. כשהגברים הללו יוצאים מהכלא, אפשרויות הלימודים והתעסוקה שניצבות בפניהם מוגבלות מאוד - ובינתיים, בזמן שהם ישבו בכלא, הנשים מאותן שכונות העדיפו ללמוד או לעבוד והתקדמו בחיים.

"התבגרות בתנאי עוני גורמת לגברים לחשוב שהמסוגלות שלהם נמוכה, ואז הם נוטים להעדיף פשע או פעילות לא חוקית אחרת על פני עבודה, שהתשואה שהיא מניבה נתפסת כנמוכה יותר", מסבירים עורכי המחקר. "מאחר שלנשים יש נטייה נמוכה הרבה יותר להיכנס לתחום הפלילי, בהשוואה לגברים, ההתבגרות בתנאי עוני יוצרת השפעה דיפרנציאלית לפי המגדר. המסקנה שלנו היא שלפערים מגדריים שמתבטאים בבגרות יש שורשים עמוקים בילדות - אולי מפני שעוני וחשיפה לשכונות חלשות בילדות מזיקים בעיקר לגברים".

תגיות