אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ דחה בקשת קוקה קולה להקפיא השימוע על ניצול לרעה של כוחה המונופוליסטי צילום: עמית שעל

בג"ץ דחה בקשת קוקה קולה להקפיא השימוע על ניצול לרעה של כוחה המונופוליסטי

החברה עתרה בשבוע שעבר לבית המשפט העליון בדרישה לקבל צו ביניים שיורה לרשות ההגבלים העסקיים לעצור את הליך השימוע שבמסגרתו מתכוונת הרשות להטיל עליה קנס של 62 מיליון שקלים. השופט מני מזוז דחה את הבקשה, ובמקביל הורה לרשות להגיב לעתירה עצמה בעוד כשבועיים

19.06.2017, 14:57 | תומר גנון ונורית קדוש

שופט בית המשפט העליון, מני מזוז, דחה ביום חמישי את בקשת החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל) לעצור את הליך השימוע שנקבע לה ברשות ההגבלים העסקיים בטענה שניצלה לרעה את כוחה המונופוליסטי. במקביל הורה מזוז לממונה על ההגבלים, מיכל הלפרין, להגיש תגובה לעתירה שהגישה החברה לבג"ץ בעוד שבועיים (6.7). בית המשפט נעתר לבקשת קוקה קולה לחסות נספחים בעתירה.

קראו עוד בכלכליסט

העתירה של קוקה הוגשה בעקבות הודעת הלפרין מלפני כחודשיים כי בכוונתה להטיל על החברה עיצום כספי בסך 62 מיליון שקל. זאת בשל ניצול לרעה לכאורה של מעמדה של החברה כמונופול בשוק משקאות הקולה, והפרה לכאורה של התנאים למיזוג שהוטלו עליה במסגרת מיזוג החברה המרכזית ונביעות.

מפעל קוקה קולה, צילום: עמית שעל מפעל קוקה קולה | צילום: עמית שעל מפעל קוקה קולה, צילום: עמית שעל

בעתירה שהוגשה באמצעות עורכי הדין אמיר וונג, יגאל קווה, ניב זקלר ועופר ארגוב, טענה החברה כי הממונה סירבה להעביר לה את כלל החומרים הנוגעים לסיבות בגינם הגיעה להחלטה על העיצום הכספי. כן טענה החברה שהזימון לשימוע אינו מפורט ומסביר מה בדיוק העבירות שמייחסת לה הרשות.

כזכור, לפני 3 חודשים, בתום 3 שנות חקירה גלויה, אשר קדם לה שלב סמוי, הודיעה הלפרין כי היא שוקלת להטיל על קוקה קולה את הקנס. בנוסף שוקלת הממונה להטיל עיצום כספי בסך 340 אלף שקל על אחד מנושאי המשרה בחברה, לגביו נמצא כי היה מעורב או לכל הפחות מעודכן במדיניות החברה ובביצוע ההפרות שנסקרו.

הלפרין הודיעה כי חקירת הרשות העלתה חשש על פיו לכאורה ניצלה החברה המרכזית את כוחה המונופוליסטי ועשתה שימוש בכוח השוק שלה, בעיקר במותג קוקה קולה, על מנת לקדם את המכירות של משקאות קלים בהם היא חשופה לתחרות עזה יותר.

על פי ממצאי הרשות, החברה המרכזית ניצלה לכאורה את כוחה כלפי לקוחותיה (נקודות המכירה הקמעונאיות) וזאת על מנת לדחוק את מוצרי המתחרים מנקודות המכירה באמצעות קשירת הנחות והטבות לרכישה בלעדית של המשקאות הקלים ממנה. ממצאי החקירה קובעים כי החברה המרכזית הסוותה ביודעין את הסכמי הבלעדיות שעשתה עם לקוחותיה; כך למשל, עובדיה נדרשו שלא לעשות שימוש במושג "בלעדיות" אלא להשתמש במילים "שיתוף פעולה מלא".

עוד לטענת הרשות, העניקה החברה ללקוחותיה הנחות על בסיס סל המוצרים הכולל של המשקאות הקלים שנרכש מהחברה, כך שגובה ההנחה עבור קוקה קולה היה מותנה בהיקף הרכישה הכולל מוצרים אחרים, בכלל זה מוצרים שכח השוק של החברה המרכזית במכירתם נמוך יותר. בכך היא הפרה לכאורה הוראות מפורשות שניתנו לה ליצור הפרדה בהנחות, על מנת למנוע מהחברה המרכזית למנף את כוחה כדי ליצור תמריץ ללקוחות אשר רוכשים ממילא את הקולה מהחברה המרכזית, לקנות ממנה את כל סל המשקאות.

עוד מצאה הרשות כי החברה המרכזית גיבשה לכאורה מדיניות של הפסקת אספקת משקאות מוגזים ללקוחות אשר מכרו מוצרי קוקה-קולה מיבוא מקביל. מדיניות זו פורטה במסמך מדיניות בשם "נוהל יבוא מקביל" שחובר בשנת 2009 בחברה המרכזית. החברה המרכזית השתמשה במדיניות כאיום כלפי לקוחותיה שרכשו קוקה קולה מיבוא מקביל ואף מימשה איום זה.

תגיות