אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחשב חד פעמי: ה-Surface Laptop אינו ניתן לתיקון צילום: microsoft

מחשב חד פעמי: ה-Surface Laptop אינו ניתן לתיקון

בדיקה מעמיקה גילתה שאי אפשר לתקן במחשב העילית החדש של מיקרוסופט אף רכיב ללא ציוד מעבדה מיוחד. לא ניתן להחליף בו את הסוללה, או אפילו את שקע האוזניות - כך שעם תום האחריות, יהיה על המשתמש לקנות מחשב חדש

18.06.2017, 11:41 | רפאל קאהאן
מחשב הסרפס לפטופ (Surface Laptop) החדש של מיקרוסופט עורר עניין רב וכמה אתרי טכנולוגיה עולמיים כבר הכתירו אותו כתשובה מנצחת למקבוק אייר. עתה מתגלה שבדרך להפוך לתואמת אפל, מיקרוסופט אימצה כמה מהמסורות השליליות של מתחרתה: למשל, העובדה שכמעט לא ניתן לתקן את הסרפס לפטופ בלי ציוד מעבדה מיוחד.

קראו עוד בכלכליסט

אתר iFixit בחן את המחשב החדש בסוף השבוע האחרון וגילה כי המחשב עוצב בתפיסת "אנטי-טכנאים": אי אפשר לפתוח את גופו בלי לגרום נזק בלתי הפיך לכמה רכיבים פנימיים, לא ניתן להחליף בו שום רכיב או לשדרג אותו, לא ניתן להחליף את לוח האם במקרה בו ארעה תקלה באחד הרכיבים בו ואין גישה אפילו לחלקים כמו שקעי האוזניות. למעשה, לא ניתן להחליף את השקע בלי להחליף מחשב.

רק שלא יתקלקל. מחשב הסרפס לפטופ, צילום: microsoft רק שלא יתקלקל. מחשב הסרפס לפטופ | צילום: microsoft רק שלא יתקלקל. מחשב הסרפס לפטופ, צילום: microsoft

גם הסוללה של המחשב לא ניתנת להחלפה והגישה אליה מצריכה הזזת רכיבים אחרים. גם המעטפת שלה חלשה ושברירית, מה שאומר שתהליך ההחלפה עשוי לגרום לה נזק מהותי. גם במקרה זה, אם הסוללה תיחלש ותצריך חילוף, יהיה על המשתמש לקנות מחשב חדש.

עוד אלמנט בולט בסרפס לפטופ הוא העובדה שכל הרכיבים מולחמים ללוח האם, מה שלא מאפשר שדרוג של הזיכרון, הכונן הקשיח ורכיבים נוספים. זוהי אינה תפיסה ייחודית למיקרוסופט ואפל, ויש יצרניות רבות אחרות שמלחימות גם הן רכיבים ללוח. בגין כל מגרעות אלו, הגדיר iFixit את היכולת לתקן את הסרפס לפטופ כאפס, הציון הנמוך ביותר.

מי רוצה מחשב חד פעמי?

בדומה לאפל ומיקרוסופט, ישנן יצרניות נוספות שהופכות את מוצריהן לקשים עד בלתי ניתנים לתיקון, במטרה לגרום למשתמש להחליף את המוצר בחדש בקבועי זמן מתקצרים והולכים.

ראשית התפיסה הזו בהתמקדות של היצרנית בעיצוב החיצוני, בעוד הארכיטקטורה הפנימית הופכת ממכלול רכיבים ללוח אחד עליו מותקן הכל, בדומה לסמארטפונים. יצרניות המחשבים יכולות כך לחייב את הצרכן בעלות הלוח כולו גם אם התקלה היא רק באחד הרכיבים בו, מה שמאפשר לה לייעל את ניהול המלאי שלה - ואף לאלץ משתמשים לקנות דגם חדש (ולעיתים, יקר יותר) במקום לתקן את המחשב. בנוסף, השליטה בשוק הרכיבים נמצאת כך בידי היצרנית, ללא חשש מתחרות עם יצרניות רכיבים תואמים, שנוגסים ברווחיה. 

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
נקודת מבט שונה
צריך להתייחס לעסקת רכישת מחשב אחרת - להוסיף למחיר הקנייה את עלות הארכת האחריות בתום תקופת אחריות היצרן נניח ל-3 שנים נוספת (אז ממילא המחשב מתיישן - בפרט ביישומים שהוא יכול להריץ ונדרשת החלפתו לחדש) או בכלל לשנות תפיסה ובמקום רכישה לעבור לליסינג תפעולי.
כלכלן  |  19.06.17
4.
לא יכולים לכתוב על מיקרוסופט בלי ללכלך שקרים על אפל?
כל המחשבים של אפל ניתנים לתיקון ןבעיקר פתיחה בלי לפגוע בשום דבר. נכון, צריך ציוד בסיסי (5$ בעלי אקספרס) ולא מברג ופטיש שקניתם בהום סנטר. דרך אגב, כבר הרבה שנים שאי אפשר להחליף שקע לאוזינייה בשום מכשיר ממוזער כי הם מולחמים ללוח.
אני  |  18.06.17
לכל התגובות