אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטן מקים לתחיה את "המסלול הירוק" לפוליטיקאים לתפקידי דירקטורים צילום: אוהד צויגנברג

פרסום ראשון

ביטן מקים לתחיה את "המסלול הירוק" לפוליטיקאים לתפקידי דירקטורים

על פי הצעת החוק שמקדם יו"ר הקואליציה שרים וחברי כנסת שכיהנו 3 שנים רצופות בתפקיד וראשי רשויות שכיהנו 5 שנים רצופות יהיו כשרים לכהן כדירקטורים בחברות מבלי להציג כישורים מיוחדים; רשות החברות הממשלתיות: "פגיעה אנושה במנהל התקין"

21.06.2017, 18:49 | שחר אילן

יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן מהליכוד מתכוון להביא ביום ראשון לאישור ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק שתקל על פוליטיקאים לשעבר להתמנות לדירקטורים בחברות הממשלתיות ותפטור אותם מהצורך להוכיח כישורים מיוחדים. ביטן כבר ניסה לקדם את ההצעה באוקטובר האחרון אבל אז הורד הנושא מסדר היום של ועדת השרים בעקבות התנגדות שר האוצר משה כחלון. מלשכת כחלון לא ניתן היה לקבל תשובה מה עמדתו היום. רשות החברות הממשלתיות מתנגדת להצעת החוק בחריפות בטענה כי זו תגרום ל"פגיעה אנושה במנהל התקין" ו"תפגע קשות בתפקוד החברות הממשלתיות".

קראו עוד בכלכליסט

היום נדרשים פוליטיקאים לשעבר שיש להם זיקה פוליטית לשר הממנה אותם להוכיח כישורים מיוחדים כדי להתמנות לתפקיד דירקטור. ניסיון כח"כ כלל אינו מוכר כניסיון בתפקיד בכיר בתחום הניהול, שרלבנטי לתפקיד דירקטור. ניסיון כשרים או ראשי רשויות מוכר, אבל במקרה של זיקה פוליטית לאחד משרי הממשלה (שהיא כמעט מובנת מאליה) הם נדרשים להוכיח כישורים מיוחדים לתפקיד.

על פי ההצעה שר וחבר כנסת שכיהנו 3 שנים רצופות בתפקיד (כלומר קדנציה מקובלת בכנסת) וראש רשות מקומית שכיהן חמש שנים ברציפות (כלומר תקופה של קדנציה אחת) יהיו כשירים לכהן כדירקטורים ויהיו פטורים מהוכחת כישורים מיוחדים. כן קובעת הצעת החוק שבכירים שכיהנו במשרות אמון יוכלו להתמנות לדירקטורים. אבל במקרה של הבכירים אם יקבע שיש להם זיקה לאחד משרי הממשלה," הם ידרשו להוכיח כישורים מיוחדים.

ביטן אומר ש"חבר כנסת שיושב בוועדת כספים זה יופי של דירקטוריון. ניסיון של ח"כ זה לא פחות מניסיון של אחרים". לדבריו, "יוגב מתנגד לכל דבר. הם רוצים רק את נבחרת הדירקטורים. הוא יכול להתנגד. אני לא עובד אצלו והוא לא עובד אצלי". ביטןמסביר ש"כחלון ביקש להסיר את ההצעה עד שנגיע לסיכום. כיוון שזה לא התקדם, החזרתי את ההצעה לוועדה".

ביטן. "ניסיון של ח"כ זה לא פחות מניסיון של אחרים", צילום: עומר מסינגר ביטן. "ניסיון של ח"כ זה לא פחות מניסיון של אחרים" | צילום: עומר מסינגר ביטן. "ניסיון של ח"כ זה לא פחות מניסיון של אחרים", צילום: עומר מסינגר

לא מדובר ביוזמה של ביטן לבדו. שותפים לה בכירים מרבות מסיעות הקואליציה והאופוזיציה ביניהם: יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל ומרכזת האופוזיציה מרב מיכאלי מהמחנה הציוני, יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש מהליכוד, יו"ר ועדת הכספים משה גפני מיהדות התורה ויו"ר סיעת כולנו רועי פולקמן. העמדה של פולקמן מעניינת במיוחד כי הוא הנציג הבכיר של סיעתו של שר האוצר בכנסת. מלשכת פולקמן מסר ש"הוא סבור שהנושא שווה בחינה. לכן חתם והוא דבק בעמדה זו. השאלה האם יתמוך בהצעה תלויה בפרטים".

במכתב ששיגר באוקטובר שעבר יו"ר רשות החברות אורי יוגב לשר האוצר משה כחלון ולשרת המשפטים איילת שקד הוא הביע התנגדות נחרצת להצעת החוק שלדבריו "מייצרת "מסלול ירוק" למינויים על בסיס זיקות פוליטיות ולא על בסיס כישורים". לדבריו, "ההצעה תפגע אנושות בשמירה על מנהל תקין ואמון הציבור בהבטחת מקצועיותם של הדירקטורים ובעצמאותם, ובשיפור תפקודן של החברות הממשלתיות".

יוגב מציין כי סעיף הדרישה לכישורים מיוחדים נחקק "על רקע תופעת המינויים הפוליטיים שקדמו לו. דו"חות מבקר המדינה התריעו על תופעה פסולה זו וכן לוותה התופעה בביקורת ציבורית נוקבת. הרשות סבורה כי הצעת החוק תחזיר את הגלגל אחורה ותפגע קשות בתפקודן של החברות הממשלתיות. ממצב של רווח של קרוב ל-2 מיליארד שקל בחזרה למצב ששרר בחברות הממשלתיות לפני מספר שנים - הפסדים, חוסר יעילות, שירות ירוד ומרובה תקלות".

עוד מתייחס יוגב לרצון לייחס לחבר כנסת את שנות ניסיונו במשכן כ"ניהול בכיר" וכותב כי "לא ניתן לקבוע באופן גורף שכל מי שכיהן בתפקיד שר, ח"כ או ראש רשות מקומית הינו בעל ניסיון מתאים לכהונה כדירקטור".

תגיות